Η Τρίπολη εόρτασε τους Πολιούχους της Νεομάρτυρες Δημήτριο και Παύλο

Του Επαμεινώνδα Μανδρώνη

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και τηρουμένων των υγειονομικών μέτρων κατά της πανδημίας η πόλη της Τρίπολης πανηγύρισε με λαμπρότητα σήμερα, Σάββατο 22 Μαΐου 2021,  τους Πολιούχους της Αγίους Νεομάρτυρες Δημήτριο και Παύλο. 

Κατά τον Όρθρο χοροστάτησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιερισσού κ. Θεόκλητος, ενώ της Θείας Λειτουργίας, η οποία τελέσθηκε υπαίθρια, προέστη ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλέξανδρος, συλλειτουργούντων των Σεβ. Μητροπολιτών Πατρών κ. Χρυσοστόμου, Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεοκλήτου και του Θεοφιλ. Επισκόπου Τεγέας κ. Θεοκλήτου. 

Το θείο λόγο κήρυξε ο Μητροπολίτης Ιερισσού ο οποίος αναφέρθηκε στην αξία της θυσίας των Νεομαρτύρων για την υπόσταση και την ταυτότητα του Γένους μας. Παρατήρησε, ότι η Εκκλησία έγινε το αρτοφόριο της λευτεριάς της Ρωμιοσύνης γιατί κατά την Τουρκοκρατία ο ρόλος της υπήρξε εθναρχικός, καθ’ ότι διατήρησε στο εκκλησιαστικό κλίμα την ελληνική γλώσσα και παιδεία, καλλιέργησε το ηρωικό πνεύμα του Έλληνα, το βασισμένο στην ένδοξη ιστορία των προγόνων μας και με το αίμα των Νεομαρτύρων κατάφερε να αναστείλει και να εμποδίσει τους εξισλαμισμούς και την αναχαίτιση του εκτουρκισμού. Κατέληξε λέγοντας ότι η Ελλάδα και κυρίως το Νεοσυσταθέν Ελληνικό Γένος στηρίζεται στην Λάρνακα του Γρηγορίου Ε΄ του Πατριάρχου της οδύνης και στις Τίμιες Λάρνακες των Νεομαρτύρων μέσα από τις οποίες θησαυρίζονται τα τιμιώτερα λίθων πολυτελών σεπτά τους Λείψανα.

Προ της απολύσεως, ο Μητροπολίτης Μαντινείας κ. Αλέξανδρος ευχαρίστησε τους προσκεκλημένους Αρχιερείς, τις τοπικές Αρχές, αλλά και το πλήθος των πιστών που συμμετείχε στον εορτασμό λαμβάνοντας την χάρη των τοπικών Αγίων.

Παρέστησαν ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κώστας Βλάσης, ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας κ. Χρήστος Λαμπρόπουλος, ο Δήμαρχος Τρίπολης κ. Κώστας Τζιούμης, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και άλλων τοπικών φορέων. 

Διαβάστε ακόμα