Η ιστορική Ιερά Μονή Χρυσοκελλαριάς στη Μεσσηνία

Η Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Χρυσοκελλαριάς βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά της Χρυσοκελλαριάς και του Βασιλιτσίου στο Νομό Μεσσηνίας.

Πρόκειται για Μονή του 17ου αιώνα και ο Ναός της, ο οποίος κτίσθηκε το 1864, είναι ρυθμού Βασιλικής, μεγάλων σχετικά διαστάσεων, με δίρριχτη στέγη και ημικυλινδρική αψίδα.

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση το τέμπλο και το προσκυνητάρι του Ναού κατασκευάστηκαν από τα ξύλινα απομεινάρια ενός μισοκαταστραμμένου ιστιοφόρου, πού ξέβρασε η θάλασσα στις κοντινές ακτές του χωριού. Το Μοναστήρι της Χρυσοκελλαριάς για έναν περίπου αιώνα (1852-1952) ήταν Μετόχι της Ιεράς Μονής Βουλκάνου καθώς και ανδρικό Μοναστήρι, ως το 1952, όταν και μετατράπηκε σε γυναικείο.

Η νεότερη πτέρυγα της Μονής, με τα κελιά δυτικά του Ναού, κτίστηκε το 1971. Από το 1977 το Μοναστήρι στερείται Μοναζουσών, ενώ πανηγυρίζει κατά την εορτή Κοιμήσεως της Θεοτόκου, καθώς και του Αγίου Πνεύματος.

Ανεκτίμητο θησαυρό και Ιερό Παλλάδιο της Μονής αποτελεί η Θαυματουργός Εικόνα της Παναγίας Χρυσοκελλαριώτισσας, η οποία βρέθηκε με θαυμαστό τρόπο και έχει επιτελέσει πολλά θαύματα.

Διαβάστε ακόμα