Συνάντηση Αρχηγού ΓΕΕΘΑ με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας

«Είναι δεδομένο εδώ και χρόνια το τριμερές σχήμα Ελλάδας – Κύπρου – Αιγύπτου, το οποίο επιδιώκουμε να το δυναμώνουμε και να το αναπτύσσουμε, και το οποίο είναι πολύ σημαντικό για την ασφάλεια και την ευημερία της περιοχής», ανέφερε ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος κατά τη θερμή υποδοχή που του επεφύλαξε σήμερα ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β΄.

«Πόσο χαίρομαι, πόσο η καρδιά μου είναι γεμάτη από ευχαριστία στο Θεό, που κατά το νέο έτος, το 2021, είστε ο πρώτος επισκέπτης από την πατρίδα μου, την Ελλάδα, που έρχεστε κοντά μας, σε αυτό το ευλογημένο ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο με την ιστορία και την προσφορά είτε στην ευλογημένη χώρα της Αιγύπτου είτε στην Αφρική», τόνισε ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος, καλωσορίζοντας τον κ. Φλώρο, παρουσία του Πατριαρχικού Επιτρόπου Αλεξανδρείας Μητροπολίτου Ναυκράτιδος Νάρκισσου αλλά και του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια Αθανάσιου Κοτσιώνη.

«Στα στιβαρά σας χέρια, του ενδόξου ευλογημένου στρατού, κρατάτε τις πύλες απόρθητες», τόνισε ο Πατριάρχης Θεόδωρος, επισημαίνοντας ότι «όταν θέλεις ειρήνη, πρέπει πάντα να είσαι έτοιμος και να προετοιμάζεσαι για πόλεμο. Και προσεύχομαι στη Μητέρα των Στρατηγών, στην Παναγία για τα ένδοξα στρατευμένα παιδιά σας και για εσάς προσωπικά».

Παράλληλα, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αιγυπτιώτικη παροικία, επισημαίνοντας ότι «η Αίγυπτος ήταν πάντοτε και είναι μία φιλόξενη χώρα, όπου ήρθαν 300.000 Έλληνες. Και εδώ ζει το Πατριαρχείο μας, το δικό μας, το δικό σας, 2.000 χρόνια… Και δίπλα στο θρόνο του, στήριγμα δυνατό, ο Πρόεδρος της χώρας, ο Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι, ο οποίος προέρχεται από τον στρατό και γνωρίζει ότι μία χώρα είναι ισχυρή όταν έχει δυνατό στρατό. Και ο Πρόεδρος είναι κοντά μας. Και θέλω να σας ευχαριστήσω, Αρχηγέ μου, που ήρθατε στην Αίγυπτο για να δείξετε αυτήν την αγάπη μεταξύ των δύο χωρών που μας στεφανώνει και δροσίζει η Μεσόγειος και δίπλα η Κύπρος μας. Στα αστέρια που κοσμούν τις επωμίδες σας, είναι η ελπίδα του ελληνικού έθνους. Η Μητέρα των Στρατηγών, η Παναγία μας, να ευλογεί τα στρατευμένα παιδιά της, την Ελλάδα, Αίγυπτο, την Κύπρο αλλά και την Αφρική στην οποία ποιμαίνω 54 χώρες».

Από την πλευρά του, ο Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος τόνισε ότι «η επίσκεψή του στην Αίγυπτο δεν είναι μία απλή εθιμοτυπική επίσκεψη σε μία οποιαδήποτε χώρα στον κόσμο. Έρχεται μετά από μία μακρόχρονη συνεργασία που έχουμε με αυτό το κράτος, αυτό το αδελφό κράτος, που είναι παράγοντας σταθερότητας και ειρήνης και έχουμε βαθιές και ισχυρές σχέσεις τόσο στις Ένοπλες Δυνάμεις όσο και σε επίπεδο Κυβερνήσεων. Ο ρόλος που διαδραματίζει η Αίγυπτος στη Μεσόγειο είναι κομβικός και τις σχέσεις μας τις αναβαθμίζουμε συνέχεια. Εδώ και αρκετά χρόνια, διεξάγουμε μαζί δραστηριότητες, που δείχνουν και επιδεικνύουν τη θέλησή μας και την κοινή μας βούληση, να σταθεροποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την περιοχή. Όπως γνωρίζετε, υπάρχουν κάποιοι τριγμοί και κάποιοι κλυδωνισμοί στην περιοχή εξαιτίας ενός συγκεκριμένου κράτους. Εμείς, δεν αναγνωρίζουμε κανέναν ως εχθρό αν δεν μας αναγνωρίσει πρώτα αυτός. Όποιος μας αναγνωρίζει σαν εχθρό, τον αναγνωρίζουμε κι εμείς».

Και ειδικότερα για την Αίγυπτο, ο Α/ΓΕΕΘΑ ανέφερε ότι «ένας καλός και ισχυρός εταίρος για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή είναι η Αίγυπτος» ενώ αναφέρθηκε στην εμβάθυνση της «πάρα πολύ καλής συνεργασίας που έχουμε με τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις» την εμβάθυνση των σχέσεων και τον προγραμματισμό και άλλων δραστηριοτήτων στην περιοχή «που σκοπό έχουν τη σταθερότητα, την ασφάλεια και την ειρήνη στην περιοχή με σκοπό την πρόοδο και την ευημερία των κρατών μας και των κρατών όλων των λαών της περιοχής».

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας προσέφερε στον Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνο Φλώρο μία μεγάλη εικόνα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, του Αγίου που ο ίδιος φέρει και το όνομά του, ενώ ανταπέδωσε με αναμνηστικά δώρα προς τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο, ευχαριστώντας για τη θερμή υποδοχή κατά την επίσκεψή του αυτή.

Λίγο πριν την αναχώρησή του για την Αθήνα, και πριν ολοκληρώσει την τριήμερη επίσκεψή του στην Αίγυπτο, ο Α/ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος έγινε θερμά δεκτός από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, Ιωάννη Σιόκα και την Πρόεδρο του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου, Λιλίκα Θλιβίτου, στο ιστορικό ελληνικό σωματείο της πόλης του Μεγάλου Αλεξάνδρου.

ΚΥΠΕ

Διαβάστε ακόμα