Αναντιστοιχία ανακοινωθέντος της ΔΙΣ με τα πραγματικά γεγονότα

Του Επαμεινώνδα Μανδρώνη

Εντύπωση έχει προκαλέσει η αναντιστοιχία μεταξύ του χθεσινού ανακοινωθέντος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος (αφορά τις Συνεδρίες 14 – 15 Ιουλίου) και του υπ΄ Αριθμ. 120 ΦΕΚ τεύχος Α΄ της 13ης Ιουλίου 2021.

Με το ανακοινωθέν γνωρίζεται η λήψη αποφάσεως της ΔΙΣ για τροποποίηση του 263/2014 Κανονισμού περί συγκροτήσεως, αρμοδιοτήτων και λειτουργίας των Μητροπολιτικών Συμβουλίων, η οποία θα προβλέπει ότι σε Μητροπόλεις των οποίων οι Ποιμενάρχες αδυνατούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους και δεν έχουν ορίσει αναπληρωτή τους, θα διορίζεται έξαρχος Μητροπολίτης ως Πρόεδρος του Μητροπολιτικού Συμβουλίου για τις τρέχουσες διοικητικές ανάγκες.

Με έκπληξη όμως διαπιστώνεται ότι για την εν λόγω τροποποίηση που πάρθηκε απόφαση χθες, έχει ήδη περατωθεί η διαδικασία με απόφαση της ΔΙΣ από τις 13/7/2021 και με ψήφιση του υπ΄ αριθμ. 328/2021 Κανονισμού, ο οποίος δημοσιεύθηκε αυθημερόν σε ΦΕΚ (120/Α΄/13 Ιουλίου 2021).

Εκ της όλης διαδικασίας προκύπτουν σοβαρά ερωτηματικά τα οποία και θα πρέπει άμεσα να απαντηθούν.

Σύμφωνα, με έγκυρες πληροφορίες του Arxon.gr το σχετικό ΦΕΚ βρισκόταν από την περασμένη Τρίτη το απόγευμα στα χέρια Μητροπολίτη της Πελοποννήσου, αλλά και άλλων, οι οποίοι αποκλείουν το ενδεχόμενο τυπογραφικού λάθους.

Τέλος, αρκετοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν, ότι ο εν λόγω Κανονισμός περί διορισμού εξάρχου Μητροπολίτη θα εγείρει ζητήματα Κανονικής, αλλά και Νομικής φύσεως.

Διαβάστε ακόμα