Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών στο Συνέδριο “Εθνική Παλιγγενεσία 1821 -2021”

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα εγκαίνια τού Νέου Καθεδρικού τής Λευκωσίας, πραγματοποιήθηκε το πρωί τού Σαββάτου 12 Ιουνίου, στο Μέγα Συνοδικό τής Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, επετειακή εκδήλωση με θέμα την Εθνική Παλιγγενεσία.Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν οι Μακαριώτατοι Αρχιεπίσκοποι Αθηνών κ. Ιερώνυμος και Κύπρου κ. Χρυσόστομος.

Ομιλητές ήταν ο Μητροπολίτης Πάφου κ. Γεώργιος με την εισήγηση «Η διαχρονική προσφορά τής Εκκλησίας προς το Έθνος» και ο Ιστορικός κ. Πέτρος Παπαπολυβίου, Αναπλ. Καθηγητής τού Πανεπιστημίου Κύπρου με την εισήγηση «Η προσφορά τού Κυπριακού Ελληνισμού στην Επανάσταση τού 1821 και στους απελευθερωτικούς αγώνες τού Έθνους».

Την εκδήλωση παρακολούθησαν ανάμεσα σε άλλους ο πρέσβης τής Ελλάδος στην Κύπρο, ο Υπουργός Παιδείας, αρχιερείς τής Εκκλησίας Ελλάδος και Κύπρου καθώς και ο Έξαρχος τού Παναγίου Τάφου στην Κύπρο και άλλοι προσκεκλημένοι.

Στον χαιρετισμό του, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ.κ. Ιερώνυμος, εξήρε την προσωπικότητα τού νυν Αρχιεπισκόπου Κύπρου, αναφερόμενος στα χαρίσματα, τα οποία τον κοσμούν. Έχοντας αποκομίσει πολλά από την «ιερή αποδημία» του, όπως χαρακτήρισε την επίσκεψη στην Κύπρο, ο Μακαριώτατος Αθηνών, συγχάρηκε όλους όσοι εργάστηκαν για την άρτια οργάνωση των εκδηλώσεων με αφορμή τα εγκαίνια τού Νέου Καθεδρικού. Επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών επαίνεσε τη μέριμνα τού Μακαριωτάτου ώστε ο νέος Καθεδρικός να είναι κατά πάντα έτοιμος για τα εγκαίνια, καθώς επίσης και την άριστη οργάνωση τής Θεολογικής Σχολής τής Εκκλησίας Κύπρου, την οποία είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί χθες το απόγευμα.

Στο τέλος, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, εκ μέρους τής Ιεράς Συνόδου τής Εκκλησίας τής Ελλάδος, χάρισε στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου ένα αργυρό παράσημο με τις εικόνες τής επαναστάσεως τού 1821. Όπως απεκάλυψε στη συνέχεια, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είναι ο πρώτος που γίνεται δέκτης αυτού του δώρου – ενθυμίου που έχει ετοιμάσει η Εκκλησία τής Ελλάδος. Ως αντίδωρο, ο Προκαθήμενος τής Εκκλησίας Κύπρου προσέφερε στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών μία αγιογραφημένη εικόνα τού Αποστόλου Βαρνάβα.

Διαβάστε ακόμα