Ενθρόνιση Ηγουμένου στην Ι. Μ. Παναγίας Ελεούσης Κούμπαρη Σπάρτης

Το απόγευμα της Κυριακής 1η Αυγούστου 2021, στην ιστορική Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσης Κούμπαρη, που πρόσφατα ανασυστάθηκε με εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη κ. Ευσταθίου και ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, τελέσθηκε η πρώτη Ιερά Παράκληση προς την Υπεραγία Θεοτόκο προεξάρχοντος του σεπτού Ποιμενάρχη.

Στην ομιλία του προ τους ευσεβείς προσκυνητές, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε αρχικά στην Υπεραγία Θεοτόκο, η οποία, ως Θεομάνα και Μάνα όλων μας, αποτελεί το στήριγμα και την απαντοχή μας σε κάθε δύσκολη στιγμή της ζωής μας. Στη συνέχεια μίλησε για τον σπουδαίο ρόλο που διαδραμάτισαν Μοναστήρια, όπως η Μονή Κούμπαρη, κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, αλλά και στην Επανάσταση του 1821, καθώς και στο βαρύ τίμημα που πλήρωσαν τόσο οι κληρικοί, όσο και οι ευλογημένοι αυτοί τόποι από τους Οθωμανούς. Ακολούθως, ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας στάθηκε στην πρόσφατη ανασύσταση έξι Ιερών Μονών της τοπικής μας Εκκλησίας, που είχε ως στόχο αφενός να τιμηθούν για την προσφορά τους κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας και στον Αγώνα της απελευθέρωσης, αφετέρου για να δοθεί η ευκαιρία να αναστηλωθούν ή να ανακαινιστούν και ίσως στο μέλλον, αν οι συνθήκες το επιτρέψουν, να αναβιώσει σε αυτές η μοναστική ζωή. Ολοκληρώνοντας, παρουσίασε στο εκκλησίασμα τον Ηγούμενο της Μονής, Πανοσ. Αρχ. Ραφαήλ Τσάλτα. Ο Σεβασμιώτατος απηύθυνε πατρικές συμβουλές στον π. Ραφαήλ τονίζοντας ότι θα έχει την αμέριστη στήριξή του για την πρόοδο της Μονής, ενώ ευχήθηκε ευόδωση των προσπαθειών που ήδη έχει ξεκινήσει μαζί με τον εφημέριο Παλαιοπαναγιάς, Αιδ. Παναγιώτη Ξηρόδημα, και τους πιστούς της περιοχής. Παράλληλα του πρόσφερε ένα κομποσκοίνι, για να του υπενθυμίζει το καθήκον του για προσευχή υπέρ υγείας των ευσεβών προσκυνητών της Μονής και υπέρ αναπαύσεως όλων όσων διακόνησαν στο παρελθόν το ιστορικό Μοναστήρι. Επίσης του πρόσφερε έναν σταυρό ευλογίας, ο οποίος θα του υπενθυμίζει την αξία της ανθρώπινης ψυχής και την θυσιαστική αγάπη του Θεού προς τον Άνθρωπο.

Ακολούθησε η τελετή ενθρόνισης του Ηγουμένου της Μονής, Πανοσ. Αρχ. Ραφαήλ Τσάλτα, ο οποίος στη σύντομη ομιλία του ευχαρίστησε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη για την εξαιρετική τιμή, ενώ υποσχέθηκε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την αναγέννηση της Μονής.

Κατακλείοντας τη λατρευτική σύναξη, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον εφημέριο Παλαιοπαναγιάς, το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο, τους Συλλόγους, τους φορείς και τους κατοίκους του χωριού, όπως και της ευρύτερης περιοχής, για το αμέριστο ενδιαφέρον και την διαχρονική αγάπη τους για τη Μονή.

φώτο: Δημήτριος Χατζάκος

Διαβάστε ακόμα