Κύπρου: “Δε θα παραιτηθώ… όποτε θέλει ο Θεός. Ετοίμασα και τον τάφο μου”

Συνέντευξη στη Μικαέλα Κουλλέ

Μια συνέντευξη, που αφήνει την αίσθηση του απολογισμού, παραχώρησε στη Cyprus Times ο Προκαθήμενος της Κυπριακής Εκκλησίας, Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’.

Μιλά για όσα ήθελε να κάνει κι έκανε εκ της θέσεως του, σχολιάζει θέματα της επικαιρότητας και τοποθετείται με αυστηρότητα για τα όσα έρχονται στο φως και εμπλέκουν κληρικούς σε υποθέσεις σεξουαλικών αδικημάτων.

Δηλώνει έτοιμος να «φύγει» όποτε θέλει ο Θεός και… αδιάφορος για τον διάδοχο του.

«Δεν αντέχει ο λαός μας την κλεισούρα…»

Αναφερόμενος στις δυσκολίες που διέρχεται ο τόπος λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, εκφράζει την πεποίθηση ότι η νόσος Covid-19 θα «μας μείνει» κατά την έκφραση του και απευθύνει έκκληση προς το κοινό να εμβολιαστεί. «Να ζούμε την ασθένεια χωρίς προβλήματα, όχι όπως σήμερα που ο λαός μας έχει αποκάμει, δεν αντέχει την κλεισούρα» λέει.

Σχολιάζοντας τη διαχείριση της πανδημίας, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε ότι η Κυβέρνηση έκανε το καθήκον της. «Θαύματα δε μπορούμε να κάνουμε» επισημαίνει.about:blank

«Δε θα ακούσω τον γιατρό και θα ακούσω κληρικό;»

Για τον Μητροπολίτη Μόρφου και κληθείς να σχολιάσει τις όλο και συχνότερες αναφορές του για την πανδημία, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας είναι ξεκάθαρος. «Δε θα εμπιστευτώ τους διεθνούς φήμης γιατρούς και θα εμπιστευτώ οποιονδήποτε κληρικό τι θα πει;» Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα, υπέδειξε.

«Δε μπορεί κανείς να μου απαγορεύσει να μιλώ»

Κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει και της άτυπης πενταμερούς ο Αρχιεπίσκοπος εκφράζει τη θέση ότι ανεξαρτήτως ηγέτη, η πολιτική της Τουρκίας δε θα αλλάξει. «Το πάνω χέρι το έχει η Άγκυρα».

«Αν η Τουρκία δεν λογικευθεί, με αξιοπρέπεια να σηκωθούμε να φύγουμε» λέει.

«Είμαι πολίτης και έχω δικαίωμα να μιλώ για την πατρίδα μου, κανείς δε μπορεί να μου αφαιρέσει το δικαίωμα» λέει κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις που έχει κατά καιρούς προκαλέσει με δηλώσεις του.

«Δεν θα παραιτηθώ»

Τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει και η ηλικία του, άνοιξαν σε κάποιους κύκλους τη συζήτηση της διαδοχής. Ο Προκαθήμενος της Κυπριακής Εκκλησίας πάντως ξεκαθαρίζει ότι θέμα παραίτησης δεν τίθεται.

«Δε ξέρω πόσο χρόνο μου έχει ακόμη ο Θεός. Αγωνίζομαι, δεν πρόκειται ούτε να παραιτηθώ αλλά ούτε και να ενδιαφερθώ για διάδοχο. Δεν μου πέφτει λόγος» ξεκαθαρίζει.

Κεφάλαιο Ουκρανική Εκκλησία: «Τους εξήγησα… δεν ήθελαν να καταλάβουν. Δεν με ενδιαφέρει»

Κληθείς να τοποθετηθεί για το ζήτημα που προέκυψε με την αναγνώριση της αυτοκεφαλίας της ουκρανικής Εκκλησίας, ο Αρχιεπίσκοπος επέμεινε στις θέσεις του. «Δεν έχουν δίκαιο οι Ρώσοι».

Αναφερόμενος στους συνοδικούς είπε «Τους εξήγησα… δεν ήθελαν να καταλάβουν. Δεν με ενδιαφέρει».

Τελευταίο έργο ο Καθεδρικός Ναός

«Ήρθα για να επιφέρω τομές και επέφερα» είπε, αναφερόμενος στη Σύνοδο, τη Θεολογική Σχολή και τη μισθοδοσία των κληρικών. Αναφερόμενος στο έργο ανέγερσης του νέου Καθεδρικού Ναού, εξέφρασε την ελπίδα να μπορέσει να κάνει εκεί την λειτουργία της Ανάστασης. Και χαρακτήρισε την ανέγερση του ναού, ως το τελευταίο έργο που είχε να κάνει.

Μίλησε για τις βοήθειες που δίδει η Αρχιεπισκοπή στους φτωχούς, τους άρρωστους και τους φοιτητές και με παράπονο αναφέρθηκε σε τραπεζικό ίδρυμα που του αρνήθηκε δάνειο.

«Δεν με ενδιαφέρει τι λένε οι άνθρωποι… ξέρει ο Θεός»

Δήλωσε υπερήφανος για την ανέγερση των εστιών στη Λεμεσό, σε χρόνο ρεκόρ. «Δούλευαν Σάββατο και Κυριακή και άκουγα εγώ… Έλεγαν δεν ντρέπονται και χτίζουν Κυριακή».

«Να δίδει η Κυβέρνηση διαβατήρια»

«Όλοι έδιναν… η φτωχή Κύπρος γιατί να μην το κάνει;» είπε σε σχέση με το μείζον θέμα που προέκυψε με τα χρυσά διαβατήρια. Εξήγησε ότι κακό είναι κάποιοι να κλέβουν και ότι δεν υπήρχαν σχετικοί κανονισμοί και νομοθεσίες. «Νομοθεσίες που δεν εφάρμοσαν. Οφείλει η Κυβέρνηση να τις εφαρμόσει, και να δίδει διαβατήρια» είπε.

Σεξουαλικές Παρενοχλήσεις και Εκκλησία

Ο Αρχιεπίσκοπος, κληθείς να τοποθετηθεί για το θέμα των σεξουαλικών παρενοχλήσεων και κακοποιήσεων που έρχονται στο φως, εξήγησε γιατί δεν έκρινε τότε ως σοβαρή την καταγγελία γυναίκας που έφτασε ενώπιον του σε σχέση με πρώην Μητροπολίτη. «Άκουσα κάποια που αν έχουν μαρτυρίες, και έχουν, είναι άξιος της τύχης του. Αν αποδειχθούν, η Σύνοδος δε μπορεί να κωφεύσει. Αν είναι αλήθεια δε μπορούμε να μην πάρουμε τις αποφάσεις που πρέπει» λέει.

«Όποιος δεν αντέχει να βγάλει το ράσο και να πάει. Δε μπορεί η Εκκλησία να κατεβαίνει στο πεζοδρόμιο» λέει ο Προκαθήμενος.

«Όποτε θέλει ο Θεός να φύγω… είμαι έτοιμος»

«Ο Θεός μας δίδει μέχρις εκεί που μπορούμε να αντέξουμε» λέει ερωτηθείς για την κατάσταση της υγείας του. Και μιλώντας από καρδιάς λέει ότι για τον ίδιο ο χρόνος δεν έχει πλέον σημασία. «Είτε μια μέρα ζήσω, ή ένα μήνα ή ένα χρόνο… αυτά τα αφήνω στο Θεό» λέει.

«Από εδώ και πέρα ανήκω στον Θεό. Δεν με ενδιαφέρει ο χρόνος» αναφέρει και λέει ότι έχει ετοιμάσει και τον τάφο του.

«Τους λέω πρέπει να τον περιποιηθώ, ώστε να είναι έτοιμος. Δε ξέρω πότε φεύγω. Όποτε θέλει ο Θεός εγώ είμαι έτοιμος» καταλήγει.

cyprustimes.com

Διαβάστε ακόμα