Το Μνημόσυνο του μακαριστού Μητροπολίτη Τρίκκης Αλεξίου

Μέσα σε κλίμα βαθειάς συγκινήσεως τελέσθηκε το Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2021 το πρωί η Θεία Λειτουργία και το τεσσαρακονθήμερο αρχιερατικό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κυρού Αλεξίου στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Αγίου Βησσαρίωνος Τρικάλων.

Στη Θεία Λειτουργία, οι οποία τελέσθηκε σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από τις υγειονομικές αρχές μέτρα προστασίας, λόγω της πανδημίας covid-19, προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού, συλλειτουργούντος του Σεπτού μας Ποιμενάρχου κ. Χρυσοστόμου, συμπροσευχομένου από του Ιερού Βήματος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου. Παρίσταντο επίσης, λόγω των αυστηρών υγειονομικών μέτρων, μόνον οι ολίγοι κατά σάρκα συγγενείς του αοιδίμου ιεράρχου.

Κατά την ομιλία του ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως μας Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Αλέξιος Κανίνας ανέφερε πως ««…ὁ νόμος Σου λύχνος εἰς τούς πόδας μου καί φῶς εἰς τάς ὁδούς μου…». Με ιδιαίτερη γλαφυρότητα ο Προφήτης Δαυίδ υποστηρίζει τον άνθρωπο που διαπλέει την πολυτάραχη θάλασσα της ζωής, τοποθετώντας τους παραπάνω στίχους ως πυξίδα για την πορεία του. Επικαλούμενος σήμερα την προγονική του φωνή, με ιερό δέος δανείζομαι αυτούς τους άριστους λόγους ως επιμνημόσυνη δέηση, διότι αποτυπώνουν γνήσια την αρχή και το τέλος, τον πρόλογο και τον επίλογο μίας φιλοσοφημένης ζωής, μιας ουσιαστικής Αρχιερατικής σταδιοδρομίας, μιας σπουδαίας φυσιογνωμίας… εκείνης, του αειμνήστου Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών Αλεξίου».

Τόνισε επίσης πως: «ο αείμνηστος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών Αλέξιος διηύθυνε το αξίωμά του με μεγάλη πίστη και αφοσίωση. Τα προσόντα του ως Αρχιερέως και Ανθρώπου, του παραχωρούν μια ανώτερη θέση στην σύγχρονη Εκκλησιαστική Ιστορία και στις ψυχές όλων μας. Ο Τρίκκης και Σταγών Αλέξιος υπήρξε όντως ο Άνθρωπος του Θεού. Ας ευχηθούμε η ανεπανάληπτη προσωπικότητά του να αποτελεί τον «τιθέμενον ἐπί την λυχνίαν λύχνον» ο οποίος θα μας φωτίζει στα επίκαιρα αδιέξοδα τις μοντέρνας εποχής».

Εν συνεχεία τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνού, Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου και Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου για τις τεσσαράκοντα ημέρες κοιμήσεως του μακαριστού Μητροπολίτου Τρίκκης και Σταγών κυρού Αλεξίου.

Προ της απολύσεως του Ιερού Μνημοσύνου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός, στην θεολογικώς εμπεριστατωμένη και συγκινησιακώς φορτισμένη γλαφυρά ομιλία του αναφέρθηκε με θερμούς λόγους στην προσωπικότητα, τα χαρίσματα και τη μεγάλη προσφορά τόσο στην εκκλησία όσο και στην τοπική κοινωνία της των Τρικκαίων Επαρχίας, του αοιδίμου Ιεράρχου.

Ακολούθησε αρχιερατικό τρισάγιο επί του τάφου όπου αναπαύεται από της 8ης Δεκεμβρίου 2020 ο μακαριστός ιεράρχης στον αύλειο χώρο του Ναού.

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Διαβάστε ακόμα