Αρχιερατικός Εσπερινός στον Ι. Ναό Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου

Στο πλαίσιο του εορτασμού του Ιερού Ναού Ευαγγελιστρίας Ναυπλίου και με γνώμονα τα ισχύοντα υγειονομικά μέτρα για τη διαφύλαξη των πιστών, από τη μάστιγα του κορoνοϊού ,η εορτή της θεομητορικής εορτής της Παναγίας τελέστηκε κεκλισμένων των θυρών  για δεύτερη φορά.

Τίποτα και φέτος δεν θυμίζει τις προηγούμενες χρονιές, όπου ο Ιερός Ναός της Ευαγγελίστριας, το Ναύπλιο και ολόκληρος ο νομός Αργολίδας εόρταζε με κάθε μεγαλοπρέπεια τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου.

Τον Εσπερινό της μεγάλης εορτής  Ευαγγελισμού τέλεσε ο Μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος ,ο οποίος κήρυξε και τον θείο λόγο .

Ο  εφημέριος του ναού π. Ελευθέριος Μίχος ευχαρίστησε τον Μητροπολίτη Αργολίδος Νεκτάριο για την τιμή που έκανε να τελέσει τον πανηγυρικό εσπερινό και ευχήθηκε του χρόνου να γιορταστεί η εορτή του Ευαγγελισμού με κάθε λαμπρότητα .

Το πρωί θα τελεστεί ο Όρθρος και η Θεία Λειτουργία, όπου θα ιερουργήσει και θα χοροστατήσει ο Μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος.

Η Παναγία η Ευαγγελίστρια, ας γίνει η ελπίδα που έχουμε στις δυσκολίες και το αδιάσειστο στήριγμα στις στιγμές αδυναμίας και απογοητεύσεων της ζωής.

Ας καταφύγουμε με παρρησία λέγοντάς της «Μήτερ του Θεού, την πάσαν ελπίδα μου εις σε ανατίθημι», γιατί η Παναγία είναι η Μητέρα του Θεού αλλά και δική μας Μάνα, και είναι έτοιμη κάθε φορά, ό,τι της ζητούμε, να ανοίγει την αγκαλιά της και φιλόστοργα να μας δέχεται και να μας το δίνει.

Ας την παρακαλέσουμε, λοιπόν, να μας απαλλάξει σύντομα από αυτήν την δοκιμασία που όλοι μας βιώνουμε, διότι είναι η μόνη μας καταφυγή, σκέπη, προστασία και βοήθεια.

Η προσκύνηση από τους πιστούς έγινε με όλα τα προστατευτικά μέτρα , φορώντας μάσκα και τηρούντες τις αποστάσεις και τις οδηγίες των υπευθύνων εργαζομένων και των επιτρόπων.

Οι πιστοί άναβαν τα κεριά τους, μόνο στον εξωτερικό χώρο του Ιερού Ναού, όπου είχαν  τοποθετηθεί μανουάλια  και στη συνέχεια  εισέρχονται μέσα στον Ιερό Ναό, όπου υπήρχαν έξι ιερές εικόνες, με ξεχωριστό διάδρομο η κάθε μία και  αποχώρησαν  αμέσως, μετά την προσκύνηση, για την αποφυγή συνωστισμού.

Πάνω από τον ιστορικό συνοικισμό της Πρόνοιας, η Εκκλησία Ευαγγελίστρια ορθώνεται στο ψηλότερο σημείο, σε μια εντυπωσιακή τοποθεσία με μεγάλη αυλή και με θέα σ’ όλη την πόλη του Ναυπλίου και τη θάλασσα, ως και το Άργος.

Ο Ναός είναι δισυπόστατος και είναι αφιερωμένος στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και το δεξιό κλίτος είναι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Πρέπει δε να έχει αναδομηθεί εξολοκλήρου ή επεκταθεί τουλάχιστον τέσσερις φορές από την αρχική του μορφή. Ο σημερινός Ιερός Ναός έχει ανεγερθεί εκ βάθρων το έτος 1975, χωρίς να αλλοιωθεί η προηγούμενη μορφή του.

Η όλη δομή του Ιερού Ναού και των πλησίον αυτού οικοδομημάτων, μας φανερώνουν πως κάποτε ήταν μικρό μοναστήρι. Στον κατάλογο των ενοριών του Ναυπλίου κατά την Β΄ Ενετική κυριαρχία (1686 – 1715) περιλαμβάνεται και ως «η εκκλησία του παπά Ιάκοβου Βουρδούχα εξ Αθεινών είναι έξω ις της Σπηλιαίς, έξω από το Ανάπλι. Ονομάζεται αυτή η εκκλησία το Γεννέσιων της Θεοτώκου».

Στην βορεινή πλευρά του Ιερού Ναού, έχει κατασκευασθεί βαπτιστήριο από μάρμαρο, για να βαπτίζονται οι μεγάλοι στην ηλικία και κυρίως αλλοδαποί. Στην νότια πλευρά του Ιερού Ναού υπάρχει το παρεκκλήσιο του Αγίου Φανουρίου και δίπλα ακριβώς μία αίθουσα, με την οποία το εκκλησάκι αποτελεί ενιαίο χώρο και στην οποία υπάρχει συλλογή ιστορικών αντικειμένων.
Παραπλεύρως του παρεκκλησίου υπάρχουν δύο μεγάλες αίθουσες, που χρησιμοποιούνται ως πνευματικό κέντρο της Ενορίας, για κύκλο μελέτης Αγίας Γραφής, για κατηχητικές συνάξεις παιδιών κ.ά.

Παραμονή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου της 25ης Μαρτίου, η εκκλησία πανηγυρίζει με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια, αφού γίνεται και η περιφορά της θαυματουργής εικόνας της Παναγίας στην Πρόνοια, συνοδεία στρατιωτικού αγήματος και της Φιλαρμονικής του Δήμου Ναυπλιέων, στην οποία παρευρίσκονται θρησκευτικοί και πολιτικοί φορείς της πόλης. Μετά την περιφορά της εικόνας, το βράδυ ψάλλεται η Ιερά Παράκληση της Παναγίας και τελείται Αγρυπνία. Ανήμερα της γιορτής, τελείται Θεία Λειτουργία.

Κάθε χρόνο, στην εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου (25η Μαρτίου), καταφθάνουν χιλιάδες πιστοί από όλη την Πελοπόννησο. Είναι από τις μεγαλύτερες θρησκευτικές πανηγύρεις της Αργολίδας και ο δρόμος προς την εκκλησία κλείνει.
Η εκκλησία είναι ιδιαίτερα δημοφιλής και προτιμάται για την τέλεση Γάμων και Βαπτίσεων, λόγω της εξαιρετικής της θέας σε όλο το Ναύπλιο και λόγω του καλαίσθητου περιβάλλοντα χώρου της.

Ο Ιερός Ναός Ευαγγελίστριας στο Ναύπλιο διανέμει καθημερινά φαγητό σε 140-160 άπορους της πόλης, ενώ δέχεται δωρεές σε τρόφιμα και ρουχισμό. Είναι γνωστός για τη φιλανθρωπική του δράση, ενώ διατηρεί και το δικό του blog. Εφημέριος του ναού είναι ο πρωτοπρεσβύτερος π. Ελευθέριος Μίχος.

Διαβάστε ακόμα