Η εορτή των Αγίων Αναργύρων στην Πάτρα

Με λαμπρότητα εορτάστηκε η μνήμη των Αγίων Ενδόξων και θαυματουργών Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού στον ομώνυμο Ιερό Ναό που ευρίσκεται στο κέντρο της πόλεως των Πατρών.

Την παραμονή της εορτής, Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021, το απόγευμα, τελέσθηκε ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός μετ’ αρτοκλασίας στον οποίον κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Αρτέμιος Αργυρόπουλος, Πρωτοσύγκελλος της Ι.Μ. Πατρών.

Το βράδυ της Τετάρτης τελέσθηκε μικρά Ιερά Αγρυπνία κατά την οποίαν ιερούργησε και ο ομίλησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ανδρέας Θεοδωράτος.

Ανήμερα της εορτής, Πέμπτη 1 Ιουλίου 2021, τελέσθηκε ο Όρθρος και εν συνεχεία η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξάρχοντος του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Κερνίτσης κ. Χρυσάνθου, ο οποίος και ομίλησε επικαίρως.

Στην ομιλία του ο Θεοφιλέστατος αναφέρθηκε στον βίο και την πολιτεία των Αγίων Αναργύρων σημειώνοντας πως οι Άγιοι Ανάργυροι θεράπευαν σωματικές και ψυχικές ασθένειες τις οποίες δεν μπορούσαν να θεραπεύσουν οι άλλοι γιατροί, διότι εκτός από τις ιατρικές γνώσεις και τα φάρμακα διέθεταν την πίστη στον Ιησού Χριστό, όπου δια της πίστεως εθεραπεύοντο οι ασθενείς.

Οι Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός δεν θεράπευσαν ασθένειες όσον ευρίσκοντο εις τον κόσμο τούτο αλλά και σήμερα και μέχρι συντελείας των αιώνων δια πρεσβειών τους θα επιτελούνται θαύματα προς δόξαν Θεού και σωτηρίας ψυχών αθανάτων, κατέληξε ο Θεοφιλέστατος.

Αξίζει να σημειωθεί πως χιλιάδες Πατρινοί προσήλθαν στον Ιερό Ναό των Αγίων στο κέντρο της πόλης των Πατρών για να προσκυνήσουν και να εναποθέσουν τις προσευχές τους στα Ιερά τους Λείψανα και στην Αγία τους Εικόνα.

Ο Θεοφιλέστατος μετέφερε προς όλους, κληρικούς και λαϊκούς, τις θερμές, εγκάρδιες, πατρικές ευχές Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών κ.κ. Χρυσοστόμου.

Το απόγευμα θα τελεσθεί ο Μεθέορτος Εσπερινός και η Ιερά Παράκλησις προς τους Αγίους Αναργύρους, μετά το πέρας της οποίας θα ομιλήσει ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιερόθεος Ανδρουτσόπουλος.

Διαβάστε ακόμα