Εκοιμήθη ο ελεήμων κληρικός της Σιάτιστας

Εκοιμήθη ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Σιάτιστας, ο Πρωτοπρεσβύτερος Βασίλειος Λ. Βασιλείου.

Ο αείμνηστος Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Βασιλείου, έγγαμος Κληρικός, γεννήθηκε στις 23/08/1950 στον Τύρναβο, από ευσεβείς γονείς, τον ιερέα π. Λάμπρο και την πρεσβυτέρα Μαρία.

Μέχρι τα 7 του έτη, έζησε στον Τύρναβο και μετά στον Αμπελώνα, όπου και ολοκλήρωσε το δημοτικό και το γυμνάσιο. Το 1969 εισήχθη στην Ακαδημία Λαρίσης, από όπου και αποφοιτά το 1971.

Το 1974, κατόπιν εξετάσεων,εισάγεται στην Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Θεσσαλονίκης, από την οποία αποφοιτά το 1975.

Το 1976 νυμφεύεται με την κ. Σταυρούλα Μαραμή, από τα Σέρβια Κοζάνης, γεννημένη το 1953, δασκάλα και εκείνη και νοσοκόμα. Από τον γάμο τους αποκτούν  επτά τέκνα.

Το ίδιο έτος διορίζεται δάσκαλος στην Καλλιπεύκη Ολύμπου. Συνεχίζει ως δάσκαλος με μετάθεση στους Γόνους Λαρίσης, στον Ασπρόπυργο Ευρυτανίας, στην πόλη της Κοζάνης και τελικά, το 1982 στη Σιάτιστα.

Στις 28/8/1982 χειροτονείται διάκονος στο μοναστήρι της Παναγίας Μικροκάστρου και στις 31 Οκτωβρίουτου ιδίου έτους ιερέας στην Σιάτιστα, στον  Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Γεράνειας, από το μακαριστό Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κυρό Αντώνιο Κόμπο.

Το 1983 αποφασίζει  να αφιερώσει όλο του το είναι  στο λειτούργημα του ιερέως στις ανάγκες της ενορίας και στις επίσης πολλές δραστηριότητες της, οπότε και αφήνει το σχολείο. Προτεραιότητα του,το πνευματικό κέντρο της ενορίας, για να μπορεί να φιλοξενεί τα μαθήματα των Κατηχητικών Σχολείων, αλλά και τις συναντήσεις ενηλίκων. Στις συναντήσεις αυτές, συχνά υπήρξε ομιλητής ο ίδιος, φρόντιζε όμως και στην συμμετοχή και παρουσία του οικείου Μητροπολίτου αλλά και καταλλήλων ομιλητών κληρικών τε και λαϊκών. Δημιούργησε δανειστική βιβλιοθήκη, σχολή βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής. Σε συνεργασία με τους ενορίτες και  τα παιδιά των Κατηχητικών Σχολείων διοργάνωσε χορωδιακές καθώς και θεατρικές παραστάσεις, αθλητικούς διαγωνισμούς, εκθέσεις βιβλίου, εκθέσεις βυζαντινών εικόνων και ζωγραφικής.  Κάθε χρόνο διοργάνωνε μορφωτικές και  προσκυνηματικές εκδρομές όχι μόνο για την ενορία αλλά και για την πόλη της Σιάτιστας και τις γύρω περιοχές.

Το έτος 1989 με τη χάρη του Θεού και την ευλογία του αειμνήστου Μητροπολίτου κυρού Αντωνίου, προχώρησε στην πραγματοποίηση του μεγάλου οράματός του, την δημιουργία ραδιοφωνικού σταθμού. Με πολύ μεράκι, προσωπική εργασία, με τη βοήθεια των νέων, αλλά και με την αγάπη των ενοριτών και πολλών αγαπητών φίλων και υποστηρικτών, ξεκίνησε τη λειτουργία του ραδιοφωνικού σταθμού «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗ». Πρόκειται για τον ραδιοφωνικό σταθμό της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης, του οποίου οι εγκαταστάσεις βρίσκονται σε κτήριο της  ενορίας του Αγίου Νικολάου Σιάτιστας (studio – πομπός – μηχανήματα – εξοπλισμός).

Με την πρωτοβουλία του πατρός Βασιλείου και τις ενέργειες και την συνδρομή πολλών ενοριτών, χτίστηκε ο τελευταίος ιερός ναός του Αγίου Σεραφείμ του Σαρωφ το 2000.

Τιτάνιο υπήρξε το ανακαινιστικό έργο του. Ο ίδιος μεριμνά για τη συντήρηση και τον καλλωπισμό όλων των ναών της ενορίας, ανοίγει δρόμους προς αυτούς με τη βοήθεια των ενοριτών. Στο κοιμητήριο του Αγίου Νικάνορος, κατασκευάζει κτιστούς τάφους με τέτοιο τρόπο, ώστε να επιτυγχάνεται σύντομη και επιτυχής αποσύνθεση. Επιμελείται επίσης την κατασκευή του αμφιθεάτρου στο άλσος του Ιερού Ναού Αγίου Χριστόφορου και την ανάδειξη του ιστορικού Ναού της Παναγίας.

Μεγάλη η αγάπη,ο αγώνας και η προσφορά του για το φιλανθρωπικό έργο της ενορίας. Φρόντιζε προσωπικά για την ενίσχυση των άπορων φοιτητών καθώς και κάθε ανθρώπου που είχε ανάγκη οικονομικής ή γενικά υλικής βοήθειας. Από το 1989 συστήνει το φιλόπτωχο ταμείο στο οποίο συνδράμουν οικονομικά παρά πολλοί ενορίτες και όχι μόνο. Το 1999 δημιουργεί ταμείο δανεισμού και το 2012 δημιουργεί ενοριακό κοινωνικό παντοπωλείο.

Υπήρξε πνευματικό παιδί του μακαριστού Αρχιμανδρίτου π. Αθανασίου Μυτιληναίου. Ο ίδιος άξιος  κληρικός της Ιεράς Μητροπόλεως Σισανίου και Σιατίστης, διακρίθηκε ως  άριστος λειτουργός και φιλόστοργος πνευματικός πατέρας. Υπήρξε, επίσης, διαπρύσιος κήρυκας του θείου λόγου.

 Ο λόγος του πάντοτε μεστός, προσεγμένος, επιστημονικός, αλλά συνάμα κατανοητός και προσιτός. Ακούραστος εξομολόγος. Εξομολογούσε ώρες ατελείωτες. Πολλές ψυχές βρήκαν πνευματική ανάπαυση κοντά του.

Όλη του η ζωή ήταν ένα κήρυγμα μετανοίας.

40 χρόνια αδιάλειπτης διακονίας.

40 χρόνια έσκυψε πάνω στα προβλήματα μας για να μας συμβουλεύει, να μας προστατεύει, να μας βοηθά και να μας στηρίζει.

40 χρόνια  τεράστια υπομονή.

Δικαίως θα του αποδώσουμε την προσωνυμία του ελεήμονοςΚληρικού.

Καλό παράδεισο πατέρα μας.

Διαβάστε ακόμα