Ετοιμάζουν πρωτόκολλα για εκκλησίες και Πάσχα στην Κύπρο

Από την περασμένη Δευτέρα, έπιασαν δουλειά οι επιστήμονες, προκειμένου να επαναξιολογήσουν τα πρωτόκολλα που τώρα εφαρμόζονται στις εκκλησίες, με στόχο την όσο το δυνατό πιο ασφαλή παρουσία των πιστών στους ιερούς ναούς τη Μεγάλη Εβδομάδα. Η πρόθεση εξάλλου των μελών της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής για επιστροφή των πιστών στις Εκκλησίες κατά την περίοδο του Πάσχα, καταγράφεται ως υποσημείωση και στη γραπτή εισήγηση που είχαν υποβάλει στον υπουργό Υγείας στις αρχές της εβδομάδας ενόψει των αποφάσεων που θα λάμβανε το Υπουργικό Συμβούλιο για τις χαλαρώσεις που τέθηκαν σε ισχύ από χθες το πρωί.

Συγκεκριμένα και όπως αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», κάποια από τα μέλη της ΣΕΕ, κατά τη συνεδρίαση της περασμένης Κυριακής, είχαν εκφράσει την άποψη ότι ο αριθμός των πιστών πρέπει να αυξηθεί κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας και να προσαρμοστεί στο μέγεθος του κάθε Ναού, στη βάση πάντα αυστηρών πρωτοκόλλων. Μάλιστα, έγιναν και συγκεκριμένες εισηγήσεις, όπως για παράδειγμα, η τήρηση αποστάσεων ακόμα και μεταξύ των ψαλτών, οι οποίοι δεν φέρουν μάσκες ή και η αλλαγή στη διαρρύθμιση των σκάμνων στους οποίους κάθονται οι πιστοί, ώστε να μεγαλώσουν οι αποστάσεις μεταξύ των παρισταμένων. Παράλληλα, έγινε εισήγηση για διαβούλευση με την Ιερά Αρχιεπισκοπή, για αναπροσαρμογή των πρωτοκόλλων, ακόμα και αυστηροποίηση τους, εάν αυτό επιβάλλουν τα επιδημιολογικά δεδομένα στο τέλος Απριλίου για αυτό άλλωστε και το θέμα παραπέμφθηκε στη μεθεπόμενη συνεδρίαση της ΣΕΕ η οποία θα γίνει περί τα μέσα Απριλίου.

Προς το παρόν, όπως πληροφορούμαστε, ομάδα μελών της επιστημονικής επιτροπής έχει αναλάβει να μελετήσει τα υφιστάμενα πρωτόκολλα και να προχωρήσει στις όποιες αλλαγές κριθούν απαραίτητες. Σχετικά έχει ενημερωθεί ο υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου, ο οποίος από την Τετάρτη, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, είχε επίσης υποβάλει σχετικό αίτημα στη ΣΕΕ, ενόψει των νέων αποφάσεων που αναμένεται ότι θα λάβει η Κυβέρνηση την προτελευταία εβδομάδα του Απρίλη, γεγονός που αποκαλύπτει σε κάποιο βαθμό και τις προθέσεις της Κυβέρνησης για το Πάσχα.

philenews.com

Διαβάστε ακόμα