Στη φθορά του χρόνου ο Ι. Ναός Αγίου Χαραλάμπους στο Πεδίον του Άρεως

O Ιερός Ναός Αγίου Χαραλάμπους στο Πεδίον του Άρεως στην Αθήνα,ανοικοδομήθηκε το 1929 από Μικρασιάτες πρόσφυγες, που κουβάλησαν μαζί τους την εικόνα του αγίου Χαραλάμπη που βρίσκεται στο κέντρο του ναού. Με μεγάλες προσωπικές θυσίες, με βαθιά πίστη και αγάπη προς τον Άγιο Χαραλάμπη κατάφεραν να τον φτιάξουν. O μεγάλος Μικρασιάτης αγιογράφος και λογοτέχνης Φώτης Κόντογλου δέχτηκε να αναλάβει την αγιογράφηση του ναού το 1955 μαζί με τους μαθητές του, αν και ήταν στο απόγειο της δόξας του. Πρόσφυγας και ο ίδιος από το Αϊβαλί ο Κόντογλου, δεν είπε όχι στην  φιλοτέχνηση αυτού του μικρού  ενοριακού  ναού, ώστε εμείς σήμερα να απολαμβάνουμε  αυτές τις σπάνιας αξίας και ποιότητας αγιογραφίες.

Ο ίδιος ευαισθητοποιημένος από την ιστορία και την πίστη αυτών των ανθρώπων όπως αναγράφεται σε επιγραφή στο εσωτερικό του ναού, που σε ποιητικό τόνο αναφέρει πως ήταν φυγάδες Μ. Ασίας, κυνηγημένοι με σκληρό τρόπο, που άφησαν σπίτια, ιερά και βωμούς, που είχαν όμως καμάρι τους την εικόνα του Αγίου Χαραλάμπους που έφεραν μαζί τους, και παρόλες τις δυσκολίες, χάριν στο ζήλο τους, φτιάξανε αυτόν τον ναό, προσφέροντας ο καθένας ότι είχε: άλλος λεφτά, άλλος αφιερώματα και άλλος εικόνες. Αυτό πια ήταν το σπίτι τους όπως χαρακτηριστικά έλεγαν.

Δυστυχώς όμως τα τελευταία χρόνια ο Ναός αντιμετωπίζει πολλά προβλήματα υγρασίας και ρηγματώσεων  με κορύφωση τη κατάρρευση μεγάλων τμημάτων του διακόσμου της  οροφής. Απαιτείται συντήρηση ολοκλήρου του Ναού για να μη καταρρεύσει.  

Γίνονται αγωνιώδεις  προσπάθειες διάσωσης αυτού του μνημείου για την πραγματοποίηση της  αποκατάστασης και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του αλλά δυστυχώς η εποχή που διανύουμε είναι δύσκολη.

Στη φάση αυτή πραγματοποιούμε τρεις μελέτες: μια αρχιτεκτονική, μια στατική και μια συντήρησης αγιογραφιών με κόστος που αγγίζει τις 50.000 ευρώ ποσό που ξεπερνάει τις δυνατότητες μιας μικρής ενορίας του κέντρου της Αθήνας.

Γίνεται μια αγωνιώδης προσπάθεια ώστε να μην καταστραφεί αυτό το μνημείο και  οι αγιογραφίες του Φώτη Κόντογλου.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ

Διαβάστε ακόμα