Ιερείς μόνο με πτυχίο πανεπιστημίου

Της Βάλιας Νικολάου

Συγχωνεύσεις εκκλησιαστικών σχολών αλλά και πτυχιούχους κληρικούς προωθεί το υπουργείο Παιδείας με νομοσχέδιο το οποίο και αναμένεται να έρθει προς συζήτηση το καλοκαίρι.

Στα σχέδια της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, η οποία κάνει λόγο για «εξορθολογισμό», είναι να μειωθούν σε δύο οι τέσσερις εκκλησιαστικές σχολές που λειτουργούν σήμερα σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα και Κρήτη, ενώ για να χειροτονηθεί κάποιος κληρικός βασική προϋπόθεση θα είναι να είναι απόφοιτος Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, είτε των θεολογικών τμημάτων στα πανεπιστήμια είτε της σχολής μαθητείας υποψηφίων κληρικών είτε των δύο ανώτατων ακαδημιών.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι δύο εκκλησιαστικές σχολές που θα καταργηθούν είναι αυτές της Θεσσαλονίκης και της Βελλάς Ιωαννίνων και τα προγράμματά τους συγχωνεύονται με τα αντίστοιχα των Αθηνών και της Κρήτης. Αξίζει να σημειωθεί ότι και στις τέσσερις Σχολές υπάρχουν προγράμματα ιερατικών σπουδών, διαχείρισης εκκλησιαστικών κειμηλίων, καθώς και ψαλτικής.

Οι αλλαγές που αφορούν στην εκκλησιαστική εκπαίδευση, ως φαίνεται, βρίσκουν αντίθετους κάποιους μητροπολίτες οι οποίοι -λένε εκκλησιαστικοί κύκλοι- ανησυχούν έντονα για το μέλλον των εκκλησιαστικών σχολών.

Επιτροπή

Το θέμα απασχολεί ιδιαίτερα τη Διαρκή Ιερά Σύνοδο, η οποία κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Μαΐου στη Μονή Πετράκη όρισε τριμελής επιτροπή που αποτελείται από τους μητροπολίτες Κηφισίας, Κυρίλλου, Κίτρους, Γεωργίου, διευθυντή της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης και Κεφαλληνίας, Δημητρίου, καθηγητή της Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Βελλάς Ιωαννίνων.

Η επιτροπή βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με το υπουργείο Παιδείας, προκειμένου να βρεθεί «η καλύτερη δυνατή λύση, ως προς την αναβάθμιση και τον εξορθολογισμό των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών, καθώς και την κατοχύρωση των δικαιωμάτων αποφοίτων αυτών, αφού και τα δύο παραπάνω ζητήματα αποτελούν πάγια αιτήματα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος».

Σε κάθε περίπτωση, το νομοσχέδιο για τις εκκλησιαστικές σχολές θα μελετηθεί λεπτομερώς σε επόμενη συνεδρίαση της Ιεραρχίας, όπου συμμετέχουν όλοι οι μητροπολίτες της Ελλαδικής Εκκλησίας και ο Αρχιεπίσκοπος.

Πάντως, οι πτυχιούχοι και οι φοιτητές των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών με πρόσφατη επιστολή τους καλούσαν τους βουλευτές «να μην επικυρώσουν με τη φωνή τους και την εν γένει πολιτική στάση τους μία επιζήμια εξέλιξη για τη συνοχή της κοινωνίας σε μία άκρως δύσκολη περίοδο μετά την οικονομική κρίση και εν μέσω της πανδημίας σε έναν τόσο ευαίσθητο χώρο, όπως είναι η Βόρεια Ελλάδα».

eleftherostypos.gr

Διαβάστε ακόμα