Τιμή στον Μακαριστό Μητροπολίτη Λαγκαδά από την Πολωνική Πολιτεία

Την Πέμπτη 10η Ιουνίου 2021 και ώρα 13:00 αντιπροσωπεία βουλευτών της κοινοβουλευτικής ομάδας φιλίας Ελλάδας – Πολωνίας, του κοινοβουλίου της Δημοκρατίας της Πολωνίας, στα πλαίσια επισήμου επισκέψεως στην Θεσσαλονίκη, μετέβη και στην πόλη του Λαγκαδά.

Σκοπός της μεταβάσεως αυτής, ήταν η κατάθεση στεφάνου στον μνήμα του μακαριστού Μητροπολίτη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κυρού Ιωάννου, προς απόδοση τιμής της Πολωνικής Πολιτείας στον αείμνηστο Ιεράρχη, για την αγάπη του και την προσφορά του στους νέους της Πολωνίας, αλλά και την συνεργασία του με το Πολωνικό Κράτος.

Ο κοιμηθείς Επίσκοπος, με αστείρευτη διάθεση αγάπης, τα περασμένα χρόνια δέχονταν ετησίως ομάδες Πολωνών νέων που φιλοξενούσε την περίοδο του θέρους στο φιλοξενείο της περιοχής Σοχού, ενώ βοήθησε άψογα την Πολωνική Κυβέρνηση στο πρόγραμμα ανθρωπιστικής βοήθειας στους πρόσφυγες και μετανάστες που βρέθηκαν στην Ελλάδα.

Την αντιπροσωπεία αποτέλεσαν, από τους βουλευτές της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδος – Πολωνίας οι Daniel Milewski, πρόεδρος αυτής και τα μέλη της Tomasz Szymański και Jan Kanthak, ο Πρέσβυς της Πολωνίας στην Ελλάδα Artur Lompart και Πρόεδρος του Ιδρύματος Αγία Μαρίνα Patryk Panasiuk

Κατά την προσέλευση τους στον τόπο αναπαύσεως του μακαριστού Μητροπολίτη, συναντήθηκαν με τον πρωτοσύγκελο του αειμνήστου και Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Αγίου Βασιλείου, Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου π. Ευσέβιο Σπουργίτη, εκπρόσωπο του Τοποτηρητή της Μητροπόλεως Λαγκαδά, Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτης κ. Θεολόγου.

Με ένα κερί στο χέρι οι Πολωνοί πολιτικοί συμμετείχαν στην επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση του Μητροπολίτη Ιωάννη, που τελέστηκε από τον Αρχιμανδρίτη π.Ευσέβιο και τον Αρχιδιάκονο του μακαριστού, π. Ραφαήλ Κυρικλίδη.

Αμέσως μετά ο πρόεδρος της ομάδας κατέθεσε επί του μνήματος δάφνινο στεφάνι με ταινίες στα χρώματα της σημαίας της Πολωνίας.

Ο πρόεδρος Βουλευτής Daniel Milewski δήλωσε ότι, ήταν χρέος μας αυτή η ελάχιστη πράξη τιμής στον Μητροπολίτη Ιωάννη για την αγάπη του προς τους νέους της Πολωνίας, αλλά και για την συνεργασία του με την Κυβέρνηση για την αρωγή σε πρόσφυγες και μετανάστες και συνεχίζοντας τόνισε ότι, η Πολωνική Κυβέρνηση ιδιαιτέρως εκτιμά την προσφορά της Εκκλησίας της Ελλάδας και των κατά τόπους Μητροπόλεων και Ενοριών για την Πολωνική νεολαία στην εκπαίδευση, με υποτροφίες για γλωσσομάθεια και σπουδές και στην ψυχαγωγία, με κατασκηνώσεις παιδιών και νέων.

Ο Αρχιμανδρίτης Ευσέβιος, μετέφερε τις ευχές του Τοποτηρητη Μητροπολίτη Θεολόγου και εξέφρασε τις ευχαριστίες της Τοπικής Εκκλησίας στην Πολωνική αντιπροσωπεία.

Διαβάστε ακόμα