Κυριακή της Σαμαρείτιδος στην Ιερά Μητρόπολη Κορίνθου

Με Ιερά Αγρυπνία ξεκίνησε το τριήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων προς τιμήν της Αγίας Φωτεινής της Σαμαρείτιδος στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου. Συγκεκριμένα, την Παρασκευή, 28 Μαΐου 2021, προεξάρχοντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου και με την συμμετοχή των συνοδών του Κληρικών και Ιερέων συνεργατών του πραγματοποιήθηκε η προεόρτιος Ι. Αγρυπνία. Λόγω της προλαβούσης εορτής του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου, της εορτής της Οσίας Υπομονής και της επικειμένης εορτής της Αγίας Φωτεινής ετέθησαν εις προσκύνηση και αγιασμό των Πιστών Ι. Εικόνα με απότμημα του Ι. Λειψάνου του Οσίου Ιωάννου, η Τίμια Κάρα της Αγίας Υπομονής, καθώς και απότμημα Ι. Λειψάνου της Αγίας Φωτεινής. Δραττόμενος της ευκαιρίας ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στα χαριτόβρυτα Ι. Λείψανα και την σημασία τους για τους Πιστούς αλλά και στα θαύματα που επιτελούνται από αυτά. Αναφέρθηκε ακόμα στο πως οι Άγιοι πρεσβεύουν στον Ιατρό των ψυχών και των σωμάτων Κύριο Ιησού Χριστό και με την χάρη Τους θεραπεύουν πάσα νόσο και ασθένεια. Ολοκληρώνοντας τον λόγο του διάβασε την ευχή του Ι. Ευχελαίου και έχρισε τους Κληρικούς και τους Πιστούς με Άγιο Έλαιο από την κανδήλα του Αγίου Ιωάννου του Ρώσσου.     

Την επομένη, Σάββατο 29 Μαΐου 2021, με την συμμετοχή των Ιερέων της Αρχιερατικής Περιφέρειας Κορίνθου πραγματοποιήθηκε ο Μέγας Δισαρχιερατικός Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου και συγχοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου, παρέστη δε και η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος και Βουλευτής Κορινθίας της Ν.Δ. κ. Μαρία-Ελένη Σούκουλη.

Τον Θείο λόγοκήρυξε ο άγιος Κεγχρεών αναφερόμενος στην ανθρώπινη μικρότητα, αφού ο άνθρωπος «περίκειται ἀσθένειαν» (Εβρ. ε΄,2), η οποία θεραπεύεται όταν αυτός εντρυφά στην ζωή «ομοιοπαθών» ανθρώπων, που με τον ενστερνισμό της διδασκαλίας του Ιησού ξεπέρασαν τις μικρότητες και αδυναμίες τους και ανεδείχθησαν ισχυροί ενδυναμούμενοι από τον «Άγιον Ισχυρόν» κατά τον λόγον του Θείου Παύλου «ἐνδυναμοῦ ἐν τῇ χάριτι τῇ ἐν Χριστῷ Ἰησοῦ» (Β΄Τιμ. β΄,1), όπως η Αγία Φωτεινή η Σαμαρείτις, τα δύο παιδιά της και οι πέντε αδελφές της. Περαίνοντας τον λόγο του ευχήθηκε να αξιωθούμε όλοι του Θείου Φωτισμού, να είμαστε με το παράδειγμα και την εν γένει συμπεριφορά μας «φωτεινοί» σαν την Σαμαρείτιδα και να αξιωθούμε και του Παραδείσου.

Την επομένη το πρωί, ανήμερα της εορτής, Κυριακή 30 Μαΐου 2021, τελέσθηκε η Πανηγυρική Θ. Λειτουργία προεξάρχοντος του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου συλλειτουργούντος του Θεοφιλεστάτου Πρωτοσυγκέλλου της Ι. Μητροπόλεως μας Επισκόπου Κεγχρεών κ. Αγαπίου. Τους Αρχιερείς πλαισίωσαν ο Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως μας και Καθηγούμενος της Ι. Μονής Παναγίας «ΠΑΝΤΩΝ ΧΑΡΑ» Καλεντζίου Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος, ο τελών χρέη Ηγουμενοσυμβουλίου της Ι. Μονής Αγίου Γεωργίου Φενεού Πανοσ. Αρχιμ. π. Αθανάσιος Πέζος, ο Αιδεσ. Πρωτ/ρος π. Αθανάσιος Κοντογιάννης, οι Διάκονοι π. Δαμασκηνός Γεννηματάς και π. Γεώργιος Μαρινάκης. Τον Ιερό Άμβωνα διακόνησε, τη σεπτή εντολή του Σεβ. Μητροπολίτου μας, ο Ιεροκήρυξ π. Άνθιμος, ο οποίος ανέλυσε την Ευαγγελική περικοπή με την ερμηνευτική βοήθεια του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου. Λίγο πριν την απόλυση της Θ. Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος ομίλησε, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στους κτίτορες και τους ευεργέτες του Ι. Ναού, και ευχήθηκε σε όλους τους παρισταμένους να ομοιάσουν στην Αγία Φωτεινή και ολόκληρη η ύπαρξή τους να εκπέμπει το φως του Χριστού.  

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τελέσθηκε μεθέορτος Εσπερινός, Κτιτορικό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των κτιτόρων και απάντων των δωρητών και ευεργετών του Ι. Μητροπολιτικού Παρεκκλησίου.

Διαβάστε ακόμα