Η Κυριακή των Θεοφόρων Πατέρων στην Ι. Μ. Διδυμοτείχου

Την Κυριακή των Θεοφόρων Πατέρων της εν Χαλκηδόνι Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου, 18η του μηνός Ιουλίου ε.έ., ο Σεβ. Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου κ. Δαμασκηνός ιερούργησε προεορτίως της πανηγύρεως της ενορίας, στον Ιερό Ενοριακό Ναό Προφήτου Ηλιού Κουφοβούνου, όπου αναλύοντας τον  αποστολικό λόγο «μανθανέτωσαν δέ καί οἱ ἡμέτεροι καλῶν ἔργων προΐστασθαι εἰς τάς ἀναγκαίας χρείας, ἵνα μή ὦσιν ἄκαρποι» (Τίτ. 3. 15), μεταξύ άλλων, τόνισε:

«Οι άγιοι Πατέρες υπεστήριξαν την αλήθεια με επιμονή και θυσίες και δίδαξαν τους πιστούς το μέγα μυστήριο της θεανθρώπινης φύσεως του Θεού Λόγου, προφυλάσσοντας τους από την πλάνη των αιρετικών κακοδοξιών των μονοφυσιτών. Έτσι απεδείχθησαν «προϊστάμενοι καλῶν ἔργων» στην Εκκλησία του Χριστού. Για την Εκκλησία της εποχής των Αγίων Πατέρων της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου η προάσπιση της αλήθειας και υποστήριξη των δύο φύσεων του Χριστού, της θείας και της ανθρωπίνης, ήταν όντως «ἀναγκαία χρεία». Διότι η αμφισβήτηση της διπλής φύσεως του Χριστού θα κατέληγε στην άρνηση της θεώσεως του ανθρώπου, και κατά συνέπεια της δυνατότητος σωτηρίας του…

»Η προτροπή όμως αυτή του Αποστόλου Παύλου δεν απευθυνόταν μόνο προς τον μαθητή του Απόστολο Τίτο ή τους Πατέρες της Δ´ Οικουμενικής Συνόδου και τους χριστιανούς της εποχής τους. Απευθύνεται προς τους πιστούς όλων των εποχών και φυσικά προς όλους εμάς και μας καλεί να φροντίζουμε όχι μόνο να επιτελούμε καλά έργα αλλά να είμεθα και αυτοί που θα πρωτοστατούμε σ’ αυτά τα καλά έργα και θα παροτρύνουμε και τους ανθρώπους γύρω μας προς αυτά.

»Τα καλά έργα δεν είναι κάποιες καλές πράξεις, γενικά και αόριστα, αλλά είναι τα έργα της ευσεβείας και της πίστεως, είναι τα έργα της αρετής, είναι τα έργα της αγιότητος, είναι τα έργα της εν Χριστώ ζωής, τα οποία ως πιστά μέλη της Εκκλησίας έχουμε χρέος να εργαζόμεθα τόσο μέσα μας όσο και γύρω μας.

»Καλά έργα είναι να φροντίζουμε ώστε η ψυχή μας να είναι γη αγαθή, η οποία να μπορεί να δεχθεί το σπόρο του λόγου του Θεού που πέφτει σ’ αυτήν, είτε με τη συμμετοχή μας στην θεία λατρεία, είτε με ένα κήρυγμα, είτε με την ανάγνωση ενός θρησκευτικού βιβλίου, είτε με οποιοδήποτε άλλο τρόπο.

»Καλά έργα είναι να φροντίζουμε αυτόν τον σπόρο τον ευαγγελικό, να μην χάνεται αλλά να πιάνει ρίζες και να καρποφορεί. Να τον προστατεύουμε, να τον ποτίζουμε με την Χάρη του Θεού και τον ιδρώτα του προσωπικού μας αγώνα και τα δάκρυα της προσευχής, ώστε να αποδίδει καρπούς.

»Καλά έργα, στα οποία οφείλουμε να πρωτοστατούμε, είναι η ουσιαστική συμμετοχή και η δραστηριοποίηση μας στο έργο της Εκκλησίας. Είναι ο καθημερινός μας αγώνας να ζούμε σύμφωνα με τις εντολές του Θεού, να προαγόμεθα  στην αγάπη και στην ταπεινοφροσύνη, να ζούμε την επικοινωνία με το Θεό δια της προσευχής και των μυστηρίων, να ζούμε και να φυλάττουμε την ορθότητα της πίστεως και της ιεράς παραδόσεως, που μας κληροδότησαν οι Πατέρες και οι άγιοι της Εκκλησίας μας.

»Τα καλά έργα όμως δεν περιορίζονται στην δική μας πνευματική καλλιέργεια, γιατί αυτή είναι αυτονόητη υποχρέωση μας. Πρέπει να επεκτείνονται και στους ανθρώπους γύρω μας, στο οικογενειακό και φιλικό μας περιβάλλον, στον κοινωνικό και εργασιακό μας περίγυρο. Όλους αυτούς τους ανθρώπους έχουμε χρέος να τους παρακινούμε και να τους προτρέπουμε τόσο με το λόγο μας όσο και πολύ περισσότερο με το παράδειγμα και τη ζωή μας να εμβαθύνουν στη διδασκαλία της Εκκλησίας, να ζήσουν την εν Χριστώ ζωή.

»Αγαπητοί, δεν αρκεί να αγωνιζόμεθα και να προσπαθούμε μόνο για τη δίκη μας σωτηρία και να αδιαφορούμε για τους αδελφούς μας. Η δική μας σωτηρία περνά μέσα από τη σωτηρία των αδελφών μας, γιατί η μέριμνα για αυτούς είναι απόδειξη της αληθινής και ουσιαστικής αγάπης μας για εκείνους».

Προ του πέρατος της Θείας Λειτουργίας, την οποία παρηκολούθησαν ο Δήμαρχος Διδυμοτείχου Ρωμύλος Χατζηγιάννογλου και εκπρόσωπος του Διοικητού της 50ης Ταξιαρχίας, ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε στο εκκλησίασμα τον Καθηγούμενο της εν Παλαιώ Καΐρω Ιεράς Πατριαρχικής και Θεοβαδίστου Ιεράς Μονής του Αγίου Γεωργίου Πανοσιολ. Αρχιμ. Δαμασκηνό Αλαζράι, ο οποίος μετέφερε τις ευχές και ευλογίες της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας κ. κ. Θεοδώρου. Στη συνέχεια 0 Σεβασμιώτατος συνεχάρη τον Προϊστάμενο της Ενορίας Αρχιμ. Απόστολο Πορτοκαλίδη για την φιλότιμη, αξιέπαινη και ένζηλη διακονία του στην ακριτική μας Μητρόπολη.

Το εσπέρας της ιδίας ημέρας ο Σεβασμιώτατος προέστη του Πανηγυρικού Εσπερινού στον Ιερό Ενοριακό Ναό Προφήτου Ηλιού Θυρέας, παρουσία του Δημάρχου Διδυμοτείχου Ρωμύλου Χατζηγιάννογλου, με την ευκαιρία της εορτής επί τη ανακομιδή των λειψάνων του Οσίου Σεραφείμ του Σάρωφ, στην μνήμη του οποίου τιμάται Παρεκκλήσιο του Ιερού Ναού, αλλά και προεορτίως της πανηγύρεως της ενορίας. Για την οσιακή βιοτή και τα θαύματα του Οσίου Σεραφείμ μίλησε ο εκ των κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Νικόδημος Σκλέπας.

Διαβάστε ακόμα