Η εορτή του Αγίου Θεοκλήτου στην Ι. Μητρόπολη Αιτωλίας

Η Ιερά Μητροπόλη Αιτωλίας και Ακαρνανίας, την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021 πανηγύρισε την μνήμη του αγίου μάρτυρος Θεοκλήτου, στο ομώνυμο Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο που βρίσκεται στον αύλιο χώρο του Επισκοπείου. Το μικρό και κατανυκτικό αυτό εκκλησάκι ανήγειρε ο μακαριστός Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Θεόκλητος, προς τιμήν του προστάτου του Αγίου.

Το απόγευμα της παραμονής τελέσθηκε η ακολουθία του πανηγυρικού Εσπερινού από τον Αρχιερατικό Επίτροπο Μεσολογγίου αρχιμ. Αναστάσιο Καντάνη. Το πρωί της εορτής τελέσθηκαν ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία από τον π. Αναστάσιο και τους διακόνους Αμβρόσιο και Αμφιλόχιο, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Κοσμά.
Κατά το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης αναφέρθηκε στο ομολογιακό φρόνημα που θα πρέπει να διακρίνει τη ζωή κάθε χριστιανού, λαμβάνοντας αφορμή από την γενναία ομολογία του ονόματος του Χριστού και το μαρτύριο της αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος και της οικογένειάς της, αλλά και από την θαυμαστή μεταστροφή του μάρτυρος Θεοκλήτου που έγινε γενναίος ομολογητής του αληθινού Θεού.

Στις ημέρες μας τις δύσκολες και προδοτικές, τόνισε ο Σεβασμιώτατος, είναι ανάγκη με γενναιότητα, με παρρησία και θάρρος να ομολογούμε την πίστη μας στον Τριαδικό Θεό, να ζούμε την χριστιανική ζωή συνειδητά, να μετέχουμε των ιερών Μυστηρίων της Εκκλησίας μας για να αγιαζόμαστε και να λαμβάνουμε Χάρη Θεού. «Χωρίς πνευματική ζωή, χωρίς εκκλησιασμό και χωρίς την Θεία Κοινωνία δεν γίνεται να κερδίσουμε την Βασιλεία των Ουρανών. Σήμερα, εποχή κατά την οποία ο Χριστός ειρωνεύεται, χλευάζεται και πολεμείται, είναι καιρός να δυναμώσουμε την πίστη μας διδασκόμενοι από το παράδειγμα της ομολογίας του Αγίου Θεοκλήτου. Γιατί σήμερα που αφήσαμε την πίστη και λάβαμε τη λογική, είναι επιτακτική η ανάγκη του καθήκοντος!».

Επίσης ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε και στον μακαριστό προκάτοχό του Θεόκλητο, που τιμούσε τον Άγιο αυτήν την ημέρα των ονομαστηρίων του. Εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της τοπικής μας Εκκλησίας για το σπουδαίο ποιμαντικό και φιλανθρωπικό του έργο του μακαριστού και τόνισε ότι άφησε παράδειγμα γενναίου και ομολογητού Επισκόπου, που δεν συμβιβάστηκε με τις φωνές του κόσμου τούτου, αλλά έμεινε πιστός και ανυποχώρητος στην παράδοση της Εκκλησίας μας. Πριν την απόλυση τελέσθηκε ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως του κτήτορος του Ναού, κυρού Θεοκλήτου αρχιερέως.

Το ιερό αναλόγιο διακόνησαν και τις δύο ημέρες ψάλτες από το Σύλλογο Ιεροψαλτών Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου υπό την διεύθυνση του λαμπαδαρίου του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος κ. Αλεξίου Ζαρζάνη. Στις ιερές ακολουθίες συμπροσευχήθηκαν κληρικοί της Ιεράς Πόλεως και αρκετοί χριστιανοί.

Διαβάστε ακόμα