Κορίνθου: “Η Χριστιανική διδασκαλία μας οδηγεί να ξεπερνάμε κάθε δυσκολία”

Στην Ι. Μονή Οσίου Παταπίου Λουτρακίου λειτούργησε χθες Κυριακή, 28 Μαρτίου 2021, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κορίνθου κ. Διονύσιος πλαισιούμενος από τους συνοδούς του Κληρικούς.

Στην ομιλία του προς την Ι. Αδελφότητα ο σεπτός Ποιμενάρχης μας ερμήνευσε την Ευαγγελική περικοπή επισημαίνοντας ότι ο Θεός μας προσφέρει απλόχερα την αγάπη Του και την σωτηρία μας, καθώς με την Χριστιανική βιωτή μπορούμε να ξεπεράσουμεκάθε δυσκολία και να αποκαταστήσουμε κάθε πρόβλημα που παρουσιάζεται στη ζωή μας. Η Χριστιανική διδασκαλία μας οδηγεί να ξεπερνάμε κάθε ανθρώπινη δυσκολία αλλά και οποιαδήποτε δικαιολογία πηγάζει εξ αυτής και να προσφέρουμε την αγάπη μας σε κάθε συνάνθρωπό μας που έχει ανάγκη, το ίδιο απλόχερα όπως την δεχόμαστε από τον Δημιουργό μας. Σ’ αυτό το σημείο τόνισε ότι το αίτιο, για κάθε πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο άνθρωπος, είναι η αμαρτία και ακριβώς γι’ αυτό ο Κύριος, πριν θεραπεύσει τον παραλυτικό, πρώτα του συγχώρεσε τις αμαρτίες του. Οφείλουμε επομένως κι εμείς να προσερχόμαστε στον πνευματικό μας, να εξομολογούμαστε,να «καθαρίζουμε» την ψυχή μας, ώστε να αποτρέψουμε τον ψυχικό θάνατο, που επέρχεται από την απομάκρυνση του ανθρώπου από τον Θεό.  Ολοκληρώνοντας, ευχήθηκε στην Γερόντισσα Χρυσοβαλάντη και στην υπ’ αυτήν Ι. Αδελφότητα καλό υπόλοιπο Μ. Τεσσαρακοστής, ενώ στους δύο νέους Κληρικούς της Ι. Μητροπόλεώς μας π. Παναγιώτη Δεδάκη και π. Ιωάννη Αθανασίου, που από την επόμενη Κυριακή θ’ αναλάβουν τα νέα τους καθήκοντα στις Ενορίες τους, ευχήθηκε υγεία και ο Όσιος Πατάπιος να είναι αρωγός και προστάτης στην Ιερατική τους πορεία!

Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος λειτούργησε στην Ι. Μονή Αναστάσεως του Χριστού στο Λουτράκι όπου και ομίλησε επίκαιρα στους Πατέρες και Αδελφούς της Ι. Μονής.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας και στον Καθεδρικό Ιερό Ναό του Απ. Παύλου Κορίνθου ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως μας Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος, χοροστάτησε στον Γ’ Κατανυκτικό Εσπερινό συγχοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου. Τον Θείο λόγο κήρυξε ο Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος αναφερόμενος στον τιμώμενο Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά, ο οποίος τον 14ο αιώνα ύψωσε το ανάστημά του για να διασώσει την Ορθόδοξη Πίστη και την Ορθόδοξη ζωή πολεμώντας τον αιρετικό Βαρλαάμ. Ο αιρετικός Βαρλαάμ δίδασκε ότι ο άνθρωπος δεν μπορεί να μετέχει της χάριτος του Θεού, αλλά μπορεί να πλησιάσει τον Θεό μέσω των γνώσεων, της διανόησης και της φιλοσοφίας. Ο Άγιος Γρηγόριος όμως στην διδασκαλία του διατράνωσε ότι ο άνθρωπος όταν καθαρθεί, όταν καθαρίσει το «οπτικό» της ψυχής και με προσευχή, που διακρίνεται από αγαπητική  διάθεση προς τον Θεό, τότε μπορεί και μετέχει στην άκτιστοχάρη του Θεού. Ο άνθρωπος αρχίζει να φωτίζεται από το φως του Χριστού όταν συνειδητοποιήσει την αμαρτωλότητάτου και τα σφάλματά του και ειλικρινώς μετανοήσει και αφού οδηγηθεί στο Μυστήριο της Εξομολογήσεως, τότε μπορεί να δεχθεί τις πρώτες ακτίνες του Αγίου Φωτός. Ολοκληρώνοντας, ευχήθηκε όλοι να έχουμε πίστη εδραία, ασάλευτη και αμετακίνητη, η οποία εκφράζεται δια των έργων μας, ώστε να αξιωθούμε της θέας του Θεού, που όντως είναι θείον θαύμα!

Διαβάστε ακόμα