Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στα Μνημεία των Ηρώων της Κύπρου

Την τελευταία ημέρα τής παραμονής του στην Κύπρο, ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, επισκέφθηκε τους τάφους των ηρώων τής Κύπρου και Ελλάδος κατά τους αγώνες του 1955-59 και 1974.

Αρχικά, ο Μακαριώτατος και τα μέλη τής αποστολής εξ Ελλάδος, συνοδευόμενοι από τον Επίσκοπο Καρπασίας κ. Χριστοφόρο, επισκέφθηκαν τον τύμβο τής Μακεδονίτισσας ή αλλιώς το Στρατιωτικό Κοιμητήριο Μακεδονίτισσας, που αποτελεί το στρατιωτικό νεκροταφείο Ελλαδιτών και Ελληνοκυπρίων πεσόντων της Κύπρου κατά την τουρκική εισβολή του 1974, ενώ εδώ βρίσκονται συγκεντρωμένα και άλλα μνήματα Ελλήνων αξιωματικών και οπλιτών, που έπεσαν σε προηγούμενους αγώνες της Κύπρου για ελευθερία.

Έγινε κατάθεση στεφάνου εκ μέρους τού Μακαριωτάτου και στη συνέχεια πορεύθηκαν στα Φυλακισμένα Μνήματα, που βρίσκονται στις Κεντρικές Φυλακές τής Λευκωσίας, εκεί όπου οι Βρετανοί έθαψαν τους 9 απαγχονισμένους και 4 άλλα σημαντικά στελέχη της ΕΟΚΑ που έπεσαν κατά την διάρκεια του αγώνα του 1955-1959 για την απελευθέρωση της Κύπρου από τους Άγγλους και την Ένωση της με την κυρίως Ελλάδα.

Ο Μακαριώτατος τέλεσε τρισάγιο για όλους τους υπέρ πίστεως και πατρίδος πεσόντες αδελφούς μας και κατέθεσε στεφάνι. Είχε επίσης τη δυνατότητα να ξεναγηθεί από υπηρεσιακό Λειτουργό και να δει ἰδίοις ὄμμασι τους χώρους όπου τελέστηκαν οι βάρβαροι απαγχονισμοί των ηρώων μας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών αποχωρεί από την Κύπρο αργά το απόγευμα τού Σαββάτου 12 Ιουνίου, μετά από τριήμερη παραμονή.

Διαβάστε ακόμα