Η Πάτρα υποδέχθηκε τον Εθνεγέρτη Δεσπότη της Παλαιών Πατρών Γερμανό

Πάτρα – Επαμεινώνδας Μανδρώνης

Με λαμπρότητα, συγκίνηση και τις δέουσες τιμές υποδέχθηκε σήμερα το απόγευμα η πόλη της Πάτρας, τα οστά του Εθνεγέρτη Δεσπότη της, Παλαιών Πατρών Γερμανού, εκ της γενέτειράς του, της ιστορικής Δημητσάνας. Κλήρος και λαός υποδέχθηκαν τα οστά του μεγάλου Ιεράρχου με επικεφαλής τον Σεβ. Μητροπολίτη Πατρών κ. Χρυσόστομο και τη συμμετοχή των Σεβ. Μητροπολιτών πρ. Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιο, Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιο, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμο και τον Θεοφιλ. Επίσκοπο Κερνίτσης κ. Χρύσανθο.

Ακολούθως τελέσθηκε Δοξολογία χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πατρών προς τιμήν του Μακαριστού Γερμανού, ο οποίος ύψωσε το Λάβαρο της Επαναστάσεως στην Αγία Λαύρα και την Σημαία του Αγώνος, στην Πάτρα το 1821.

Ο Μητροπολίτης Πατρών στην ομιλία του, φανερά συγκινημένος χαρακτήρισε την ημέρα κλητή και μεγάλη για την Πάτρα και τον λαό της, τονίζοντας ότι υποδέχονται τον Εθνεγέρτη Δεσπότη τους στην Ιερά Αποστολική Καθέδρα του, μετά την πάροδο δύο αιώνων. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Ιεράρχη Γερμανού, κάνοντας αναφορά στη γενέτειρά του, την Δημητσάνα, στην ιερατική του πορεία, στην διπλωματική του δράση, αλλά προπάντων στην πίστη του και στον αγώνα του για την ελευθερία της πατρίδος. Χαρακτήρισε δε, τον Ήρωα Επίσκοπο βλαστό της Εκκλησίας, ταγό και καύχημα του Έθνους.

Τέλος, ευχαρίστησε αδελφικώς τον Σεβ. Μητροπολίτη Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ. Ιερεμία για την αποδοχή του αιτήματος μεταφοράς των οστών στην Πάτρα, τους παρισταμένους Αρχιερείς, τους εκπροσώπους των Αρχών και Φορέων της Αρκαδίας και της Αχαϊας, καθώς και όσους συνέβαλαν στην διοργάνωση της μεταφοράς και της υποδοχής αλλά και των εκδηλώσεων που θα ακολουθήσουν κατά την παραμονή της λάρνακας με τα οστά του Μακαριστού Γερμανού στην Πάτρα. Να σημειωθεί ότι η σημερινή υποδοχή πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των επετειακών εορτασμών για τα 200 έτη από την Επανάσταση του 1821.

Διαβάστε ακόμα
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin