H Μητρόπολη Ηλείας τίμησε τους αγωνιστές της Μάχης του Πύργου

Συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από την μάχη του Πύργου στις 3 Απριλίου του 1821. Και φέτος για πρώτη φορά εορτάστηκε στην Ηλειακή μας πρωτεύουσα από τον Δήμο Πύργου και σε αγαστή πάντα συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη, τον Δημοτικό Οργανισμού Πολιτισμού, καθώς επίσης και με άλλους Πολιτιστικούς φορείς,  η ξεχασμένη αυτή επέτειος.  Ο Σεπτός μας Ποιμενάρχης κ.κ. Γερμανός, ακολουθούμενος από τον Θεοφιλέστατο Επίσκοπο Ωλένης κ.κ. Αθανάσιο, καθώς επίσης από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας π. Ηλία Παπαγγελή και τους Αιδεσιμολογιοτάτους εφημερίους του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου π. Κωνσταντίνο Παπαδημητρίου και π. Γεώργιο Αναγνωστόπουλο παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη και την κατάθεση στεφάνων από τον Δήμαρχο Πύργου και άλλους τοπικούς φορείς. Εν συνεχεία παρακολούθησε την λιτή επετειακή εκδήλωση λόγω των υφιστάμενων υγειονομικών μέτρων κατά της πανδημίας του Covid-19, έξω από το Λάτσειο Δημαρχιακό Μέγαρο Πύργου.  

Κατά τον σύντομο χαιρετισμό του και ευλογώντας την επετειακή εκδήλωση, συνεχάρη τον εντιμότατο Δήμαρχο κ. Τάκη Αντωνακόπουλο για την πρωτοβουλία του και τη διοργάνωση αυτής της σεμνής εορτής αφού έκανε για πρώτη φορά μια μεγάλη αρχή: να τιμήσει τους ήρωες και αγωνιστές της 3η Απριλίου του 1821, με απώτερο στόχο να θεσμοθετηθεί η 3η Απριλίου, ως ημέρα μνήμης και τιμής και η Μάχη του Πύργου να πάρει τη θέση που της αξίζει στην Ιστορία.  Υπογράμμισε δε  γλαφυρά την μεγάλη αξία της μνήμης στους αγώνες εκείνης της εποχής, ενώ εύστοχα τόνισε μεταξύ άλλων ότι: “Οι πρόγονοί μας έβαλαν την ελευθερία της Πατρίδος πάνω απ’ όλα και από τις ίδιες τους τις ζωές”  Η 3η Απριλίου 1821 ήταν ημερομηνία σταθμός για την ιστορία της πόλης μας αλλά και την πορεία της Ελληνικής Επαναστάσεως. Ο Πύργος δέχθηκε την επίθεση των Τουρκαλβανών του Λάλα στις 3 Απριλίου του 1821 ημέρα Κυριακή ανήμερα των Βαϊων. Οι Τουρκαλβανοί απαίτησαν την παράδοση της πόλης και την υποταγή. Οι οπλαρχηγοί του Πύργου με επικεφαλής τον Χαράλαμπο Βιλαέτη αρνήθηκαν κάθε διαταγή και οχυρώθηκαν προκειμένου να αντιμετωπίσουν την επίθεση. Η πόλη δέχθηκε πολλά πλήγματα όμως ο ηρωϊσμός των οπλαρχηγών απώθησε στο τέλος του Τουρκαλβανούς. Μαζί με τον Χαράλαμπο Βιλαέτη, βρίσκονταν ο Άχολος, ο Μοσχούλας, ο Παπασταθόπουλος, ο Καπετάν Γιώργης Μήτσου, ο Κρεστενίτης καθώς και οι γιοί του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, Πάνος και Γενναίος καθώς και 550 Πυργιώτες αγωνιστές. Από την άλλη μεριά οι Τουρκαλβανοί είχαν 1200 ενόπλους (κατά άλλες πηγές 2000). Η μάχη κράτησε 8 ώρες. Τμήμα της πόλεως καταστράφηκε και κάηκε από τους επιτιθέμενους, αλλά η άμυνα άντεξε. Μάλιστα κατάφεραν να απωθήσουν τους Τουρκαλβανούς από τον Πύργο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά την αξιόλογη και αξιέπαινη αυτή εκδήλωση παρά τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε λόγω του κορωνοϊού, σημαίες και λάβαρα στόλιζαν το Δημαρχιακό Μέγαρο, ενώ ολιγομελείς ομάδες Λαογραφικών-Πολιτιστικών και Ιστορικών Συλλόγων έκαναν την εμφάνισή τους. Όλοι ντυμένοι με τις εντυπωσιακές παραδοσιακές στολές του τόπου μας ενώ οι άντρες κρατούσαν με τιμή τα όπλα που πολλά από αυτά ήταν αυθεντικά και προέρχονταν από εκείνη την εποχή. Το “Λύκειο Ελληνίδων Πύργου” και οι Πολιτιστικοί  Σύλλογοι της πόλης μας “Ηλείων Παράδοσις”, “Αρχαία Λέτρινα”, “Ηλείων ΕΣΘΗΤΑ”, Ο Σύλλογος Ιστορικής Αναβίωσης Φίλων Ιστορίας “Χαράλαμπος Βιλαέτης”, “Φάρος Κατακόλου” καθώς και αντιπροσωπεία του Σκοπευτικού Ομίλου Παραδοσιακών Όπλων της Πάτρας στόλισαν με τις πιο εντυπωσιακές εμφανίσεις το χώρο της πλατείας μπροστά στο Λάτσειο Δημοτικό Μέγαρο. Τιμές απέδωσε η ιστορική και βραβευμένη από την Ακαδημία Αθηνών, Φιλαρμονική εταιρία «ΑΠΟΛΛΩΝ» Πύργου, η οποία με χρηματοδότηση της Ιεράς Μητροπόλεώς μας εξέδωσε το 2019 ιστορική μελέτη για τον Ήρωα και Οπλαρχηγό του Πύργου Χαράλαμπο Βιλαέτη (1780-1821), ενώ την συγγραφή και επιμέλεια είχε ο κ. Γεώργιος Κουρκούτας Φιλόλογος – Ιστορικός.   

Πρεσβύτερος Νικόλαος Κατσηδήμας

Διαβάστε ακόμα