Η Νάξος εόρτασε τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την Εθνική Επέτειο

Την Πέμπτη 25-3-2021, ημέρα κατά την οποία η Αγία μας Εκκλησία πανηγυρίζει τον Ευαγγελισμό της Υπεραγίας Θεοτόκου, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Καλλίνικος, χοροστάτησε στον Όρθρο και προέστη της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ζωοδόχου Πηγής Νάξου. Κατά την διάρκεια του «Κοινωνικού» ανεγνώσθη το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος επί τη εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και τη συμπληρώσει 200 ετών από της Ελληνικής Επαναστάσεως. Προ της Απολύσεως τελέσθηκε Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Μητροπολίτου Παροναξίας κυρού Αμβροσίου Β’, με την ευκαιρία συμπληρώσεως 13 ετών από της εκδημίας του (+25-3-2008). 

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, τελέσθηκε, παρουσία των τοπικών, στρατιωτικών, δικαστικών, εκπαιδευτικών και λοιπών αρχών και φορέων της νήσου, η υπό της Ιεράς Συνόδου αποσταλείσα ειδική Δοξολογία επί τη διακοσιοστή επετείω της εξεγέρσεως των Ελλήνων διά την ελευθερίαν της πατρίδος μας. Εν συνεχεία, κλήρος και λαός, μετέβησαν στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού όπου πραγματοποιήθηκε η έπαρση των γνωστοτέρων σημαιών της Επαναστάσεως, οι οποίες (όλες ανεξαιρέτως) έχουν κοινό χαρακτηριστικό και κεντρικό στοιχείο τους τον Τίμιο Σταυρό.

Ακολούθησε το εμβατήριο της σημαίας και  η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Ευθύς αμέσως, προπορευομένων των μαθητικών αντιπροσωπειών όλων των σχολείων της πόλεως, ο Σεβασμιώτατος, συνοδευόμενος από τον Ιερό Κλήρο, τους τοπικούς και λοιπούς άρχοντες της νήσου, μετέβησαν στο Ηρώο της πόλεως, όπου τελέσθηκε Επιμνημόσυνη Δέηση, υπέρ των ηρωϊκώς αγωνισαμένων και ενδόξως πεσόντων, κατά την εθνική παλιγγενεσία μας,  στο τέλος της οποίας, αφού πραγματοποιήθηκε η κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου, ο  κ. Δημήτρης Σκουλάτος, Διευθυντής του ΓΕ.Λ. Νάξου «Μανώλης Γλέζος», εκφώνησε τον πανηγυρικό της ημέρας.

Διαβάστε ακόμα