Ο Αρχιεπίσκοπος Benjamin Atas στον Καθεδρικό Ναό Αγ. Γεωργίου Στοκχόλμης

Το μεσημέρι της Τετάρτης, 28ης Ιουλίου 2021, ο Σεβ. Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ. Κλεόπας υπεδέχθη στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Γεωργίου Στοκχόλμης τον Αρχιεπίσκοπο της Συροϊακωβιτικής Κοινότητος στην Σουηδία,Σεβ. κ. BenjaminAtas, συνοδευόμενο από τον συνεργάτη του, επιχειρηματία κ. AydinMelkemichel.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Βενιαμίν εξέφρασε την επιθυμία, να επισκεφθεί τον Μητροπολίτη Κλεόπα, καθώς μεσολάβησε αρκετό διάστημαόπου οι δύο εκκλησιαστικοί άνδρες δεν είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, για να δει δια ζώσης τις γενόμενες εργασίες αποκαστάσεως του ως άνω ναού.

Στην είσοδο του ναού, τον Αρχιεπίσκοπο Benjamin υπεδέχθησαν, ομού μετά του Ποιμενάρχου, ο Πανοσιολ. Αρχιμανδρίτης κ. Βαρθολομαίος Ιατρίδης, Εφημέριος του Καθεδρικού Ναού, και οι εξ Αμερικής νέοι κ. JosefCandelario, η σύζυγός του Effy, και η κ. ElainePiniat, οι οποίοι έχουν αναλάβει την υποστήριξη του Τμήματος Νεότητος της Ι. Μητροπόλεως Σουηδίας, καθώς και η Πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών του Καθεδρικού Ναού κ. Φωτεινή Μπατσέλα.

Αμέσως μετά την υποδοχή τωνυψηλών προσκεκλημένων, εψάλη σύντομη Δοξολογία, από τον π. Βαρθολομαίο και τον κ.Candelario, στο τέλος της οποίας ο Μητροπολίτης Κλεόπας προσεφώνησε τους επισκέπτες του με θερμούς λόγους, συνεχάρη τονΑρχιεπίσκοποBenjaminεπί τη συμπληρώσει 25ετίας από της εκλογής, χειροτονίας και ενθρονίσεώς του ως Αρχιεπισκόπου της Συροϊακωβιτικής Κοινότητος στην Σουηδία και του επέδωσε ως δώρο εικόνα της Θεομήτορος, ο δε Αρχιεπίσκοπος προσέφερε στον Μητροπολίτη έναν ξύλινο επιστήθιο σταυρό από το Λίβανο.

Ο Μητροπολίτης Κλεόπας ετόνισε την σπουδαιότητα της παρουσίας του ΑρχιεπισκόπουBenjaminστηνΣκανδιναυΐα και τον συνεχάρη για το σπουδαίο έργο που επιτελεί προς όφελος του ποιμνίου του και για την προαγωγή του διαλόγου μεταξύ των Χριστιανικών Εκκλησιών στην Σουηδία. Του ευχήθηκε, επίσης, όπως η αρχιερατική του διακονία είναι μακρά και καρποφόρος, διαβιβάζοντας τις εγκάρδιες ευχές για την 25ετή επέτειό του, της Α. Θ. Παναγιότητος, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου.

Στην αντιφώνησή του, ο Σεβασμιώτατος κ. Benjaminαρχικώς δοξολόγησε το όνομα του Θεού και συνεχάρη τον Μητροπολίτη Κλεόπα για το έργο του, διότι, όπως είπε, η παρουσία του είναι δώρο Θεού στην Σκανδιναυΐα, τόνισε τους δεσμούς ειλικρινούς φιλίας και αδελφοσύνης που ανεπτύχθησαν μεταξύ τους, στο διάστημα των επτά ετών από τηςενθρονίσεώς του τελευταίουστην Στοκχόλμη και τον παρεκάλεσε, να μεταφέρει τον σεβασμό του στον “Πατριάρχη των Πατριαρχών”, όπως χαρακτηριστικώς απεκάλεσετον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. κ. Βαρθολομαίο, ενώ δεν παρέλειψε να εκφράσει τον θαυμασμό του για το εξαιρετικής ποιότητος αποτέλεσμα των εργασιών αποκαταστάσεως του Καθεδρικού Ναού Αγίου Γεωργίου.

Μετά την Δοξολογία, τις προσφωνήσεις και την ανταλλαγή δώρων, ακολούθησε ξενάγηση του Αρχιεπισκόπου και της συνοδείας του στους χώρους του Καθεδρικού Ναού και στο Μουσείο Ελληνοχριστιανικής Κληρονομιάς, ο δε κ. Melkemichelπαρέθεσε σε εστιατόριο της πόλεως γεύμα προς τιμήν των δύο ιεραρχών.

Οι φωτογραφίες είναι προσφορά της κ. EffyCandelario.

Διαβάστε ακόμα
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin