Η Εξόδιος Ακολουθία του μακαριστού Αρχιμ. Σάββα Δαμασκηνού

Ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄, εκπροσωπών και τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο Β΄, προέστη το μεσημέρι της Εξοδίου Ακολουθίας του εξ Ερμουπόλεως Σύρου καταγομένου αοιδίμου Αρχιμανδρίτου Σάββα Δαμασκηνού, η οποία ετελέσθη στον Ιερό Ναό του Αγίου Βασιλείου, επί της οδού Μετσόβου Αθηνών.

Κατα την εξόδιο ομιλία του, ο Σεβασμιώτατος κ. Δωρόθεος Β΄, αφού μετέφερε τα κατ’ άνθρωπον συλλυπητήρια του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου Β΄ προς τους συνεφημερίους, τους Ενορίτες και τους οικογενείς του κεκοιμημένου Αρχιμανδρίτου, μεταξύ ἀλλων, ανέφερε:
“…. Μετά την επί γης πορεια του κάθε ανθρώπου, εκείνο που διασώζει και διατηρεί τη μνήμη του στους μεταγενεστέρους δεν είναι οι θέσεις που κατέλαβε ή η κατ’ άνθρωπον σοφία του, αλλά η ανάμνηση των αρετών του. Και εκείνο που απομένει στη μνήμη μας από τον μακαριστό Γέροντα Σάββα Δαμασκηνό είναι η ευγένεια, η απλότητα, η ταπεινότητα και η απροσποίητη προς όλους αγάπη του. Καθώς τον προπέμπουμε προς το κοινό χρέος των ανθρώπων, προσευχόμεθα να συναυλίζεται στον Ουρανό με τους αείμνηστους πνευματικούς του Πατέρες, τον Μητροπολίτη Σύρου Φιλάρετο, τους Αρχιμανδρίτες Γρηγόριο Μαραγκό και Τιμόθεο Δράγαση και όσους πνευματικούς συνοδοιπόρους του προαπήλθον ήδη στην αιωνιότητα. Το όνομά του, αναγραφέν ήδη στη στήλη των κεκοιμημένων των Διπτύχων του Ιερού Καθεδρικού Ναού του Πολιούχου Σύρου Αγίου Νικολάου θα μνημονεύεται κάθε φορά, που θα τελείται Θεία Λειτουργία…”

Ἐξοδίους λόγους εξεφώνησαν, επίσης, το πνευματικό του τέκνο Αρχιμ. Δωρόθεος Κιούσης, ο Θεολόγος κ. Αλέξ. Μπαλής και εκ προσώπου του Θεοφίλ. Επισκόπου Αρίστης κ. Βασιλείου, η Δρ. Αικ. Μπαλή.
Στη συνέχεια, η σορός του αοιδίμου Αρχιμ. Σάββα Δαμασκηνού μετεφέρθη στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος Κοκκιναρά, όπου και εγένετο η ταφή του.

Ι. Μ. Σύρου

Διαβάστε ακόμα