Μοναχική Κουρά από τον Αλεξανδρινό Προκαθήμενο

Το εσπέρας της Τετάρτης, 14ης Απριλίου 2021, Ε’ εβδομάδος των Νηστειών, κατά την ακολουθία του Μικρού Αποδείπνου εψάλη ο Μέγας Κανών, στην Ιερά Πατριαρχική Μονή Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου Αλεξανδρείας, προεξάρχοντος της Α. Θειοτάτης Μακαριότητος, του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεοδώρου Β’, συμπροσευχομένων των Αλεξανδρινών Αρχιερέων,Σεβ. Μητροπολίτου Ναυκράτιδος κ. Ναρκίσσου, Πατριαρχικού Επιτρόπου Αλεξανδρείας και του Θεοφιλ. Επισκόπου Ταμιάθεως κ. Γερμανού.

Πρό της Απολύσεως ο Μακαριώτατος Πατριάρχης, εν κλίματι συγκινήσεως, έκειρε εις μοναχό, τον Διάκονο π. KevinMadahanaLuyaliδίδοντάς του το όνομαΙωακείμ, τιμώντας δι’ αυτού του τρόπου τον Άγιο Ιωακείμ Α΄τον Πάνυ,Πατριάρχη Αλεξανδρείας,ενάρετο και σοφό εκκλησιαστικό άνδρα. 

Ο π. Ιωακείμγεννήθηκε και βαπτίσθηκε στο Κισούμου της Κένυας. Ολοκλήρωσε στην πατρίδα του τις εγκύκλιες σπουδές του και με πολύ αγάπηκαι σεμνότητα μαθήτευσε στην ΠατριαρχικήΣχολή «Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Μακάριος Γ’» στοΝαϊρόμπι της Κένυας. Τον χαρακτηρίζει η σεμνότητα του χαρακτήρος, αλλά και το πνεύμα μάθησης καιπροπάντων υπακοής προς τον Πατέρα όλης της Αφρικής, τον Προκαθήμενο της Αλεξανδρινής Εκκλησίας.

Στο τέλος της μοναχικής κουράς, ο Πάπας και Πατριάρχης, όντας βαθύτατα συγκινημένος μίλησε στονπ. Ιωακείμ τονίζοντάς του τα εξής: «Σε καλωσορίζω σήμερα παιδί μου π. Ιωακείμ, στην αδελφότητα των ευλογημένων Αγιοσαββαιτών Πατέρων. Από τον 4ο αιώνα χιλιάδες, εκατοντάδες μοναχοί, των οποίον τα δάκρυα και οι ιδρώτες τους επότισαν ετούτο εδώ το δάπεδο και γι’ αυτό η ευλογία του Αγίου Σάββα, εξαιρέτως δε του Αγίου Αποστόλου Μάρκου, θα σε συνοδεύει πάντοτε».

«Είσαι ένα ευλογημένο παιδί από την Κένυα, είσαι ένα παιδί δικό μας που θα δοξάσεις με την ζωή σου την Εκκλησία. Σε ενθυμούμαι με πολύ αγάπη όταν φοιτούσες στην Σχολή στο Ναϊρόμπι και με πολύ αγάπη και χαρά σε συνάντησα στο Κισσούμου.

Από σήμερα είσαι ένας άγγελος του Θεού και όλοι που ακούμε την ακολουθία ενθυμούμαστε την δική μας στιγμή, όταν νέα παιδιά αφιερωθήκαμε στον Χριστό».

«Αυτές τις στιγμές, π. Ιωακείμ, μην τις ξεχάσεις ποτέ έως ότου παρουσιαστείς μπροστά στον Θρόνο του Χριστού. Δεν θα δείξεις πλούτη και δόξα, αλλά δάκρυα, ταπείνωση και υπομονή, για να ακούσεις τα λόγια του Χριστού «Έλα! Έλα στην Βασιλεία του Θεού».

«Η ευχή μου θα σε συνοδεύει πάντοτε. Οι ευχές των Αγίων Αρχιερέων, οι ευχές των πατέρων και πάντα να διδάσκεις τον Χριστό και κυρίως στην Ήπειρο του Μέλλοντος, την Αφρική».

Τέλος, ακολούθησε κέρασμα στην αίθουσα Θρόνου της Πατριαρχικής Μονής.

Διαβάστε ακόμα