Χτύπησαν για πρώτη φορά οι καμπάνες στον Άγιο Θωμά Κυδωνίας

Χαρμόσυνα χτύπησαν για πρώτη φορά οι καμπάνες στο γραφικό νεοαναγειρόμενο Παρεκκλήσιον της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων που είναι αφιερωμένο στον Άγιο Θωμά και το οποίο είναι το μοναδικό στην Επαρχία Κυδωνίας, το Σάββατο 8 Μαΐου έ.ε.

Στον πανηγυρικό Εσπερινό χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής και Πρωτοσυγκελλεύων της Μητροπόλεως μας Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Δορυλαίου κ. Δαμασκηνός, συμπροσευχουμένων Ιερομονάχων και Μοναχών εκ της Αδελφότητος της Μονής, Κληρικών της Μητροπόλεως μας και της Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Κορακιών Γερόντισσας Θεοφόρας.

Στο Ιερό Αναλόγιον τον χορό διεύθυνε ο Άρχοντας Υμνωδός της Μ.Τ.Ε. κ. Κων/νος Στεφανάκης.Το παρών στον Αρχιερατικό Εσπερινό έδωσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Νικόλαος Καλογερής, ο Δήμαρχος Χανίων κ. Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο Δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης, η Δήμαρχος Γαύδου κ. Λίλιαν Στεφανάκη, οι Αντιδήμαρχοι Χανίων κ. Αναστάσιος Αλόγλου, κ. Ελένη Ζερβουδάκη, κ. Μιχαήλ Τσουπάκης και κ. Στυλιανός Μιχαηλάκης, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων και ευσεβείς προσκυνητές.

Στο θεολογικό κήρυγμα του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στο γεγονός της ψηλαφίσεως του Αγίου Θωμά τονίζοντας πως ο Άγιος Θωμάς δεν ήταν άπιστος αλλά δύσπιστος.Ζητούσε αποδείξεις για να βεβαιωθεί και να πιστέψει, όπως και έγινε. Ο Κύριος δεν του αρνήθηκε αυτή του την επιθυμία, γεγονός που σημαίνει ότι η πίστη μας στα διδάγματα της Εκκλησίας μας, δεν είναι, και δεν πρέπει να είναι, παθητική και απόλυτα άκριτη κατάσταση, αλλά προϊόν ελεύθερης επιλογής.

Στο τέλος του κηρύγματος ευχαρίστησε όλο τον κόσμο που τηρώντας τα προβλεπόμενα μέτρα προσήλθε ευλαβικά να προσκυνήσει· κυρίως όμως ευχαρίστησε τους κτήτορες του Ιερού Ναού, τα αδέλφια Θωμά και Νικόλαο Κυριακίδη, που αν και οι καιροί είναι χαλεποί, εκείνοι με βαθειά πίστη στο Θεό, έκαναν τα “θέλω” τους, “μπορώ” και έφτιαξαν αυτό τον υπέροχο Ναό με το γραφικό Μονοπάτι κόσμημα για την Επαρχία μας. Είναι ευλογία μεγάλη που στις μέρες μας οι άνθρωποι κτίζουν εκκλησίες, και ευχαριστούμε αυτούς τους δύο ανθρώπους που θα συνεχίσουν και με άλλα έργα στο μέλλον να στολίσουν τον προστάτη Άγιο τους.

Ανήμερα της εορτής Κυριακή του Θωμά, τελέσθηκε Θεία Λειτουργία συμπροσευχουμένου του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Δορυλαίου κ. Δαμασκηνού.

Διαβάστε ακόμα