πρ. Μητροπολίτης Κιτίου: “Όσα μου καταλογίζονται είναι όλα ψεύδη”

«Τα όσα εγκληματικά μου καταλογίζονται είναι όλα ψεύδη και τα αρνούμαι με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο. Έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη όπου πιστεύω ότι θα καταδειχθεί η αθωώτητά μου». 

Στη δήλωση αυτή προέβη στον «Φ» ο μητροπολίτης τέως Κιτίου Χρυσόστομος, μια μέρα μετά που παραπέμφθηκε σε δύο ξεχωριστές δίκες, εκ των οποίων η μία, που αφορά υπόθεση βιασμού το 2011, ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λάρνακας και η δεύτερη υπόθεση, που αφορά σε άσεμνη επίθεση σε βάρος γυναίκας που διαπράχθηκε το 1981 και κατά τον επίδικο χρόνο το θύμα ήταν 16 ετών, ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας. 

Ο 83χρονος σήμερα μητροπολίτης, αφέθηκε ελεύθερος υπό όρους, καταβάλλοντας εγγύηση ύψους 50 χιλιάδων ευρώ και αφότου παρέδωσε τα ταξιδιωτικά του έγγραφα. Ο τ. Κιτίου Χρυσόστομος είχε δώσει καταθέσεις στις Αρχές και για τις δύο καταγγελίες που υποβλήθηκαν εναντίον του και έδωσε τις δικές του εξηγήσεις, ενώ είχε το δικαίωμα της σιωπής και δεν το έπραξε. Αρνήθηκε και για τις δύο περιπτώσεις τα πάντα και απέρριψε όλους τους ισχυρισμούς εναντίον του.

Σημειώνεται ότι η υπόθεση που αφορά στον κατ’ ισχυρισμό βιασμό, είχε αναφερθεί και στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, ο οποίος έκρινε ότι δεν έπρεπε να κάνει κάτι, αφού είχε καλέσει τον επηρεαζόμενο Επίσκοπο, ο οποίος αρνήθηκε τα όσα του καταλογίζονταν. Με την Αστυνομία είχαν επικοινωνήσει από το εξωτερικό άλλες δύο γυναίκες που υποστήριξαν ότι δέχθηκαν άσεμνη επίθεση από τον ιεράρχη και εξέφρασαν πρόθεση να έρθουν για να δώσουν κατάθεση, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν το έχουν πράξει.  

Σημειώνεται ότι ο τέως Κιτίου κλήθηκε να εμφανιστεί ενώπιον του Κακουργιοδικείου για ν’ απαντήσει κατά πόσον παραδέχεται ή όχι στην κατηγορία του βιασμού, τη Μεγάλη Δευτέρα 26 Απριλίου. Μεγάλη Δευτέρα είχε διαπραχθεί και το κατ’ ισχυρισμόν αδίκημα του βιασμού το 2011. Το φερόμενο ως θύμα είχε ζητήσει βοήθεια από τη Μητρόπολη, είδε τον τότε μητροπολίτη και όπως ισχυρίστηκε, αυτός κάτι της έριξε στο ποτό της με αποτέλεσμα να κοιμηθεί. Όταν ξύπνησε τον ένιωσε από πάνω της με τα ράσα και τότε σηκώθηκε και έφυγε τρέχοντας. Όπως υποστήριξε ο ιεράρχης στην Αστυνομία, η συγκεκριμένη γυναίκα είχε μεταβεί στη Μητρόπολη άλλες δυο φορές και πήρε βοήθεια μετά τον φερόμενο βιασμό. 

Στο μεταξύ, η Αστυνομία συνεχίζει να διερευνά άλλες δύο καταγγελίες που στρέφονται σε βάρος ιερωμένων, με τις έρευνες να βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο και δεν αποκλείεται σύντομα οι σχετικοί φάκελοι να διαβιβαστούν στη Νομική Υπηρεσία για οδηγίες. Συνολικά η Αστυνομία από τον περασμένο Ιανουάριο διερευνά 27 υποθέσεις σεξουαλικών παρενοχλήσεων με 10 από αυτές να έχουν ήδη καταχωρηθεί ενώπιον Δικαστηρίων. 

philenews.com

Διαβάστε ακόμα