Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: “Δεν θα υπακούσουμε την Κυβέρνηση”

Την έντονη του αντίδραση με τις νέες αποφάσεις που ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας σχετικά με τις εκκλησίες εξέφρασε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄.

Σε δηλώσεις που παραχώρησε στην κρατική τηλεόραση, ανέφερε ότι από την αρχή ήταν αρκετά αυστηροί. «Έλεγα από την αρχή ότι δεν θα δεχθούμε κανένα στον Ναό αν δεν φέρει μάσκα».

Κάλεσε την Κυβέρνηση να του απαντήσει αν οι πιστοί μπορούν να μεταδώσουν τον ιό όταν φοράνε μάσκες και έχουν αποστάσεις. «Δεν θα υπακούσουμε και θα καλέσουμε τους πιστούς να προσέλθουν στους Ναούς με αποστάσεις και φορώντας τις μάσκες».

Συνεχίζοντας ανέφερε ότι η Κυβέρνηση πρέπει να αφήσει την Εκκλησία ήσυχη. «Από την πρώτη στιγμή είμασταν αυστηροί και παρακαλώ να αλλάξουν την απόφαση».

Οι ανακοινώσεις του Υπουργείου σχετικά με τον εκκλησιασμό: 

Η Θεία Λειτουργία στους ιερούς ναούς/θρησκευτικούς χώρους λατρείας τελείται χωρίς την παρουσία πιστών. Διευκρινίζεται ότι οι πιστοί μπορούν να προσέρχονται στους θρησκευτικούς χώρους λατρείας για ατομική προσευχή (ταυτόχρονη φυσική παρουσία μέχρι 10 άτομα ανά θρησκευτικό χώρο), νοουμένου ότι θα διασφαλίζεται η τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων (αποστάσεις, μάσκες, μέγιστος αριθμός ατόμων).

Διευκρινίζεται ότι η παρουσία πιστών απαγορεύεται και στον προαύλιο χώρο των ναών/θρησκευτικών χώρων λατρείας.

Κατ’ εξαίρεση και μόνο για τη βραδινή Αναστάσιμη Ακολουθία το Μεγάλο Σάββατο (1 Μαΐου), επιτρέπεται η παρουσία πιστών στον προαύλιο χώρο των ιερών ναών, τηρουμένου του μέτρου αποστασιοποίησης και του υγειονομικού πρωτοκόλλου που ισχύει για τη λειτουργία των εκκλησιών και νοουμένου ότι θα γίνουν διαρρυθμίσεις για να παρευρίσκονται καθήμενοι οι πιστοί. Στο εσωτερικό των ναών μόνο για τη βραδινή Αναστάσιμη Λειτουργία το Μεγάλο Σάββατο, επιτρέπεται η παρουσία μέχρι 50 ατόμων, στη βάση του πρωτοκόλλου. Όλες τις υπόλοιπες μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, απαγορεύεται η παρουσία πιστών στους χώρους θρησκευτικής λατρείας είτε σε εσωτερικό είτε σε εξωτερικό χώρο.

sigmalive.com

Διαβάστε ακόμα