Το Μικρό και Μεγάλο Μήνυμα του Μητροπολίτου Γέροντος Χαλκηδόνος

Ενώπιον του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και Ιεραρχών του Θρόνου προσήλθε, το Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2021, ο νεοκλεγείς Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ για το μικρό Μήνυμα. 

Απευθυνόμενος στον Σεβ. Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος ο Παναγιώτατος εξέφρασε την συγκίνηση και την μεγάλη χαρά του, “καθώς μεταφέρομεν υμίν το ευάγγελον μήνυμα της παμψηφεί εκλογής σας ως ποιμενάρχου της πλησιοχώρου Γεροντικής ιστορικής Μητροπόλεως Χαλκηδόνος, την οποίαν και ημείς επί μικρόν χρονικόν διάστημα εποιμάναμεν.”

Και ο Πατριάρχης συνέχισε:

“Η ανύψωσίς σας εις την επίζηλον αυτήν έπαλξιν επιβραβεύει και επιστεγάζει την μακροχρόνιον προσφοράν σας εις την Μητέρα Εκκλησίαν από διαφόρων θέσεων, πάντοτε εν υποδειγματική πιστότητι και αφοσιώσει προς αυτήν.

Ιδιαιτέρως επιθυμούμεν να υπογραμμίσωμεν και να εξάρωμεν την πολύτιμον συμβολήν σας εις την προώθησιν των διαχριστιανικών και διαθρησκειακών διαλόγων, οίτινες αποτελούν μίαν των προτεραιοτήτων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ως και εις την μεταφοράν της φωνής και της μαρτυρίας της Ορθοδοξίας εις τα εν Βρυξέλλαις ευρωπαϊκά όργανα. Δυστυχώς η μαρτυρία αύτη διεσπάσθη και εζημιώθη διά της ασυνέτου δημιουργίας πολλών Γραφείων εκπροσωπήσεως διαφόρων Ορθοδόξων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών.

Αλλά και εις την λαχούσαν υμίν Επαρχίαν της Γαλλίας ειργάσθητε ως πραγματικός πατήρ του ποιμνίου σας, ενώ συγχρόνως η υπό την ευθύνην σας Ορθόδοξος εκεί Επισκοπική Συνέλευσις ελειτούργησε μέχρι σήμερον κατά τρόπον εύρυθμον, όσον τούτο εξηρτάτο από την υμετέραν Ιερότητα.

Αύτη προς ημάς προσωπικώς συμπεριεφέρθη αείποτε όλως αδελφικώς, ως πραγματικός συγκυρηναίος εις την άρσιν του σταυρού της πρωθιεραρχικής διακονίας, ουδέποτε αρνηθείς υπηρεσίαν οσάκις εζητήθη τι παρ’ αυτής, πολλάκις δε και με ιδίαν αυτής πρωτοβουλίαν εβοήθησε και προέβαλεν ημάς και την ταπεινήν ημών διακονίαν εις ακαδημαϊκούς κύκλους και διαθρησκειακάς επαφάς. Πολλαί επίσημοι επισκέψεις και αποδημίαι της ημετέρας Μετριότητος εις το εξωτερικόν οφείλονται εις την υμετέραν πρότασιν ή μεσολάβησιν. Ταύτα πάντα προέβαλον αναμφηρίστως και την πρωτόθρονον ημών Εκκλησίαν, την οποίαν έχομεν την από Θεού ευλογίαν να διακονώμεν επί τρεις συναπτάς δεκαετίας ως Προκαθήμενος αυτής.

Τώρα έρχεσθε εκ της Δύσεως εις την καθ’ ημάς Ανατολήν, εκ της μεγαλονήσου Κρήτης εκ της οποίας προέρχεσθε και την οποίαν, Ανατολήν, καλώς γνωρίζετε και αγαπάτε, δι’ αυτό, άλλωστε, και εδέχθητε να είσθε υποψήφιος διά την περίπυστον Επαρχίαν Χαλκηδόνος. Το ποίμνιον αυτής σας αναμένει μετ’ ενθουσιασμού, θαυμασμού, καθώς έχει ήδη πληροφορηθή την περιωπήν και την εμβέλειάν σας, και, ακόμη, μετά χρηστών ελπίδων, προσδοκιών, υιικής αγάπης και σεβασμού. Σας έχει ανάγκην. Διψά. Και σεις πορεύεσθε προς αυτό, πλήρης πατρικής στοργής, ζήλου και διαθέσεως προς στηριγμόν αυτού και οικοδομήν εν Χριστώ, κατά τας παραδόσεις του ευσεβούς ημών γένους και ιδιαιτέρως της Μεγάλης Εκκλησίας και της Πόλεως ταύτης.

Ιερώτατε και πολυφίλητε αδελφέ και συνοδοιπόρε και συναγωνιστά, όλα είναι ευοίωνα, όλοι ενταύθα σας αναμένομεν, όλοι οραματιζόμεθα ένα καλύτερο μέλλον με την πολύτιμον συμβολήν σας, με την εγνωσμένην εργατικότητα και τας πρωτοβούλους ενεργείας σας, με την υποστήριξιν του πολυσχιδούς Πατριαρχικού έργου, ιδιαιτέρως τώρα ότε το γήρας ουκ έρχεται μόνον διά τον ομιλούντα πρεσβύτερον αδελφόν σας.

Καλήν δύναμιν, άγιε Χαλκηδόνος! Ευλογημένην ποιμαντορίαν! Η ευχή του θρυλικού προκατόχου σας και ημετέρου πνευματικού πατρός και προστάτου αειμνήστου Μητροπολίτου Μελίτωνος να σας συνοδεύη πανταχού και πάντοτε. Άξιος! “.

Στην αντιφώνησή του ο Σεβ. Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος, εξέφρασε προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τους Συνοδικούς Ιεράρχες την εγκάρδια ευγνωμοσύνη του για την εκλογή του, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Δ’ Οικουμενική Σύνοδο της Χαλκηδόνος, η οποία ομολόγησε την ακαινοτόμητη Αλήθεια περί των δύο φύσεων του Κυρίου.

“Μέσα εις την αρχιερωσύνην και γενικώτερον μέσα εις τον μέλανα τρίβωνα, αντελήφθην και διαρκώς αντιλαμβάνομαι και κατανοώ την διπλήν ταύτην φύσιν του Θεανθρώπου ως διαρκώς υπάρχουσαν και μεγαλυνομένην εις σύνολον την ζωήν και πορείαν της Αγίας ημών Εκκλησίας. Και τούτο διότι η Θεολογία της Αγίας Τραπέζης εκτείνεται και εντός της ποιμαντικής μερίμνης. Η ποιμαντική μέριμνα είναι αγών υπέρ της Θεολογίας. Η Θεολογία δεν νοείται άνευ επιγνώσεως και βιώσεως του ιεροκανονικού έργου των Αγίων Πατέρων. Όλα μαζύ. Ασυγχύτως. Άνευ τροπής και φυρμού.

Μέγα έργον του Χαλκηδόνος, Παναγιώτατε, είναι ο σεβασμός των ιερών της Εκκλησίας θεσμίων. Εις τα εδάφη ένθα καλείται να διακονήση η ελαχιστότης μου συνεκροτήθη το πνευματικόν και ιεροκανονικόν μεγαλείον της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας. Η υπερόριος δικαιοδοσία του Θρόνου Σας, η ευθύνη της εκκλήτου προσφυγής, είναι η ιερά ξυνωρίς των καρπών αυτής της Συνόδου.

Ευγνωμονώ, Παναγιώτατε! Ευγνωμονώ διά την νέαν μου Επαρχίαν και δι’ όλην μου την πορείαν, την οποίαν διήλθον υπό την εμπνευσμένην καθοδήγησίν Σας, υπό το κέλευσμά Σας, υιός προς πατέρα γνήσιον.

Υπόσχομαι να συνεχίσω με την ιδίαν αλλά και πλείονα διάθεσιν, πιστότητα, αφοσίωσιν και προσήλωσιν να διακονώ τας Ιεράς υποθέσεις της Εκκλησίας, τας ευθύνας του Αγιωτάτου Αποστολικού και Πατριαρχικού Οικουμενικού Θρόνου Σας, το Σεπτόν Σας πρόσωπον, τα ιδανικά και τα όσια του Γένους μας, τον λαόν του Θεού, την ευεργέτιδα όλων ημών Μητέρα Εκκλησίαν.”

Στη συνέχεια, στον Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου, παρουσία Αρχιερέων, της Πατριαρχικής Αυλής, των κληρικών της Ι. Μητροπόλεως Χαλκηδόνος, αλλά και άλλων κληρικών και λαϊκών προσκυνητών, ο Μητροπολίτης Γέρων Χαλκηδόνος κ. Εμμανουήλ τέλεσε την Ακολουθία του Μεγάλου Μηνύματος, κατά την οποία του ανακοινώθηκε εν εκκλησία η εκλογή του, εκείνος δε απάντησε με το κείμενο της Ευχαριστίας, αποδεχόμενος το “επίταγμα”.

Μετά το πέρας του Μεγάλου Μηνύματος ο νέος Ποιμενάρχης της Χαλκηδόνας δέχθηκε τα συγχαρητήρια και τις ευχές των παρισταμένων.

Φωτογραφίες:  Νίκος Μαγγίνας / Οικουμενικό Πατριαρχείο

Διαβάστε ακόμα