Απλήρωτο για μήνες το προσωπικό των Κοιμητηριακών Ιερών Ναών

Εδώ και μήνες παραμένουν απλήρωτοι από την Εκκλησία οι ιεροψάλτες και νεωκόροι των πρώην δημοτικών κοιμητηριακών ναών
Την ώρα που η κυβέρνηση δίνει στην Εκκλησία και στα νομικά της πρόσωπα έκτακτη επιχορήγηση για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού, απλήρωτοι παραμένουν οι ιεροψάλτες και οι νεωκόροι που, από δημοτικοί υπάλληλοι, μεταφέρθηκαν στην Εκκλησία. Και, όπως πληροφορούμαστε, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών δεν έχει εκδώσει ακόμη τη διαπιστωτική πράξη για να αναλάβει τη μισθοδοσία των υπαλλήλων. Έχει, όμως, γίνει καθολική διάδοχος των κοιμητηριακών ναών και διαχειρίζεται τα παγκάρια. Το ζήτημα φέρνει στην επιφάνεια η ΠΟΕ – ΟΤΑ ζητώντας μισθολογική αποκατάσταση των εργαζομένων.

Συγκεκριμένα, έχουν περάσει τέσσερις μήνες μετά τη χαριστική ρύθμιση του τέως υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου που ευνοούσε οικονομικά την Εκκλησία και ζημίωνε τους δήμους, καθώς οι τελευταίοι απώλεσαν όλα τα έσοδα από τα κοιμητήρια. Και ενώ η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών έχει εκδώσει εγκύκλιο με την οποία δίνει εντολή στις μητροπόλεις να καταστούν καθολικοί διάδοχοι τόσο ως προς τους κοιμητηριακούς ναούς όσο και ως προς το προσωπικό, δεν φαίνεται πρόθυμη να εφαρμόσει το δεύτερο σκέλος της υποχρέωσής της που απορρέει από τη ρύθμιση Θεοδωρικάκου.

Για «απόλυτα καταδικαστέα» τακτική κάνει λόγο η ΠΟΕ – ΟΤΑ, καλώντας τους αρμόδιους φορείς, είτε πρόκειται για τις μητροπόλεις, είτε για την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών, είτε υπουργείο Εσωτερικών και την κυβέρνηση «να τηρήσουν τον νόμο στο ακέραιο και να σταματήσει εδώ και τώρα η ‘ομηρεία’ των ιεροψαλτών και νεωκόρων». Όπως αναφέρει η ΠΟΕ – ΟΤΑ στην ανακοίνωσή της, «στις συνεχείς οχλήσεις των πρώην υπαλλήλων των δήμων για την ολοκλήρωση των διαδικασιών, που έπρεπε εδώ και μήνες να έχουν γίνει, εισπράττουν απαξίωση και απροθυμία για την ένταξή τους μισθολογικά και υπηρεσιακά στις τοπικές μητροπόλεις λαμβάνοντας μέχρι και παρότρυνση ‘…να υπογράψουν ότι θέλουν να παραμείνουν στους δήμους’».

«Στην προκειμένη περίπτωση φαίνεται να υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά» στηλιτεύει η ΠΟΕ – ΟΤΑ επισημαίνοντας: «Από τη μία τηρείται κανονικά η συμφωνία κράτους – Εκκλησίας για τη μεταφορά των εισπράξεων των ναών και των κοιμητηρίων από τους δήμους στις τοπικές μητροπόλεις, από την άλλη ωστόσο οι εργαζόμενοι έχουν μείνει στον… αέρα. Είναι επί μήνες χωρίς μισθό και οδηγούνται στην εξαθλίωση».

avgi.gr

Διαβάστε ακόμα