Σύναξη Επισκόπων και Αρχιεπισκοπικών Επιτρόπων της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας

Πραγματοποιήθηκε την 13η και 14η Μαΐου ε.ε., στο Σύδνεϋ, η 9η Σύναξη των Επισκόπων και Αρχιεπισκοπικών Επιτρόπων της Αυστραλίας, υπό την Προεδρία του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Αυστραλίας κ.κ. Μακαρίου.

            Κατ’ αυτήν, ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος μετέφερε τις αναστάσιμες ευχές και ευλογίες της Α.Θ. Παναγιότητος του Οικουμενικού μας Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου στους παρισταμένους αγίους Αρχιερείς και Επιτρόπους και τους ενημέρωσε για τρέχοντα θέματα και πρωτοβουλίες της τοπικής Εκκλησίας. Κατόπιν, μελετήθηκαν όλα τα θέματα της ημερησίας διατάξεως και ανακοινώνονται προς τον ευαγή κλήρο και τον φιλόχριστο λαό της Αυστραλίας τα εξής: 

            α. Παγκόσμιες κοινωνικές κρίσεις, όπως είναι αυτή της τρέχουσας πανδημίας Covid-19, πολλές φορές γίνονται αφορμή, ώστε να υπάρξει εμφάνιση και έξαρση ζηλωτικών και παρεκκλησιαστικών φωνών, οι οποίες προκαλούν τεράστια πνευματική ζημία στο λαό του Θεού, αποπροσανατολίζοντας από τη θεολογική, εκκλησιαστική και επιστημονική αλήθεια. Είναι, μάλιστα, λυπηρό το γεγονός ότι μέρος του λαού μας δεν υπακούει τη φωνή της Εκκλησίας, του Πατριάρχου, της Συνόδου και των Επισκόπων του, αλλά εύκολα θέλγεται και τυφλά υπακούει σε φωνές “πεφωτισμένων” μοναχών, γερόντων, γεροντισσών, οραματιστών, προφητολόγων κλπ. Προτρέπουμε τον λαό του Θεού να μην επηρεάζεται από κινδυνολογίες, να μην αποδίδει την παγκόσμια δοκιμασία της πανδημίας αποκλειστικώς και μόνο στη λεγόμενη νέα τάξη πραγμάτων. Η πανδημία είναι ένα υπαρκτό γεγονός και σε καμιά περίπτωση δεν επιτρέπεται να γίνεται εργαλείο για ίδιο επικοινωνιακό όφελος, για λαϊκισμούς, για αυτοπροβολή και κυρίως για επιβεβαίωση “πνευματικότητας” και “αγιότητας”. Γι’ αυτό, ομοφώνως αποφασίστηκε να αποσταλεί εγκύκλιος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου μας προς το ευσεβές ποίμνιο της Αυστραλίας, η οποία υπεύθυνα, θεολογικά και επιστημονικά θα ενημερώνει το πλήρωμα της τοπικής μας Εκκλησίας σχετικώς με την πανδημία και τον εμβολιασμό.

            β. Στις επιστολές διαμαρτυρίας και τα ψηφίσματα που καταδικάζουν την πρόχειρη, ανεύθυνη και τελικώς κακόβουλη δημοσιογραφική παραγωγή του δημοσιογραφικού Οργανισμού ΑBC εναντίον του Αρχιεπισκόπου μας κ.κ. Μακαρίου, της Αρχιεπισκοπής και της Ελληνικής Ομογένειας στην Αυστραλία, προστίθεται και η διαμαρτυρία των Επισκόπων της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, η οποία καταδικάζει απερίφραστα τη δημοσιογραφία του ψεύδους και της διαστροφής όχι μόνο για τον Ελληνισμό και την Εκκλησία, αλλά και για κάθε οργανισμό και κάθε πρόσωπο που κατοικεί στην Αυστραλία. Με επίσημο κείμενο, το σώμα των Επισκόπων ζητά από την Διοίκηση του ΑBC την απόσυρση αυτών των δημοσιευμάτων και τη δημόσια συγγνώμη για όλα τα ψευδή, συκοφαντικά και διαστρεβλωτικά, τα οποία δημοσιεύτηκαν σχετικώς με την Εκκλησία, τον Αρχιεπίσκοπο και την Ελληνική Ομογένεια. Σε διαφορετική περίπτωση, διευκρινίζεται ότι η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας θα προσφύγει στην Αυστραλιανή Δικαιοσύνη, καθώς και σε άλλους δημόσιους και ιδιωτικούς οργανισμούς,προς αποκατάσταση της αληθείας. Παράλληλα, εκφράζεται και δημοσίως η ευχαριστία της Τοπικής Εκκλησίας σε όλους τους Οργανισμούς και φορείς, οι οποίοι σθεναρά αντέδρασαν εγγράφως προς το ΑBC, των οποίων τα μέλη ξεπερνούν τις 800.000.   

            γ. Με μεγάλη ικανοποίηση διαπιστώνεται η μεγάλη επισκεψιμότητα στην ηλεκτρονική εφημερίδα της Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας “Το Βήμα της Εκκλησίας”, η οποία μέχρι προ τινος ήταν σε έντυπη μορφή. Ευχαρίστως ανακοινώνεται στο πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας ότι από την επομένη εβδομάδα θα τεθεί σε λειτουργία και η αγγλική ηλεκτρονική έκδοση του “Βήματος”, για τους αγγλόφωνους αδελφούς μας και κυρίως για τους νέους μας.

            δ. Μελετήθηκε επισταμένως το ζήτημα της τελέσεως Μυστηρίων σε αγροκτήματα, εξοχικές κατοικίες ή ευκτήριους οίκους που δεν ανήκουν στην Ορθόδοξη Εκκλησία ή σε κάποια Ομολογία (non-denominational church). Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αυστραλίας δεν επιτρέπει να τελούνται Μυστήρια εκτός Ιερών Ναών, παρά μόνο εάν υπάρχει επιτακτική ανάγκη και κατόπιν ειδικής αδείας εκ της Ιεράς Αρχιεπισκοπής.

            ε. Η Εθνική Μητροπολιτική χορωδία της Αυστραλίας, η οποία συνεστήθη από τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπό μας, προχωρεί το έργο της και θα παρουσιάσει την πρώτη επίσημη εκδήλωσή της την 26η Νοεμβρίου ε.ε., στο Sydney Town Hall, προς τιμήν της συμπληρώσεως 30 ετών από την εκλογή του Πατριάρχου μας στον Πατριαρχικό Θρόνο. Δυστυχώς, λόγω των περιοριστικών μέτρων η Μητροπολιτική Χορωδία δε θα μπορέσει να πραγματοποιήσει την εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη και συγκεκριμένα στο Ναό της Αγίας Ειρήνης, όπως είχε αρχικώς προγραμματιστεί για την επέτειο του Πατριάρχου μας.

            στ. Μετά την οικειοθελή παραίτηση του κ. Κωνσταντίνου Κόντη από το Consolidated Trust της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας, ο Σεβασμιώτατος διόρισε τον κ. Θεόδωρο Μπακαλάκη, Άρχοντα του Οικουμενικού Πατραρχείου και επίλεκτο μέλος της Ομογένειας της Αυστραλίας, ο οποίος δραστηριοποιείται στο Cairns.

            ζ. Αναβάλλεται και πάλι η σύγκληση της Κληρικολαϊκής Συνελεύσεως, λόγω των περιοριστικών μέτρων της πανδημίας σε εσωτερικούς χώρους. Καθοριστικοί παράγοντες για τον ορισμό ημερομηνίας συγκλήσεώς της είναι η λειτουργία των σχολείων (η Κληρικολαϊκή Συνέλευση θα πραγματοποιηθεί στο σχολείο του Αγίου Σπυρίδωνος, στο Σύδνεϋ), καθώς και το άνοιγμα των αεροδρομίων σε μη Αυστραλούς πολίτες, ούτως ώστε να μπορέσουν να παραστούν οι εκπρόσωποι της Μητρός Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως στο μεγάλο αυτό γεγονός της Ιεράς Αρχιεπισκοπής μας.

            η. Ο Σεβασμιώτατος και τα μέλη της Συνάξεως εύχονται σε όλο το πλήρωμα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αυστραλίας να έχουν πάντοτε τη χαρά της Αναστάσεως και τη χάρη του ζωοδόχου Τάφου.

Διαβάστε ακόμα