Αρχιερατικός Εσπερινός για τον Άγιο Λουκά τον Ιατρό στο Ναύπλιο

Την Παρασκευή  11 Ιουνίου 2021, τιμάται η μνήμη του  Αγίου Λουκά Αρχιεπισκόπου Συμφερουπόλεως και Κριμαίας του Ιατρού και γιορτάζει με κάθε μεγαλοπρέπεια  το ομώνυμο Μητροπολιτικό παρεκκλήσιο στο Ναύπλιο, Πέμπτη  10  Ιουνίου 2021. Οι

εορτασμοί ξεκίνησαν με την  παρουσίαση  του νέου βιβλίου “Ιατρός νόσων ανιάτων” – Τα θαύματα του Αγίου Λουκά σήμερα , από  τον Σεβασμιώτατο  Μητροπολίτη Αργολίδας  Νεκτάριο.

Την παραμονή της εορτής Πέμπτη 10 Ιουνίου τελέσθηκε αρχιερατικός εσπερινός χοροστατούντος του Μητροπολίτη Αργολίδας Νεκταρίου ,ο οποίος μίλησε για τη ζωή και το έργο του Αγίου Λουκά.

Μετά το πέρας του εσπερινού πραγματοποιήθηκε περιφορά της Ιερής Εικόνας και των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Λουκά πέριξ του ναού.

Στον αρχιερατικό εσπερινό παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων

  Ο ναός  του Αγίου Λουκά στο Ναύπλιο ,φτιάχτηκε εξ ολοκλήρου με δαπάνες της οικογένειας Σαουλίδη ,Ελλήνων που διαμένουν μόνιμα στην Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας. Κάτω από το ναό βρίσκεται μουσείο με προσωπικά αντικείμενα του Αγίου Λουκά καθώς και ιστορικά αρχεία από την ζωή και το έργο του.
Χτισμένος στην περιοχή Κριθαράκι Λευκακίων Ναυπλίου, αποτελεί ένα μοναδικό έργο τέχνης Ρωσικής και Ελληνικής τέχνης.

Στις 27 Απριλίου 2014 μπήκε ὁ θεμέλιος λίθος. Ὁ Ναός αποπερατώθηκε την άνοιξη του 2017 και με την ευκαιρία της επετείου των 140 χρόνων από τη γέννηση του αγίου Λουκά (27 Ἀπριλίου1877) στις 29 Απριλίου 2017 ο Ιερός Ναός του αγίου Λουκά θα εγκαινιαστεί από τοΣτις 27 Απριλίου 2014 μπήκε ὁ θεμέλιος λίθος. Ὁ Ναός αποπερατώθηκε την άνοιξη του 2017 και με την ευκαιρία της επετείου των 140 χρόνων από τη γέννηση του αγίου Λουκά (27 Ἀπριλίου1877) στις 29 Απριλίου 2017 ο Ιερός Ναός του αγίου Λουκά θα εγκαινιαστεί από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο .ν Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο .

Κάθε χρόνο ο Μητροπολίτης Αργολίδας επισκέπτεται την Κριμαία για τους εορτασμούς του Αγίου Λουκά του Ρώσου , φέτος λόγω της πανδημίας που έφερε ο covid -19 ο Μητροπολίτης δε μπόρεσε να παραβρεθεί στη Κριμαία για δεύτερη χρονιά.

Στο ναό είχε τεθεί προς προσκύνηση τεμάχιο λειψάνου του Αγίου Λουκά προς ευλογία των πιστών.

Διαβάστε ακόμα