Ο εορτασμός του Αγίου Νικολάου στα Αντικύθηρα

Με κατάνυξη και ευλάβεια πανηγύρισε ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου στο μικρό νησί των Αντικυθήρων την 20ή Μαΐου, την ανάμνηση της ανακομιδής και μετακομιδής του Ιερού Λειψάνου του μεγάλου Πατρός της Εκκλησίας μας, που επισυνέβη το 1087 μ.Χ. επί Αυτοκράτορος Αλεξίου Κομνηνού και Πατριάρχου Νικολάου Γ΄ του Γραμματικού, όταν το σεπτό λείψανο μεταφέρθηκε από τα Μύρα της Λυκίας στο Μπάρι της Ιταλίας όπου ευρίσκεται μέχρι σήμερα.

Η θερινή αυτή εορτή του Αγίου Νικολάου, εορτάζεται πανηγυρικά στο Ναό του Αγίου στα Αντικύθηρα από το 2010 και εντεύθεν με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ, ο οποίος όλως ιδιαιτέρως ευλαβείται τον Άγιο Νικόλαο αφού τον υπηρέτησε επί πολλά χρόνια στο ιστορικό Μοναστήρι του στις Σπέτσες.

Το εσπέρας (19/5) και περί ώρα 11ηβραδυνήτελέσθηκεκατανυκτικώτατα υπό το φως των κεριών και των κανδηλίων ο Πανηγυρικός Εσπερινός και ανήμερα της εορτής (20/5) η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και η πανηγυρική δοξολογία για την Επέτειο της Ένωσης των Επτανήσων με τη Μητέρα Ελλάδα (21/5/1864). Συγκινητική ήταν η παρουσία των 3 μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Αντικυθήρων με τη Σημαία και το δάσκαλό τους. Τον Σεβασμιώτατο συνεπικούρησε στις Ιερές Ακολουθίες ο π. Παναγιώτης Διακόπουλος από τον Καραβά Κυθήρων.

Ὁ Ναός τοῦ Ἁγίου Νικολάου δεσπόζει στήν εἴσοδο τοῦ λιμένα καί ὅρμου τοῦ Ποταμοῦ, πάνω στό βράχο. Πρόκειται γιά ἕναν ἀπό τούς πρώτους Ναούς πού οἱ ἔποικοι ἔχτισαν ἐρχόμενοι ἀπό τήν Κρήτη, στά μέσα τοῦ 18ου αἰώνα, ἴσως καί νωρίτερα. Εἶναι ἐμφανές ὅτι ὁ Ναός κτίσθηκε σέ δύο φάσεις. Διατηροῦνται οἱ παλαιές εἰκόνες τοῦ Τέμπλου, καθώς καί μιά παλαιότατη εἰκόνα τοῦ Ἀγ. Νικολάου ἐνθρόνου, πού ἔχει ὑποστεῖ ὅμως ἀρκετές φθορές καί δέ διακρίνεται καθόλου τό πρόσωπο τοῦ Ἁγίου. Στό Ἱστορικό Ἀρχεῖο Κυθήρων φυλάσσεται τό ὑπό στοιχεῖα 112/α ληξιαρχικό βιβλίο τοῦ Ναοῦ μέ χρονολογία 1814 – 1815 πού καταγράφει τήν τέλεση πολλών ἱερῶν μυστηρίων στό Ναό κατά τις αρχές του 19ου αιώνα, όταν στο νησί των Αντικυθήρων ο πληθυσμός υπερέβαινε τα 500 άτομα.

Στον εορτασμό παρέστησαν ο Δήμαρχος Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Ευστράτιος Χαρχαλάκης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Αντικυθήρων κ. Γεώργιος Χαρχαλάκης, κάτοικοι και επισκέπτες του νησιού από τα Κύθηρα και την Κρήτη.

Διαβάστε ακόμα