Μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας για τη νέα σχολική χρονιά

Αγαπητά μου παιδιά,

Το ξεκίνημα κάθε νέας σχολικής χρονιάς αποτελεί παραδοσιακά την αφετηρία μιας καινούργιας, δημιουργικής πορείας, που συνοδεύεται από συναισθήματα χαράς, ελπίδας και αισιοδοξίας. Κατανοώ πλήρως τις ιδιαιτερότητες της παρούσας συγκυρίας – ιδιαιτερότητες που ίσως σας περιορίζουν από όλα εκείνα τα χαρμόσυνα, τα οποία σηματοδοτούσε ανέκαθεν η επιστροφή στις σχολικές αίθουσες, πρωτίστως από το ανέμελο παιχνίδι με τους αγαπημένους σας συμμαθητές.

Ωστόσο, είμαι βέβαιος πως τα όμορφα πρόσωπά σας δε θα στερηθούν το χαμόγελο, ούτε θα απωλέσετε την ελπίδα και την αισιοδοξία.

Κι αυτό, γιατί πιστεύω πως θα καταφέρετε να ανταποκριθείτε – πολύ καλύτερα από ό,τι εμείς οι μεγαλύτεροι – στην ιδιάζουσα πρόκληση που ξανοίγεται μπροστά μας, μέσα στο περιβάλλον των περιορισμών που απορρέουν από τη δοκιμασία της πανδημίας. Καθώς καλείστε να κρατάτε αποστάσεις μεταξύ σας και με τους δασκάλους σας, η πρόκληση που προβάλλει είναι πώς να πλησιάσετε πνευματικά, πώς να επικοινωνήσετε ανοίγοντας τις καρδιές σας και προσφέροντας αγάπη, κατανόηση και συμπαράσταση ο ένας στον άλλο. Εξάλλου, εκτός από την απόκτηση γνώσεων, αυτός είναι ο έτερος, κυρίαρχος ρόλος και σκοπός της παιδείας: η καλλιέργεια αξιών, όπως η αλληλεγγύη, ο σεβασμός, η συνεργασία, η ενότητα.

Σταθείτε, λοιπόν, με θάρρος και υπομονή απέναντι στις δυσκολίες που ενδέχεται να συναντήσετε και διαθέστε με προθυμία τις αγνές, παιδικές ψυχές σας ως εύφορο έδαφος για να καλλιεργηθούν οι αξίες και οι αρετές των γονέων, των παππούδων και των γιαγιάδων σας, όλα εκείνα που τους κράτησαν όρθιους στις πολλές δοκιμασίες με τις οποίες βρέθηκαν αντιμέτωποι.

Εμπιστευθείτε παράλληλα τον Χριστό, ο οποίος, δια των πρεσβειών των προστατών των Γραμμάτων, Αγίων Τριών Ιεραρχών, θα είναι συνοδοιπόρος και αληθινός φίλος σας στα εύκολα και στα δύσκολα, και θα σας βοηθήσει να γευθείτε τους καρπούς των κόπων σας.

Πιστεύω ακλόνητα ότι αρωγοί στον αγώνα τον καλό τον οποίο διάγετε, θα είναι οι αγαπητοί εκπαιδευτικοί λειτουργοί, όσο και οι γονείς σας, υπακούοντες με σεβασμό στην παρότρυνση του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου: “Πάντα ἡμῖν δεύτερα ἔστω τῆς προνοίας τῶν παίδων”.

Προσωπικά, ως Αρχιεπίσκοπος και πνευματικός σας πατέρας, σας εύχομαι ολόψυχα να έχετε υγεία και δύναμη, για να προκόψετε και να εκπληρώσετε όλα σας τα όνειρα. Η Ιερά Αρχιεπισκοπή μας έχει πάντοτε τις θύρες της ανοιχτές για όλους και ιδίως για τους νέους ανθρώπους, πρόθυμη να ευλογήσει και να υποστηρίξει τις προσπάθειές σας και να βοηθήσει για την πραγματοποίηση των κατά Θεόν στόχων σας.

Καλή και δημιουργική χρονιά!

Διαβάστε ακόμα