Η Εξόδιος Ακολουθία του εθνικού ευεργέτη Ιάκωβου Τσούνη

Κηδεύτηκε τη Δευτέρα 12 Απριλίου 2021 στο Δημοτικό Κοιμητήριο Παπάγου με στρατιωτικές τιμές εν ενεργεία Υποστρατήγου ο εθνικός ευεργέτης, Ιάκωβος Τσούνης, ο οποίος δώρισε όλη του την περιουσία στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, ενώ συνέδραμε σε όλη του τη ζωή οικονομικά την Εκκλησία, τα Πατριαρχεία και το κοινωνικό σύνολο.

Η κηδεία του ευπατρίδη εφοπλιστή έγινε δημοσία δαπάνη με μέριμνα των Ενόπλων Δυνάμεων, παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Νικόλαου Παναγιωτόπουλου, του υφυπουργού Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή, του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου και άλλων επισήμων κυβερνητικών και στρατιωτικών παραγόντων.

Της Εξοδίου Ακολουθίας προέστη ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Προικονήσου κ. Ιωσήφ ως εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως. Στην τελετή συμμετείχε καιο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος,ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, πλαισιούμενος από ιερείς της Μητροπόλεώς του, καθώς και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρ. Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, που τον συνέδεε στενή προσωπική φιλία με τον αείμνηστο.

Στην επικήδεια προσφώνησή του ο Μητροπολίτης Προικονήσου κ. Ιωσήφ αναφέρθηκε με ευγνωμοσύνη στον μεγάλο Χριστιανό και μεγάλο Έλληνα πατριώτη, Ιάκωβο Τσούνη, στον άρχοντα, που σκόρπισε φως, αγάπη, ευσέβεια και πατριωτισμό.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νικ. Παναγιωτόπουλος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Ασφαλώς από σήμερα είναι πολύ φτωχότερη η Ελλάδα, όταν φεύγει κάθε φορά ένας μεγάλος πατριώτης. Ως Πολιτική Ηγεσία, εκπροσωπώντας και σύσσωμη τη Στρατιωτική Ηγεσία, ως φορείς της εντολής που έχουμε, θα σταθούμε αντάξιοι και θα συνεχίσουμε τη μεγάλη προσπάθεια για ακόμα ισχυρότερες Ένοπλες Δυνάμεις».

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος με συγκίνηση και σεμνότητα εκφώνησε σε χαμηλούς τόνουςτον επικήδειο λόγο του: «Σήμερα, Άγιοι Αδελφοί, βρίσκομαι εδώ υπό δύο ιδιότητες: Αρχικώς βρίσκομαι, ως εκπρόσωπος του Μακαριωτάτου μας, Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και της Ιεράς ημών Συνόδου, για να μετέχω εις την Εξόδιο Ακολουθία αυτού του μεγάλου ανδρός της πατρίδος μας, του Ιακώβου Τσούνη, ο οποίος από προχθές έκλεισε τα μάτια του και πλέον πορεύεται εις τον Θεόν, να συναντήσει Αυτόν, Τον Πλάστη και Δημιουργό Του, τον Ιησού Χριστόν μας, τον οποίο τόσο πολύ αγάπησε και το έδειξε με πολλούς τρόπους, όταν εβρίσκετο εις την ζωήν.

Έτσι, λοιπόν, θα ήθελα να μεταφέρω εις την καλή του σύζυγο, στα παιδιά του, στον Υπουργό Εθνικής Αμύνης και στους εκπροσώπους του Στρατού τα θερμά συλλυπητήρια του Μακαριωτάτου μας Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου και της Ιεράς μας Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος και να βεβαιώσω ότι η προσευχή όλων μας θα είναι αυτή, η οποία θα συνοδεύει τον μακαριστό Ιάκωβο εκεί στην Βασιλεία του Θεού. Εκεί όπου θα βρίσκεται, να βρίσκει η ψυχή του ανάπαυση και να του δώσει ο Θεός μετά θάνατον, όσα πρέπει να έχει ένας άνθρωπος, ο οποίος έχει αφιερώσει την καρδιά του, την ψυχή του, την ζωή του προς όφελος της Εκκλησίας πρώτον και κατά δεύτερον προς όφελος της πατρίδας μας. Έδειξε πόσο καλός χριστιανός ήτο ο μακαριστός Ιάκωβος αλλά και το πόσο αγαπούσε τη φίλτατη μας Ελλάδα, αφού δώρισε όλη του την περιουσία εις το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης.

 Έτσι, λοιπόν, το πρώτο βρίσκομαι εδώ και εκπροσωπώ τον Μακαριώτατό μας. Το δεύτερο έρχομαι ως Ποιμενάρχης της Ιεράς Μητρόπολης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, εκπροσωπώντας τους πολίτες, τον πιστόνλαόν της Ιεράς Μητροπόλεως μας, για να εκφράσω τα θερμά μου συλλυπητήρια στην καλή του σύζυγο και στα παιδιά του και να τους ευχαριστήσουμε για το μεγάλο δώρο, το οποίο εδώρισε ο μακαριστός Ιάκωβος στην Ιερά Μητρόπολη μας, στην πόλη μας, δημιουργώντας ένα Μουσείο, όπου έδωσε όλα του τα μουσειακά αντικείμενα,, για να διαφυλάσσονται εκεί εις το Αίγιον αλλά και να είναι προς τέρψιν όλων των ανθρώπων, οι οποίοι θα περνούν από αυτό το Μουσείο.

Αυτό το όμορφο Μουσείο έγινε εξαιτίας της αδελφικής φιλίας, που διετήρουν έως και προχθές με τον Σεβασμιώτατο πρώην Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιο, με τον οποίο ο μακαριστός είχε μία αληθινή φιλική σχέση και γι’ αυτό ο μακαριστός απεφάσισε να δωρίσει ότι είχε σχέση με τον εαυτό του, στην Ιερά Μητρόπολη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας. Ο Σεβασμιώτατος δέχτηκε αυτή την προσφορά του και έτσι ιδρύθηκε το Μουσείο Ιακώβου Τσούνη στη Μητρόπολη μας.

Ευχόμεθα λοιπόν η ψυχή του να αναπαύεται πλέον στην Βασιλεία του Θεού και εμείς οι νεότεροι, να εμπνεόμεθα από τέτοιους ανθρώπους. Τέτοιοι άνθρωποι δύσκολα πλέον θα μπορέσουν να βρεθούν μέσα στην κοινωνία μας, διότι ήταν στολισμένοι με τα χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος, πίστευαν στον Θεό αλλά αγαπούσαν και την πατρίδα μας, την Ελλάδα μας. Ας είναι αιωνία του η μνήμη.

Να πω και κάτι τελευταίο. Να μεταφέρω και τα συλλυπητήρια του Δημάρχου μαςΑιγίου, του κ. Δημητρίου Καλογερόπουλου, ο οποίος πριν λίγο καιρό είχε προτείνει εις το Συμβούλιο της Τοπικής μας Αυτοδιοικήσεως, να ανακηρυχτεί ο μακαριστός Ιάκωβος, επίτιμος δημότης Αιγίου. Πράγμα το οποίο αποδέχτηκε όλο το Δημοτικό Συμβούλιο και αυτή την πλάκα, αυτή τη μεγάλη τιμή για την πόλη του Αιγίου, αποφασίστηκε να την παραλάβει η σύζυγος του. Ας είναι αιωνία του η μνήμη».

Διαβάστε ακόμα