Μήπως πρόδωσες τον Χριστό;

Μήπως πρόδωσες τον Χριστό; Με ποιον τρόπο προδίδουμε τον Χριστό; Πότε προδίδουμε τον Χριστό; Γιατί προδίδουμε τον Χριστό; Ο Χριστός παρομοιάζει τους μαθητές Του με το φως του κόσμου και την πόλη που δεν μπορεί να κρυφτεί, γιατί είναι κτισμένη πάνω στο βουνό. Τους προτρέπει η ζωή τους να λάμπει από φως, ώστε βλέποντάς τους οι συνάνθρωποί τους να δοξάζουν τον Θεό.

Καλούμαστε ως χριστιανοί να βαδίσουμε στα χνάρια των Μαθητών Του, ως νέοι μαθητές Του που είμαστε και χρειάζεται η ζωή μας να λάμπει από φως. Το είπε ο ίδιος ο Χριστός στους Αποστόλους και Μαθητές του και το ίδιο ισχύει και για εμάς: «οὕτω λαμψάτω τὸ φῶς ὑμῶν ἔμπροσθεν τῶν ἀνθρώπων, ὅπως ἴδωσιν ὑμῶν τὰ καλὰ ἔργα καὶ δοξάσωσι τὸν πατέρα ὑμῶν τὸν ἐν τοῖς οὐρανοῖς». Δηλαδή: «Το φως λοιπόν (που επήρατε από εμέ και είναι τώρα ιδικόν σας) έτσι ας λάμψη εμπρός στους ανθρώπους, δια να δουν τα καλά σας έργα και δοξάσουν τον Πατέρα σας τον ουράνιον, που έχει τέτοια ενάρετα τέκνα». (Ματθ. 5, 16).

Οφείλουμε να ξεχωρίζουμε ως μαθητές του Χριστού, όπως ξεχώριζαν οι Απόστολοι, γι’ αυτό άλλωστε είμαστε και χριστιανοί. Μάλιστα κατά την ώρα του Μυστηρίου της Βάπτισης ο ιερέας μας κόβει το μαλλί σε ένδειξη ότι ξεκοβόμαστε από τον κόσμο της αμαρτίας και ζούμε στον κόσμο του Χριστού. Ξεχωρίζουμε από τον υπόλοιπο κόσμο, όπως και οι μαθητές Του. Οι μαθητές και Απόστολοι του Χριστού ήταν φως μέσα στον κόσμο, μπορεί να ζούσαν μέσα στον κόσμο αλλά ξεχώριζαν και αυτό χρειάζεται να κάνουμε εμείς, να είμαστε φως και όχι σκοτάδι.

Για να γίνει αυτό χρειάζεται να ξεχωρίζουμε παντού, μέσα στην εργασία, μέσα στο σχολείο, μέσα στο σπίτι, μέσα στο παιχνίδι, μέσα στην διασκέδαση, να ξεχωρίζω απ’ όλους τους άλλους, αν δεν ξεχωρίζω όπως οι Απόστολοι και οι Άγιοι της Εκκλησίας μας, τότε δεν είμαι χριστιανός. Στην ουσία είναι σαν να έχω αρνηθεί και να έχω προδώσει τον Χριστό σαν τον Ιούδα.

Το Ευαγγέλιο της Κυριακής 18 Ιουλίου 2021 των Αγίων Θεοφόρων Πατέρων της Δ’ Οικουμενικής Συνόδου.

Διαβάστε ακόμα