Κύπρου: «Θα ανεβούμε στον ουρανό μέσα από τα μυστήρια τής Εκκλησίας μας»

Με κατάνυξη και λαμπρότητα τελέστηκαν οι Α’ Χαιρετισμοί της Παναγίας μας στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου τού Θεολόγου στην εντός των τειχών Λευκωσία, με την παρουσία και χοροστασία τού Προκαθημένου τής Εκκλησίας Κύπρου Αρχιεπισκόπου κ.κ. Χρυσοστόμου.

Ο Μακαριώτατος χοροστάτησε στην Ακολουθία των Χαιρετισμών και απήγγειλε την Α΄ Στάση, ενώ πριν την απόλυση, κήρυξε τον θείο λόγο και ερμήνευσε τον στίχο που αποδίδεται στην Υπεραγία Θεοτόκο ως «τὴν γέφυρα τὴν μετάγουσα τοὺς ἐκ γῆς πρὸς οὐρανόν». «Η Παναγία», είπε ο Μακαριώτατος, «όπως γνωρίζουμε, είναι η μεγαλύτερη μεσίτρια στον Πανάγαθο Θεό μας. Μεσιτεύει για εμάς στον Θεό Πατέρα για τη σωτηρία τής ψυχής μας. Αυτός είναι εξάλλου και ο κύριος λόγος που τοποθετείται αυτή την περίοδο η ακολουθία των Χαιρετισμών. Έφερε τον Θεό στη γη. Οδήγησε τους ανθρώπους στον ουρανό. Έφερε σ᾿ εμάς το μέγα έλεος, δηλαδή τον Χριστό. Έφερε τον σωτήρα του κόσμου. Άνοιξε τον παράδεισο, που ήταν για αιώνες κάτι άπιαστο για μας τους ανθρώπους.

Η Παναγία μας ήταν εκείνο το σκεύος που επέλεξε ο Θεός για να ενσαρκωθεί και να φέρει τη σωτηρία στους ανθρώπους. Αυτή, λοιπόν, η Κλίμακα στήθηκε στη γη όχι μόνο για να κατέβη ο Θεός στους ανθρώπους, αλλά και για ν’ ανέβουν οι άνθρωποι στον ουρανό. Η γη, όπου στηρίζεται η ουράνια αυτή σκάλα είναι η Εκκλησία. Και μόνο μέσα απ’ τα μυστήρια τής Εκκλησίας μπορεί κανείς εύκολα ν’ ανέβει στον Ουρανό.

Η Παναγία μας, λοιπόν, ήταν η λύτρωσις της αμαρτίας της Εύας. Κι ενώ η πρώτη Εύα παρέσυρε και τον Αδάμ στην πτώση και μαζί όλο το ανθρώπινο γένος, η δεύτερη Εύα, η Παναγία μας ανεβαίνει στα ύψη και μαζί Της ανυψώνει και ολόκληρο το ανθρώπινο γένος».

Διαβάστε ακόμα