Τα θυρανοίξια του νέου Καθεδρικού Ναού της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου

Ένα όραμα ζωής πραγματοποιείται σήμερα για τον Προκαθήμενο τής κατά Κύπρον Εκκλησίας Αρχιεπίσκοπο κ.κ. Χρυσόστομο Β΄, με τα θυρανοίξια τού περικαλλούς νέου Καθεδρικού Ναού τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, επ’ ονόματι τού Ιδρυτού και προστάτου τής Εκκλησίας Κύπρου Αποστόλου Βαρνάβα.Παρόλες τις κατά καιρούς δυσκολίες αλλά και εμπόδια που συνάντησε η προσπάθεια αυτή τού Μακαριωτάτου, σήμερα γίνεται πλέον πραγματικότητα και κανείς δεν μπορεί πια να την αμφισβητήσει.

Ο περίβλεπτος νέος Καθεδρικός Ναός τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου συνδυάζει τον εγγεγραμμένο σταυροειδή τύπο ναού, τον αμιγώς δηλαδή βυζαντινό, αλλά και τον τύπο τής ροτόντα, αφού ο μεγάλος σε έκταση τρούλος, ο οποίος πολύ σύντομα θα κοσμηθεί με ψηφιδωτή παράσταση τού Παντοκράτορος Κυρίου, ελκύει το βλέμμα αλλά και την κίνηση τής καρδίας των προσερχομένων, από οποιαδήποτε είσοδο κι αν εισέλθουν.

Το τέμπλο ξυλόγλυπτο, έργο των εμπείρων στον χώρο τής ξυλογλυπτικής στο νησί μας αδελφών Αγριδιώτη, και επιχρυσωμένο από τον αριστόχειρα στο είδος του μοναχό Δομέτιο και το συνεργείο του. Οι εικόνες τού τέμπλου σε όλες τις στάσεις, τού άμβωνος, τής Αγίας Τραπέζης καθώς και των προσκυνηταρίων αποτελούν δημιουργίες των εξαίρετων αγιογράφων εκ Λάρνακος Αδάμου Αδάμου και Μάριου και Γιώργου Σταυρινού. Τα κανδήλια, σε σχήμα τριγωνικό, κατά μίμησιν των αντιστοίχων τού παλαιού Καθεδρικού Ναού τού Αγίου Ιωάννου καθώς και η επτάφωτος λυχνία φιλοτεχνήθηκαν από τον κύπριο αργυροχόο Μιχαήλ Σιάλο. Το περίτεχνο αρτοφόριο, το οποίο αποτελεί μικρογραφία του ναού και τα εξαπτέρυγα αποτελούν έργο του αργυροχόου Ηλία Νούση. Οι πολυέλεοι αγοράστηκαν από την Τσεχία, οι καμπάνες από την Πολωνία, οι μαρμάρινες διακοσμήσεις και τα πατώματα έγιναν εισαγωγή από την Ελλάδα. Τα ψηφιδωτά τού ναού (Πλατυτέρα και Παντοκράτωρ) καθώς και τις υαλογραφίες (βιτρώ) που τοποθετήθηκαν στον τρούλο τού ναού κατασκευάστηκαν με κομψότητα στη Ρουμανία. Η σκαλιστή Αγία Τράπεζα, έργο κι αυτή των αδελφών Αγριδιώτη, κατασκευάστηκε από τα τρία ξύλα που χρησιμοποιήθηκαν στον Σταυρό τού Κυρίου, ήτοι πεύκο, κυπάρισσο και κέδρο. Σε όλα αυτή την τιτάνια προσπάθεια, με ανύστακτο ενδιαφέρον και αμέτρητους κόπους, την επίβλεψη είχαν υπό τις οδηγίες τού Τεχνικού Διευθυντή τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου κ. Στέλιου Γεωργίου οι κ.κ. Τάκης Μιλτιάδους και Πανίκος Θεμιστοκλέους.Πρέπει να σημειωθεί ότι τα έξοδα τόσο των ιερών σκευών όσο και του μεγαλύτερου μέρους τού υλικού εξοπλισμού τού ναού ανέλαβαν ευλαβείς δωρητές.

Τα θυρανοίξια τελέστηκαν το απόγευμα τού Σαββάτου τού Λαζάρου από τον Μακαριώτατο, στην παρουσία των Επισκόπων και κληρικών τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής, τού πρέσβη τής Ελλάδος στην Κύπρο κ. Θεοχάρη Λαλάκου, εκπροσώπου τού Δήμου Λευκωσίας, πολλών εκ των δωρητών τού ναού καθώς και πλήθους πιστών. Κατά την ακολουθία των θυρανοιξίων, μετά τον αγιασμό, μυρώθηκαν το Ιερόν Ευαγγέλιον, το αρτοφόριον, τα δισκοπότηρα ενώ επί τής Αγίας Τραπέζης τοποθετήθηκε αντιμήνσιο το οποίο είναι ενισχυμένο με άγια λείψανα. Με το πέρας των θυρανοιξίων ακολούθησε ο Εσπερινός τής Κυριακής των Βαΐων, στον οποίο χοροστάτησε ο Μακαριώτατος, συμπαραστατούμενος από τους τρεις επισκόπους τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής και κληρικούς.

Διαβάστε ακόμα