Λιτά τα ονομαστήρια του Μητροπολίτη Πατρών Χρυσοστόμου

Με την αρμόζουσα ευλάβεια και εκκλησιαστική τάξη, εορτάσθηκε η ανακομιδή των Λειψάνων του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου στην Ιερά Μητρόπολη Πατρών το διήμερο 26 και 27 Ιανουαρίου τ.έ..

Κατά την ημέρα αυτή εορτάζει τα ονομαστήριά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος. Λόγω των υγειονομικών μέτρων που εξακολουθούν να ισχύουν, ο εορτασμός έγινε με απλότητα και λιτότητα, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Ευαγγελιστρίας Πατρών.

Την παραμονή ετελέσθη ο πανηγυρικός Εσπερινός προεξάρχοντος του Πρωτοσυγκέλλου της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, Πανοσιολογιωτάτου Αρχιμανδρίτου π. Αρτεμίου Αργυροπούλου και των Ιερέων του Ναού.

Τον θείον λόγο εκήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αμβρόσιος Γκουρβέλος, προϊστάμενος του Μητροπολιτικού Ναού και ιεροκήρυξ, αναφερθείς στην υπόθεση της Εορτής και στο πανσεβάσμιο πρόσωπο του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου.

Τέλος ευχήθηκε υιικά στον εορτάζοντα Μητροπολίτη.

Από του Ιερού Βήματος παρέστη συμπροσευχόμενος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος.

Ανήμερα ετελέσθη η θεία Λειτουργία, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου, συμπαραστατουμένου υπό του Πρωτοσυγκέλλου π. Αρτεμίου, του π. Αμβροσίου και δύο Διακόνων (Σεραφείμ και Ιωάννου).

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος, εκήρυξε τον θείο λόγο, σκιαγραφώντας την πάνσεπτο μορφή του χρυσορρήμονος πατρός της Εκκλησίας, τις αρετές και τα αγιοπνευματικά του χαρίσματα, στην παρρησία του και στους αγώνες του για την Ορθόδοξη πίστη μας, στους διωγμούς και το μαρτυρικό του τέλος, εξ αιτίας του μίσους προς αυτόν της αυτοκράτειρας Ευδοξίας και των συνεργατών της, δυστυχώς κληρικών και λαϊκών.

“Όσο τον μελετάς τον Ιερό Χρυσόστομο και τον γνωρίζεις, τόσο τον αγαπάς και όσο τον αγαπάς θέλεις να τον μιμείσαι», κατέληξε ο Σεβασμιώτατος.

Στο Ιερό Βήμα παρέστησαν συμπροσευχόμενοι, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρ. Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος και ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κερνίτσης κ. Χρύσανθος.

Διαβάστε ακόμα