Εορτασμός επετείου ευρέσεως Ι. Λειψάνων Αγ. Ακυλίνης της Ζαγκλιβερινής

Σήμερα 7 Φεβρουαρίου 2021 στον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Όσσης τελέστηκαν η Ιερά μνήμη του Αγίου Παρθενίου επισκόπου Λαμψάκου όπου και τέθηκε σε προσκύνηση απότμημα ιερού Λειψάνου του Αγίου και η ιστορική επέτειος της εύρεσης και ανακομίδης των Ιερών Λειψάνων της Αγίας Νεομάρτυρος Αγγελίνης της ζαγκλιβερίνης η οποία είχε πραγματοποιηθεί στις 7 και 8 Φεβρουαρίου του 2012.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε μνημόσυνο στην μνήμη του Μακαριστού Ποιμενάρχου μας Μητροπολίτου Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης κυρού Ιωάννου καθώς σε λίγες ημέρες συμπληρώνονται τρεις μήνες από την ξαφνική και απροσδόκητη κοίμηση του.Μετά το πέρας του Ιερού Μνημοσύνουο Πανοσιολογιώτατος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Τριάδος Πέντε Βρύσεων Λαγκαδά και Αρχιερατικός επίτροπος Όσσης Αρχιμανδρίτης π. Ιωάννης Αρσενιάδης αναφέρθηκε για το πρόσωπο του Μακαριστού Μητροπολίτου κυρού Ιωάννη και στη συνέχεια αναφέρθηκε περιληπτικά για τις ημέρες και το χρονικό της ευρέσεως των Ιερών Λειψάνων της Αγίας Νεομάρτυρος Αγγελίνης της ζαγκλιβερίνης σημειώνοντας τα εξής: Το 2011 ήταν το έτος αφιερωμένο στα 260 έτη από το σεπτό Μαρτύριο της Αγίας Νεομάρτυρος Κυράννας της Οσσαίας όπου ετελέσθησαν στην αγιοτόκο Όσσα εόρτιες  εκδηλώσεις με Αρχιερατικό Συλλείτουργο αλλά και θεολογική ημερίδα σχετικά με τον βίο και το μαρτύριο της Αγίας Κυράννης υπο την αιγίδα του Σεβασμιωτάτου και Μακαριστού πλέον Μητροπολίτου Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης κυρού Ιωάννη.

Η ευλογία και η πρόνοια του Θεού ήταν μεγάλη, διότι στις 12 Σεπτεμβρίου το 2011 φανερώθησαν κατά θαυμαστό τρόπο και ευρέθησαν τα Ιερά Λείψανα της Αγίας Κυράννης εντός του Ιερού βήματος δεξιά της Αγίας Τραπέζης στον Ιστορικό Προσκυνηματικό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Όσσης. 

Τις ημέρες εκείνες μετά την εύρεση των λειψάνων της Αγίας Κυράννης τηλεφώνησε στο Ναό μία ευλαβής χριστιανή από τη Χαλκιδική και μας ενημέρωσε ότι είδε σε ενύπνιο την Αγία Κυράννα να της λέγει πως «δεν είμαι μόνη μου εδώ αλλά είμαι με την φίλη μου την Αγγελίνα». Στο άκουσμα αυτό αμέσως ενημέρωσα τον Μακαριστό Μητροπολίτη Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης κυρό  Ιωάννη γι`αυτή την πληροφορία.Ο  Μακαριστός Επίσκοπος μας στην αρχή έδειξε επιφυλακτικότητα θέλοντας να προσεγγίσει το γεγονός και να ερευνήσει πιθανή σύνδεση του ονόματος Αγγελίνα με την Αγία Ακυλίνα την Ζαγκλιβερινή. Όταν όμως πρόκειται για το θέλημα του Θεού όλα τα εμπόδια παραμερίζονται και οδηγούν στην αποκάλυψη του Αγίου θελήματος του.

Το ενδιαφέρον του Μακαριστού Επισκόπου μας ήταν ανύστακτο και συνεχές. Έτσι έδωσε εντολή να συλλεχθούν πληροφορίες στο Ζαγκλιβέρι τόπο καταγωγής της Αγίας Άκυλίνας.

Στην έρευνα αυτή συμμετείχε και ο Οσιολογιώτατος Μοναχός πατήρ Μάξιμος (ιβηρίτης) ο οποίος σε μίαν οικία ανεύρε ένα παλαιόν συνέκδημον στο οποίο το μήνα Σεπτέμβριο και συγκεκριμένα στην ημέρα 27η Σεπτεμβρίου αναφερόταν με μελάνι της εποχής εκείνης «μνήμη Αγίας Αγγελίνης» και πράγματι ήταν ένα συγκλονιστικό γεγονός, η Αγία Ακυλίνα αναφερόταν ως Αγγελίνα , ακριβώς το όνομα το οποίο είχε αναφέρει η Αγία Νεομάρτυς Κυράννα στο ενύπνιο της ευλαβής γυναίκας.

 Οι μήνες πέρασαν και εισήλθαμε στο έτος 2012 τον Ιανουάριο του ίδιου έτους έρχεται στην Όσσα μία νεαρή γυναίκα ευσεβής ονόματι Μαρία (από την Θεσσαλονίκη) η οποία δεν εγνώριζε την Όσσα και μου αναφέρει στην ελαχιστότητα μου ότι είδε σε ενύπνιο μία Αγία Αγγελίνα χωρίς να γνωρίζει ποια είναι αυτή η Αγία και να την προτρέπει να διαβάσει τον παρακλητικό κανόνα στον Άγιο Παρθένιο Λαμψάκου, διότι ο Νικόδημος της Ιερισσού δεν είναι καλά στην υγεία του. Γεγονός το οποίο δεν ήταν γνωστό σε κανέναν εκείνη την περίοδο και συνέχισε στο ενύπνιο η Αγία Αγγελίνα λέγοντας πως «μη ψάχνετε να με βρείτε ξέρετε πού βρίσκομαι» και την προέτρεψε να έρθει στους Ταξιάρχες στην Όσσα δείχνοντας με λεπτομέρεια τον τόπο που ήταν ενταφιασμένη  λέγοντας «θα έρθεις στο ναό και από την πόρτα την εξωτερική του Ιερού βήματος  θα μετρήσεις επτά βήματα και απέναντι από τον εντοίχιο Σταυρό θα βρεις τα οστά μου σε εμβρυϊκή στάση και θα λείπουν μόνο τα κάτω άκρα των χεριών μου και τα κάτω άκρα των ποδιών μου διότι τα εκόψαν οι Τούρκοι στο μαρτύριο μου».

Ακούγοντας ομολογουμένως όλο το ενύπνιο της γυναικός συγκλονίστικα την παρέλαβα με το όχημά μου και κατευθυνθήκαμε στην Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, ώστε να την παρουσιάσω στο Μακαριστό Μητροπολίτη Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης και γέροντα μου κυρό Ιωάννη για να του αναφέρει λεπτομερώς όλο το ενύπνιο της εμφανίσεως της Αγίας Αγγελίνας. Ακούγοντας όλο το ενύπνιο ο Μακαριστός Ποιμενάρχης μας εμφανώς συγκινημένος αμέσως ανέφερε《ο Θεός δίνει και άλλα σημάδια πρέπει να δούμε τον τόπο και το σημείο》.

Ήταν 7 Φεβρουαρίου 2012 κατευθυνθήκαμε στο ναό των Ταξιαρχών, ήταν ημέρα χιονισμένη για όλη την ορεινή επαρχία του Λαγκαδά, εισήλθαμε στο ναό προσκυνήσαμε τις εικόνες και το σημείο της εύρεσης των λειψάνων της Αγίας Κυράννας, εξήλθαμε και περπατώντας στο προαύλιο του ναού όπου όλος ο αύλειος χώρος ήταν χιονισμένος με περίπου 15 πόντους χιόνι, κατευθυνθήκαμε στο σημείο όπου μας έδειξε η ευσεβής γυναίκα και εκείνη τη στιγμή είδαμε για ακόμη μία φορά τα μεγαλεία του Θεού. Ενώ όλος ο αύλειος χώρος ήταν χιονισμένος το εν λόγω σημείο δεν καλυπτόταν από χιόνι πράγμα αφύσικο.

‘Ετσι και με αυτό το σημάδι ο Μακαριστός Επίσκοπος μας , μου ανέθεσε τις εργασίες εύρεσεως των Ιερών Λείψανων της Αγίας Αγγελίνας αμέσως και το αποτέλεσμα ήρθε και ολοκληρώθηκε 8 Φεβρουαρίου 2012 . Κατά τις εργασίες εύρεσης  και καθώς προχωρούσαν αυτές οι εργασίες περίπου στους 80 πόντους ευρέθη  η  Τίμια Κάρα και από κάτω τα υπόλοιπα Ιερά Λείψανα ακριβώς όπως είχε αναφέρει η ίδια η Αγία Αγγελίνα για τα λείψανα της στο ενύπνιο.

Αμέσως ενημέρωσα τον Μακαριστό Επίσκοπο μας ο οποίος ήρθε στον χώρο της ανασκαφής έχοντας μαζί του και τον καθηγητή της ιατροδικαστικής κ. Νικόλαο Βασιλειάδη προκειμένου να πραγματοποιήσει μία πρώτη ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη (φύλο ηλικία οστών κ.α.).

Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης κυρός Ιωάννης δεν προέβη αμέσως σε επίσημες ανακοινώσεις, επέλεξε με νηφαλιότητα την οδό της έρευνας με επιστημονικά κριτήρια όχι διότι αμφισβητούσε αλλά διότι ήθελε να διαφυλάξει καθαρή την τιμή των Ιερών Λειψάνων της Αγίας από ανθρώπους που προσπαθούσαν να ρίξουν λογισμούς αμφιβολίας με το χαρακτηριστικό ειρωνικό τους ερώτημα ( μα καλά όλα στον Λαγκαδά γίνονται?). Και όμως αφού επιβεβαιώθηκαν όλα και επιστημονικά, η ηλικία, χρονολόγηση οστών που αντιστοιχούσε στην περίοδο που έζησε η Αγίακαι το φύλο, μόνο τότε αποφάσισε την ανακοίνωση όταν ήρθε και η επιστημονική επιβεβαίωση ότι  πράγματι πρόκειται περί των Ιερών Λειψάνων της Αγίας Νεομάρτυρος Αγγελίνης ( Ακυλίνης).

Η επίσημη  ανακοίνωση πραγματοποιήθηκε στην Εορτή της Αποδόσεως του Πάσχα 2012 στον Ιστορικό Προσκυνηματικό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών Όσσης παρουσία του πρωτοσυγγέλου, του γενικού αρχιερατικού επιτρόπου και άλλων κληρικών της μητροπόλεως Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου και παρουσία πολλών ευλαβών πιστών από την ευρύτερη περιοχή της κεντρικής Μακεδονίας.

Σε λίγες μέρες συμπληρώνονται τρεις μήνες από την ξαφνική και αναπάντεχη κοίμηση του Αειμνήστου Γέροντα και Πνευματικού μου Πατρός Μητροπολίτου Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης κυρού Ιωάννου του οποίου η  δεκαετής  αρχιερατεία σημαδεύτηκε ανεξίτηλα στην ιστορία της εκκλησίας ως ο Επίσκοπος στον οποίο η ευλογία του Θεού ήταν πλουσιοπάροχη αφού επί  της Αρχιερατείας του, επέτρεψε ο Θεός να φανερωθούν δύο Αγίες, να φανερωθούν τα χαριτόβρυτα  Ιερά Λείψανα της Αγίας Μεγαλομάρτυρος Κυράννης και της Νεομάρτυρος Αγγελίνας της Ζαγκλιβερινής όπου συνέβαλε τα μέγιστα στην εύρεση των λειψάνων αλλά και στην τιμή και την προβολή των δύο Νεομαρτύρων της Πίστεως μας σε όλον τον ορθόδοξο Χριστιανικό κόσμο.

   Σήμερα 7 Φεβρουαρίου και αύριο 8 Φεβρουαρίου 2021 είναι η επέτειος της ιστορικής εύρεσης και ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων της Αγίας Αγγελίνας της Ζαγκλιβερινής και σε λίγες μέρες συμπληρώνονται 15 Φεβρουαρίου τρεις μήνες από την κοίμηση του Σεπτού μας Μακαριστού Μητροπολίτου Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης κυρού Ιωάννου.Αναφέρω περιληπτικά όλα εκείνα τα γεγονότα και περιστατικά τα οποία με πολλή προσευχή και προσοχή αξιοποιήσε ο αείμνηστος επίσκοπος μας κυρός Ιωάννης.

Είμαι εσαεί ευγνώμων κατά πάντα και διά πάντα διότι σε όλα αυτά τα γεγονότα που θα παραμείνουν ιστορικά στην φανέρωση και εύρεση δηλαδή τον χαριτοβρύτων Λειψάνων της Αγίας Κυράννας της Οσσαίαςκαι Αγγελίναςτης Ζαγκλιβερινής ο αοίδιμος πνευματικός μας πατέρας Μητροπολίτης Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης κυρός Ιωάννης επέλεξε και την δικιά μου αναξιότηταδείχνοντας εμπιστοσύνη προς το πρόσωπό μου να αναλάβω αυτό το έργο της ευρέσεως των δύο Ιερών Λειψάνων αλλά και την δεκαετή εύρυθμηλειτουργία και διαφύλαξη των Ιερών Προσκυνημάτων της Αγίας Κυράννας και των Ταξιαρχών όπου φυλάσσονται στους δύοναούς  τα Ιερά Λείψανα των δύοΝεομαρτύρων αλλά και ευγνωμοσύνη και δοξολογία προς τον τρισάγιον Θεόν που επέτρεψε να βγάλουμε μέσα από τα ιερά χώματα του Ιστορικού Ναού των Ταξιαρχών τους δύο πολύτιμους πνευματικούς θησαυρούς οι οποίοι ήταν κεκρυμμένοι για διακόσια εξήντα χρόνια και πλέον.

    Οι δύο Μάρτυρες του Χριστού που αποτελούν τα πανευώδη άνθη της Ελληνικοτάτης γης της Μακεδονίας μας, η Αγία Κυράννα και η Αγία Αγγελίνα όπου σήμερα τιμούμε την επέτειο 9 χρόνων από την εύρεση και ανακομιδή των Ιερών της Λειψάνων , πάντοτε θα είναι συνδεδεμένη με τη μεγάλη μορφή που ακούγεται στο όνομαΜητροπολίτης Λαγκαδά Λητής και Ρεντίνης  Ιωάννης.

    Είμαστε βέβαιοι οτι τώρα από την αγκαλιά του Θεού όπου βρίσκεται μαζί με τις Αγίες που τόσο πολύ αγάπησε,τίμησε και ανέδειξε θα μας σκεπάζει προστατευτικά σε όλες τις δυσκολίες της ζωής μας αλλά και σίγουροι ότι θα συνεχίσει να καθοδηγεί την πορεία της Μητροπόλεως Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης.

Ιωάννου του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου

Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης

Aιωνία η Mνήμη

Διαβάστε ακόμα