Ενθρονίστηκε ο νέος Πατριάρχης Σερβίας Πορφύριος

Στον καθεδρικό Ναό του Αρχαγγέλου Μιχαήλ πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή η ενθρόνιση του νέου Πατριάρχη των Σέρβων Πορφύριου. Στην τελετή ενθρόνισης παρέστησαν ο πρόεδρος τη Δημοκρατίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς, ο προεδρεύων του συλλογικού προεδρείου της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης Μίλοραντ Ντόντικ, υπουργοί της κυβέρνησης, εκπρόσωποι άλλων θρησκευτικών δογμάτων και πλήθος πιστών.

Ο Μητροπολίτης Ζαγκρεμπ και Λιουμπλιάνας Πορφύριος εξελέγη, αργά εχθές το μεσημέρι, από την Ιερά Σύνοδο, με μυστική ψηφοφορία, 46ος Πατριάρχης της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Η εκλογή του νέου Πατριάρχη των Σέρβων πραγματοποιήθηκε στην κρύπτη του νεόδμητου Ναού του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι. Στην ομιλία του μετά την ενθρόνιση, ο Πατριάρχης Πορφύριος επισήμανε ότι ως προκαθήμενος της σερβικής Εκκλησίας δεν θα καθοδηγείται από μικροπολιτικά συμφέροντα και μεροληψία. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Κόσοβο, τονίζοντας ότι αποτελεί «τον ομφάλιο λώρο που συνδέει τους Σέρβους με το ιστορικό πνευματικό τους λίκνο, με την ουσία της ταυτότητα τους».

Χαρακτηριστικό της σημερινής τελετής ενθρόνισης του νέου Πατριάρχη είναι το γεγονός ότι δεν τηρήθηκαν τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό. Ο Ναός του Αρχαγγέλου Μιχαήλ ήταν κατάμεστος από πιστούς, ενώ λίγοι ήταν αυτοί που φορούσαν μάσκες. Σημειώνεται ότι ο προηγούμενος Πατριάρχης Ειρηναίος όπως και ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Αμφιλόχιος απεβίωσαν από επιπλοκές του κορονοϊού.

ΕΡΤ / Ανταπόκριση από το Βελιγράδι: Νίκος Πέλπας

Διαβάστε ακόμα