Νέος Μητροπολίτης Μαυροβουνίου ο Επίσκοπος Νίκσιτς Ιωαννίκιος

Στο ναό του Αγίου Πρίγκιπα Λαζάρου, στην κρύπτη του ναού του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι, πραγματοποιήθηκε τακτική σύνοδος της Ιεραρχίας των Επισκόπων της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, από τις 24 έως τις 29 Μαΐου 2021, υπό την προεδρία του νέου ο Σέρβου Πατριάρχη Πορφυρίου.

Η Σερβική Ιεραρχία ξεκίνησε τη Σύνοδό της με Θεία Λειτουργίας στο ναό του Αγίου Σάββα για τη γιορτή των Αγίων Κύριλλου και Μεθόδιο, στις 24 Μαΐου.

Η Ιεραρχία ασχολήθηκε με αρκετά θέματα και την τελευταία ημέρα της συνεδριάσεως κάλυψε τις κενές επαρχίες και εξέλεξε βοηθούς επισκόπους. Μητροπολίτης Μαυροβουνίου εξελέγη ο επίκοπος Νίκσιτς Ιωαννίκιος και ο διάδοχος του στην επισκοπή Νίκσιτς έγινε ο βοηθός επίσκοπος του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου, επίσκοπος Διοκλείας Μεθόδιος.

Στην επισκοπή Βάλιεβο, διάδοχος του πρώτου επισκόπου της σερβικής εκκλησίας που κοιμήθηκε από κορονοϊό κυρού Μιλούτιν, εκλέχθηκε ο επίσκοπος Μοχάτς Ησύχιος, έως χθες βοηθός επίσκοπος παρά τον επίσκοπο Μπάτσκας. Με τρείς νέους βοηθούς επισκόπους παρά τον Πατριάρχη Πορφύριο, συμπληρώθηκε η Σερβική Ιεραρχία. Ο ιερομόναχος Ιερόθεος Πετρόβιτς εκλέχθηκε με τον τίτλο του Επίσκοπου Τοπλίκα. Με τον τίτλο Μάρτσας εξελέγη ο ιερομόναχος Σάββας Μπούνταλο και ο αρχιμανδρίτης Ιουστίνος Γέρεμιτς, με τον τίτλο του Επίσκοπου Χβοστάν. Ακόμα εξελέγησαν βοηθοί επίσκοποι για τους επισκόπους Μπάτσκας ο αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός ως επίσκοπος Μοχάτς και τέλος ο αρχιμανδρίτης Ιωάννης Στανόιεβιτς, με τον τίτλο του Επισκόπου Χουμ, εξελέγη βοηθός του Επίσκοπου Ντίσελντορφ και πάσης Γερμανίας. Κενή παραμένει η Μητρόπολη του Ζάγκρεμπ από την οποία εξελέγη ο Πατριάρχης Πορφύριος.

Η Ιερά Σύνοδος τελείωσε με την εκλογή κατόπιν προτάσεως του Πατριάρχου Πορφυρίου δύο νέων μελών της διαρκούς Ιεράς Συνόδου των επισκόπων Σρεμ Βασιλείου και Τούζλα Φωτίου σε αντικατάσταση των επισκόπων Μπάτσκας Ειρηναίου και Σουμαδίας Ιωάννου

Διαβάστε ακόμα