Το Αναστασιματάριο ηχογραφημένο με την φωνή του αειμνήστου Πρωτοψάλτου Μιχάλη Μελέτη

  Η προσφορά του αειμνήστου Πρωτοψάλτου της Τοπικής μας Εκκλησίας και του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου Μιχάλη Μελέτη στα ιεροψαλτικά πράγματα της Μαγνησίας είναι, κατά κοινή ομολογία, αξεπέραστη. Εξίσου πολυσήμαντο και ασύγκριτο είναι και το έργο που επετέλεσε, επί 37 ολόκληρα χρόνια, ως Δ/ντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος. Στα χρόνια του η Σχολή διέπρεψε καλλιτεχνικά, περικοσμήθηκε από πολύ σημαντικούς δασκάλους, αφιερωμένους στην διακονία της Ψαλτικής Τέχνης, παρήγαγε πλήθος Ιεροψαλτών, που στελεχώνουν τα ιερά Αναλόγια της Τοπικής μας Εκκλησίας  και όχι μόνο και κατοχυρώθηκε επισήμως έναντι της Εκκλησίας και της Πολιτείας. Γι’ αυτό, οι μαθητές και επίγονοί του θεωρούν ότι ο Μιχάλης Μελέτης και ο προκάτοχος και Δάσκαλός του Μανώλης Χατζημάρκος είναι οι δύο ακλόνητοι στύλοι πάνω στους οποίους στηρίζεται εν ασφαλεία η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής, η οποία εξακολουθεί να είναι δραστήρια, ενεργός και παραγωγική, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες της εποχής, που έπληξαν σημαντικά κάθε καλλιτεχνική δραστηριότητα στην πατρίδα μας.

          Όμως, το έργο και η προσφορά του Μιχάλη Μελέτη στην Τοπική μας Εκκλησία και στην Σχολή μας συνεχίζονται και μετά θάνατον, καθώς εξακολουθεί να διδάσκει μέσα από το πλήθος των ηχογραφήσεων, γνωστών, ως επί το πλείστον, στο ευρύ μουσικόφιλο κοινό. Επ’ εσχάτων, όμως, η Σχολή μας απέκτησε έναν μουσικό πολύτιμο θησαυρό, άγνωστο στους πολλούς, τον οποίον τής δώρισε ευγενώς η οικογένεια του Μιχάλη Μελέτη, εις μνημόσυνον αιώνιον του μακαριστού Δασκάλου. Πρόκειται για την ηχογράφηση ολοκλήρου του Αναστασιματαρίου, του Ιωάννου του Πρωτοψάλτου, σύντομου και αργού, που αποτελεί το πλέον σημαντικό βιβλίο για την διδασκαλία της Βυζαντινής Μουσικής σε όλες τις αντίστοιχες Σχολές και στα Ωδεία της πατρίδας μας. 

Η ηχογράφηση, την οποία ο αείμνηστος Πρωτοψάλτης έκανε με κόπο, αξεπέραστο μεράκι και μεγάλη αγάπη για τους θεράποντες της Ψαλτικής Τέχνης, ιεροψάλτες και μαθητές, είναι πλέον κτήμα της Σχολής και έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της www.sxolibmimd.gr . Είναι δε στην διάθεση κάθε μουσικόφιλου, ο οποίος μέσα από την ακρόασή της, θα μακαρίζει την ευγενή ψυχή του.

Τέλος, ο Δ/ντής, οι Καθηγητές και οι Μαθητές της Σχολής μας ευχαριστούν από καρδιάς την οικογένεια του αειμνήστου Δασκάλου και Διευθυντού μας, εξαιρέτως δε την εκλεκτή σύζυγό του Παρασκευή, για την σπουδαία δωρεά, μέσα από την οποία η αξεπέραστη φωνή του Μιχάλη Μελέτη θα παραμένει γα πάντα ζωντανή.

Ακούστε το Αναστασιματάριο πατώντας εδώ ή επισκεπτόμενοι τον σύνδεσμο: http://sxolibmimd.gr/index.php/component/content/article?id=120

Διαβάστε ακόμα