«Τουρκικό μοναστήρι» η Παναγία Σουμελά σύμφωνα με το Anadolu

Στο νέο ρεκόρ επισκεπτών που σημείωσε η Παναγία Σουμελά στην Τραπεζούντα αναφέρεται σε ρεπορτάζ του το Anadolu, το οποίο στην αγγλική του έκδοση περιγράφει την ιστορική μονή του Πόντου ως «τουρκικό μοναστήρι» που υποδέχθηκε σχεδόν 124.000 τουρίστες σε 99 ημέρες! Βέβαια, στην τουρκική έκδοση το ίδιο δημοσιεύμα στον τίτλο έχει το όνομα της Σουμελά.

Ακόμα, στο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι πρόκειται για ένα από τα πιο σημαντικά θρησκευτικά κέντρα στην Τουρκία.

Η περίοδος στην οποία αναφέρεται είναι μετά την επαναλειτουργία του μνημείου στις 28 Ιουλίου μέχρι τις 3 Νοεμβρίου οπότε έκλεισε εκ νέου προκειμένου να ολοκληρωθεί και το υπόλοιπο 30% των αναστηλωτικών εργασιών, που αφορά κυρίως την ασφάλιση των επικίνδυνων βράχων πάνω από το μοναστικό συγκρότημα.

«Τουρκικό μοναστήρι υποδέχεται πάνω από 123.000 τουρίστες σε 99 ημέρες» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος

Η Παναγία Σουμελά ήταν κλειστή από το 2015· τον Μάιο του 2019 άνοιξε μέχρι την αυλή, ενώ τον περασμένο Ιούλιο παραδόθηκε το 65% του έργου κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής στην οποία μίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Μάλιστα, τον Δεκαπενταύγουστο έγινε και Θεία Λειτουργία, απόντος του Οικουμενικού Πατριάρχη για πρώτη φορά από τότε που δόθηκε άδεια από τις τουρκικές Αρχές.

Αν όλα πάνε βάση σχεδίου, το μνημείο θα ανοίξει, οριστικά αυτή τη φορά, στις 31 Ιανουαρίου. Μιλώντας στο Anadolu, ο αναπληρωτής διευθυντής της Διεύθυνσης Πολιτισμού και Τουρισμού της Τραπεζούντας Μουσταφά Ασάν επανέλαβε ότι πρόθεση είναι το 2022 να εγγραφεί η Παναγία Σουμελά στη λίστα της UNESCO με τα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

pontos-news.gr

Διαβάστε ακόμα