Ημερίδα για την Ηρωική Μάχη του Διρού στην Ι. Μ. Μάνης

Αρεόπολη – Δημήτρης Δελής

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων προς τιμήν των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση η Ιερά Μητρόπολη Μάνης και ο Δήμος Ανατολικής Μάνης πραγματοποιούν επετειακές εκδηλώσεις προς τιμήν της ηρωικής Μάχης του Διρού, στην Αρεόπολη Λακωνίας.

Οι εκδηλώσεις, οι οποίες τελούν υπό την αιγίδα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος ξεκίνησαν σήμερα το απόγευμα, με την πραγματοποίηση Ημερίδας με θέμα: “Η συμβολή των γυναικών στην Ελληνική Επανάσταση”, η οποία έλαβε χώρα στο Κλειστό Γυμναστήριο Αρεόπολης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με καλωσόρισμα του Σεβ. Μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσοστόμου και του Δημάρχου Ανατολικής Μάνης κ. Πέτρου Ανδρεάκου.

Στη συνέχεια, αναπτύχθηκαν εισηγήσεις με πρώτη ομιλήτρια την κα Μαρία Μαντουβάλου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια των Σχέσεων της Νεοελληνικής Φιλολογίας με αρχαία και βυζαντινή Γραμματεία, του Τμήματος Φιλολογίας, της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ με θέμα: «Ο Ιωσήφ Μαΐνης και η συμβολή του στη Μάχη και τη Νίκη του Δυρού μαζί με τις ηρωίδες Μανιάτισσες». Ακολούθησε η εισήγηση της κας Ζωής Γκενάκου, Ομότιμης καθηγήτριας Πανεπιστημίου Κρήτης με θέμα: «Η Λεβεντιά της Ελληνίδας κατά την επανάσταση του 1821». Τέλος, η κα Χρυσή Τσέντου, φιλόλογος. Την Ημερίδα συντόνισε ο καταξιωμένος Πολιτικός Επιστήμων και Συγγραφέας κ. Κωνσταντίνος Χολέβας.

Στη συνέχεια, χαιρετισμό στους παρισταμένους απηύθυνε ο Σεβ. Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, ως εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου.

Ο Μητροπολίτης Μάνης ευχαρίστησε αδελφικά τον Μητροπολίτη Πειραιώς, αλλά και τους Εισηγητές της Ημερίδας, προσφέροντάς τους αναμνηστικά δώρα.

Με το πέρας των ομιλιών πραγματοποιήθηκε αναπαράσταση της απόκρουσης του Ιμπραήμ στο ακρογιάλι του Διρού και παρουσιάσθηκε Θεατρικό δρώμενο από το Σώμα Απόδοσης Τιμών του Δήμου Αν. Μάνης.

Η Ημερίδα περατώθηκε με την τέλεση Επιμνημόσυνης Δέησης και απονομή αναμνηστικών.

Παρέστησαν ο Γραμματέας της Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητας της Ιεράς Συνόδου Πανοσιολ. Αρχιμ. Βαρθολομαίος Τριανταφυλλίδης, η Υφυπουργός Τουρισμού κα Σοφία Ζαχαράκη ως Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, η Υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κα Δόμνα Μιχαηλίδου, οι Βουλευτές Λακωνίας κ. Αθανάσιος Δαβάκης και κ. Νεοκλής Κρητικός, ο Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κ. Θεόδωρος Βερούτης, ο Γεν. Γραμματέας του Υπουργείου Μεταφορών κ. Ιωάννης Ξιφαράς, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας κ. Βασίλειος Τσιγαρίδης, καθώς και εκπρόσωποι άλλων τοπικών αρχών και φορέων.

Διαβάστε ακόμα