Ο Μητροπολίτης Ιερισσού εκπρόσωπος του Οικ. Πατριάρχη στην Εξόδιο Ακολουθία του Κινσάσας Νικηφόρου

Ο Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγίου Όρους και Αρδαμερίου κ. Θεόκλητος ορίσθηκε Εκπρόσωπος της Α.Θ.Π. του Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, στην Εξόδιο Ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτη Κινσάσας κ. Νικηφόρου, η οποία θα τελεσθεί αύριο Παρασκευή 30 Ιουλίου 2021, στην Ιερά Καλύβη Αγίων Αρχαγγέλων Μικράς Αγίας Άννας του Αγίου Όρους.

Η Ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Κινσάσας

Μετά πολλής θλίψεως και πόνου ψυχής η Ιερά Μητρόπολις Κινσάσας αναγγέλλει την προς Κύριον εκδημίαν του, μακαριστού πλέον, ποιμενάρχου αυτής κυρού Νικηφόρου.

Ευθύς μετά την ανακοίνωσιν της θλιβεράς ειδήσεως  ο Μακαριώτατος Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ όρισε ως τοποτηρητήν της Μητροπόλεως Κινσάσας τον Μητροπολίτην Κανάνγκας κ. Θεοδόσιον. Ο Μητροπολίτης ενημέρωσε τους ιερείς της Μητροπόλεως Κινσάσας τόσο για το θλιβερό γεγονός όσο και για το Ιερό Τρισάγιο, που ευθύς μετά την κοίμηση του Σεβασμιωτάτου ετέλεσε ο Μακαριώτατος Πάπας Αλεξανδρείας κ.κ Θεόδωρος ο Β’.

Ο Σεβασμιώτατος κ. Θεοδόσιος, θα αναχωρήσει από την Κινσάσα όπου ευρίσκετο συμπαραστεκόμενος στην περιπέτεια της υγείας του κυρού Νικηφόρου, για το Άγιον Όρος προκειμένου να συμμετάσχει εις την εξόδιον ακολουθία.

Ήδη ενημερώθηκαν τόσο οι ενορίες της Μητροπόλεως Κινσάσας όσο και αυτές της Μητροπόλεως Κανάνγκας προκειμένου να τελεσθεί Ιερό Σαρανταλείτουργο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του κοιμηθέντος. Την ημέρα της τελέσεως της εξοδίου ακολουθίας στο Άγιον Όρος η ακολουθία θα ψαλλεί ταυτοχρόνως στον Ι. Ν. Αγ. Νικολάου της Ελληνικής Κοινότητος Κινσάσας, στην Θεολογική Σχολή «Άγιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης», καθώς και στον Ι. Ν.  Αγ. Ανδρέου Κανάνγκας.

Ο Μητροπολίτης Κανάνγκας κ. Θεοδόσιος στην εγκύκλιο του προς τους Ιερείς της Μητροπόλεως Κινσάσας αναφέρει μεταξύ των άλλων πως από σήμερα ένας νέος πρεσβευτής προς τον Θεόν, με ομολογούμενον θεάρεστον βίον και ιεραποστολικό ζήλο στην καρδιά του, θα πρεσβεύει για το Κονγκό, και πατρικώς θα ευλογεί το ιεραποστολικό έργο, το οποίο τόσο αγάπησε, κοπίασε, ίδρωσε και για το οποίο κυριολεκτικώς μάτωσε η καρδιά του. Τώρα, στα ουράνια σκηνώματα θα τον υποδεχθούν οι μεγάλοι προκάτοχοι του ιεραπόστολοι π. Χρυσόστομος Παπασαραντόπουλος, π. Χαρίτων Πνευματικάκις, π. Αθανάσιος Ανθίδης και ο Μητροπολίτης Πενταπόλεως Ιγνάτιος. Όλοι αυτοί, που είναι τα στολίδια του Κονγκό, σήμερα τον υποδέχονται εις τόπον αναπαύσεως.

Τέλος ο Σεβασμιώτατος κ. Θεοδόσιος παρακολουθώντας όλον αυτόν το καιρό τον γιγάντιο αγώνα που ανέλαβε η Ελληνική Κοινότητα της Κινσάσας δια του προέδρου της Αξιότιμου κυρίου Γερασίμου Ντούνη και της συζύγου του ιατρού κυρίας Παρασκευής Τριανταφύλλου Ντούνη για την υποστήριξη του μακαριστού Μητροπολίτου Νικηφόρου στην περιπέτεια της υγείας του τους ευχαριστεί από καρδιάς. Επίσης ευχαριστεί με όλη του την ψυχή τον αξιότιμο Πολιτικόν Διοικητή του Αγ. Όρους κ. Αθανάσιον Μαρτίνον για την γενναία προσφορά του προκειμένου ο Μητροπολίτης Νικηφόρος να μεταφερθεί στην Ελλάδα. Ας έχουμε όλοι την ευχή του και την εξ ουρανών μεσιτεία του.

Διαβάστε ακόμα