Γεραπετρίτης: “Πάσχα στο χωριό εάν δεν υπάρξει επιδημιολογική επιβάρυνση”

«Υπάρχει πιθανότητα να ανοίξουν τα σχολεία από την ερχόμενη Δευτέρα 12 Απριλίου, αλλά και να επιτραπούν οι διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα σε περιοχές που βρίσκονται στο ίδιο επιδημιολογικό επίπεδο με τον τόπο κατοικίας», δήλωσε σε συνέντευξή του ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης.

Ο κ. Γεραπετρίτης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, απέκλεισε ωστόσο, το άνοιγμα της εστίασης, πριν από τις γιορτές. «Η Επιτροπή έχει ήδη συζητήσει ότι θα πάμε σε ένα άνοιγμα σχολείων εφόσον υπάρχει η δυνατότητα για υποχρεωτικά self test. Τα αυτοδιαγνωστικά τεστ έχουν ήδη φτάσει στη χώρα μας, κι εκτιμούμε ότι έως αύριο θα έχουν εφοδιαστεί όλα τα φαρμακεία των μεγάλων αστικών κένρτρων, έως το τέλος της εβδομάδας θα έχουν εφοδιαστεί όλα τα φαρμακεία της χώρας», σημείωσε. about:blank

Ακόμη, συνέχισε, «Νομίζω ότι υπάρχει η δυνατότητα να ανοίξουμε τη Δευτέρα τα σχολεία, καθώς έχουν μείνει επί μακρόν κλειστά και αυτό έχει μια σοβαρότατη επιβάρυνση όχι μόνο για την ψυχική υγεία των μαθητών, αλλά και με ζητήματα μαθησιακά».

Επεσήμανε επίσης ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ανοίξει η δευτεροβάθμια εκπαίδευση και πρώτα από όλα τα Λύκεια. «Τα δημοτικά σχολεία έχουν παραμείνει για μακρύτερο διάστημα ανοιχτά και στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση υπάρχει και η δυνατότητα επέκτασης του σχολικού έτους», σημείωσε ο υπουργός.  

Αναφερόμενος στις διαπεριφερειακές μετακινήσεις, υπογράμμισε ότι η πιθανότητα να μπορέσουμε να ταξιδέψουμε το Πάσχα στα χωριά μας θα είναι μια μεγάλη ανάσα για όλους μας. 

«Καλώς εχόντων των πραγμάτων, εάν δεν έχουμε κάποια μεγάλη επιδημιολογική επιβάρυνση, είναι λογικό να επιτραπεί η υπερτοπική μετακίνηση κατά τη διάρκεια του Πάσχα, σε περιοχές που θα είναι λιγότερο επιβαρυμένες. Το λογικό είναι περιοχές που βρίσκονται στο ίδιο επιδημιολογικό επίπεδο, να είναι σχετικώς προσβάσιμες», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Γεραπετρίτης. 

Πρόσθεσε δε, ότι επειδή δεν θα είναι εύκολο να ανοίξουν οι ψυχαγωγικές δραστηριότητες, αλλά και η εστίαση, οι μετακινήσεις στην επαρχία για το Πάσχα, θα αποτελέσουν μια «ανάσα» για τον πληθυσμό.  

Αναφερθείς στο σταδιακό άνοιγμα τη αγοράς, είπε ότι  υπάρχει η σκέψη για μερική επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, λόγω της σοβαρότατης κόπωσης των πολιτών.  

«Η βασική μας θέση είναι ότι δίνοντας κάποιες βαλβίδες αποσυμπίεσης στους πολίτες, τους διοχετεύουμε σε πιο ελεγχόμενα κυκλώματα, έτσι ώστε το λιανεμπόριο να αντικαταστήσει τις συναθροίσεις στα σπίτια και σε πλατείες έξω από καφέ ή μπαρ», εξήγησε ο υπουργός. 

naftemporiki.gr

Διαβάστε ακόμα