Η πρόταση της Εκκλησίας για τις Ακολουθίες του Πάσχα

Του Απόστολου Λακασά

Ανάσταση στις πλατείες και αύξηση του αριθμού των πιστών ανά τετραγωνικό μέτρο στους ναούς. Αυτά είναι τα δύο κεντρικά σημεία τα οποία περιέχει η πρόταση της Εκκλησίας της Ελλάδος προς την κυβέρνηση για τη λειτουργία των ναών κατά την περίοδο του Πάσχα. Η Εκκλησία προσβλέπει στον καλό καιρό –το Πάσχα είναι στις 2 Μαΐου–, που θα επιτρέψει την παραμονή των πιστών στους εξωτερικούς χώρους των ναών και των μοναστηριών. Οι συζητήσεις συνεχίζονται μεταξύ των δύο πλευρών και η Εκκλησία αναμένει έως και την Παρασκευή να έχει πάρει το στίγμα των κυβερνητικών προθέσεων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», η Διαρκής Ιερά Σύνοδος (ΔΙΣ) έχει αποστείλει επιστολή στην ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων με τις προτάσεις της για τη λειτουργία όλων των ιερών ναών και των ιερών μονών, ιδιαιτέρως κατά την περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Εβδομάδος καθώς και της Διακαινησίμου, τηρουμένων των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων.

Ένα άτομο ανά 15 τ.μ.

Η ΔΙΣ προτείνει ο ανώτατος αριθμός των ατόμων εντός των μεγάλων ναών να είναι τα 100 άτομα, καθώς επίσης και να ισχύει η αναλογία ένας πιστός ανά 15 τετραγωνικά μέτρα κλειστού χώρου. Η πρόταση αυτή διαφέρει από την κυβερνητική γραμμή που εφαρμόζεται έως τώρα για ένα άτομο ανά 20 τετραγωνικά μέτρα μέσα σε έναν κλειστό χώρο (π.χ. σούπερ μάρκετ). Η ΔΙΣ δικαιολογεί την πρότασή της για ένα άτομα ανά 15 τ.μ. λέγοντας ότι το ύψος των ναών και ο καλός καιρός του Πάσχα θα επιτρέψει τον πολύ καλό εξαερισμό των ναών. Παράλληλα, η Ιερά Σύνοδος ζητεί από την κυβέρνηση να δώσει το πράσινο φως οι πιστοί να παραμένουν στους αύλειους χώρους και στις πλατείες των ναών, ώστε να αποτρέπεται ο συνωστισμός των ατόμων.

Αλλωστε, στην επιστολή προς το αρμόδιο υπουργείο η ΔΙΣ εισηγείται οι λειτουργίες να γίνονται στους εξωτερικούς χώρους. Για παράδειγμα, η αποκαθήλωση το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής προτείνεται να γίνει στους εξωτερικούς χώρους των ναών ενώ η λιτανεία του Επιταφίου πέριξ των ναών.

Πρόθεση της Εκκλησίας της Ελλάδος είναι να υπάρξει γρήγορη συνεννόηση με την κυβέρνηση για τη λειτουργία των ναών και να αποτραπεί τυχόν ένταση στις σχέσεις των δύο πλευρών, όπως συνέβη κατά τα Θεοφάνια.

Μάλιστα, η ΔΙΣ στην τακτική συνεδρίαση του Απριλίου αποφάσισε να συνέλθει για το θέμα εκ νέου μέσα στον Απρίλιο, την εβδομάδα προ της Κυριακής των Βαΐων.

kathimerini.gr

Διαβάστε ακόμα