Η εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Ι. Μ. Κορίνθου

Εορτάστηκε κι εφέτος η μεγάλη Δεσποτική Εορτή της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στην Ι. Μητρόπολη Κορίνθου. Συγκεκριμένα την παραμονή της Εορτής, Πέμπτη, 5 Αυγούστου 2021, ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος χοροστάτησε στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό στον Ενοριακό Ι. Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Περιγιαλίου. Στο κήρυγμα του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στα γεγονότα, που συνέβησαν κατά την Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού, αλλά και σε αυτά που συνέβησαν μετά, όταν κατέβηκαν από το όρος Θαβώρ. Το θαύμα αυτό το επιτέλεσε ο Κύριος στον ίδιο του τον Εαυτό δεικνύοντας στους Μαθητές Του την Δόξα Του προκειμένου να μην δειλιάσουν μπροστά στα επερχόμενα Πάθη Του. Στην σύγχρονη «παρα-μορφωμένη» Κοινωνία μας, που έχει καταντήσει να είναι «γενεὰ απίστων και διεστραμμένων» (πρβλ. Ματθ. ιζ΄, 17), καθώς όλο αυτό το διάστημα ακούμε στα μέσα μαζικής ενημέρωσης για αποτρόπαια εγκλήματα, σκοτωμούς, βιασμούς, κλοπές αλλά και εγκλήματα κατά της φύσης και των ζώων, τα λόγια του Προφητάνακτος Δαυίδ ακούγονται επίκαιρα «πάντες ἐξέκλιναν, ἅμα ἠχρειώθησαν» (Ψαλμ. Νβ΄,4) όλοι έχουν παρεκκλίνει από την ορθή οδό και εξαγριωθήκαν, έγιναν χειρότεροι από τα άγρια θηρία. Η Εκκλησία προβάλλει την Εορτή της Μεταμορφώσεως του Κυρίου προκειμένου, μέσα από την μετάνοια, την αλλαγή τρόπου ζωής, την νηστεία, την συμμετοχή στα Άχραντα Μυστήρια και την αγάπη προς τον συνάνθρωπό μας να μπορέσουμε όλοι να μεταμορφωθούμε. Πριν την απόλυση ο Σεβασμιώτατος διάβασε ευχές για την κατάπαυση των πυρκαγιών.  

Το ίδιο απόγευμα και στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κορίνθου χοροστάτησε ο Θεοφιλέστατος Πρωτοσύγκελλος της Ι. Μητροπόλεως μας, Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος, ο οποίος με αφορμή την φωνή του Θεού, που ακούστηκε μέσα από την νεφέλη «οὗτός ἐστιν ὁ υἱός μου ὁ ἀγαπητός· αὐτοῦ ἀκούετε» (Λουκ. θ΄, 35), έθεσε το ερώτημα εάν εμείς σήμερα υπακούμε στις εντολές του Χριστού και αν τηρούμε τα Ευαγγελικά προστάγματα. Οι Άγιοι Απόστολοι τόνισε, αλλά και οι μυριάδες των ανθρώπων που έχυσαν το αίμα τους ή τους ασκητικούς ιδρώτες τους έγιναν ένδοξοι και έμεινε η μνήμη τους αιώνια γιατί ακριβώς άκουσαν την προτροπή του Θεού και Πατρός. Είναι δύσκολος ο δρόμος, που ανέβηκαν οι Άγιοι Απόστολοι στο όρος Θαβώρ, ανηφορικός και τραχύς και αντίστοιχα δύσκολος είναι και ο δρόμος για τους χριστιανούς που αγωνίζονται να κόψουν μία κακή συνήθεια ή να αποκτήσουν μια αρετή. Οι Άγιοι Απόστολοι ανέβηκαν στο όρος και το αποτέλεσμα ήταν να αντικρίσουν και να απολαύσουν τέτοια δόξα, που δεν είχαν ποτέ τους διανοηθεί. Κατά τον ίδιο τρόπο και οι Χριστιανοί, που αγωνίζονται πρέπει να βλέπουν μακριά, να μην βλέπουν τον αγώνα που έχουν μπροστά τους, αλλά το τέλος, πού είναι η Θεϊκή Δόξα, την οποία επιφυλάσσει ο Χριστός για τον καθένα που αγωνίζεται. Ολοκληρώνοντας, ευχήθηκε η χάρις του μεταμορφωθέντος Ιησού Χριστού να μας ενισχύει στον αγώνα μας να τηρούμε και να υπακούμε στις ευαγγελικές προσταγές, ώστε να αξιωθούμε της θέας του Παραδείσου με τις ευχές του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου.

Ο Ιεροκήρυξ της Ι. Μητροπόλεως μας  Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος τέλεσε τον Μέγα Εσπερινό στον Ι. Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κιάτου όπου και εκήρυξε τον Θείο λόγο, μεταφέροντας τις ευλογίες του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου.

Ανήμερα της Εορτής, Παρασκευή 6η Αυγούστου 2021 ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιοςετέλεσε την πανηγυρική Θ. Λειτουργία στον Ι. Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κορίνθου. Ομιλώντας στους πιστούς για την Μεταμόρφωση του Χριστού στο όρος Θαβώρ επεσήμανε ότι κάθε φορά που εορτάζουμε στην Εκκλησία Θεοφάνεια, δηλαδή, ο Χριστός να δείχνει τη δόξα Του και ο Θεός Πατήρ να λέει, «οὗτός ἐστιν ὁ υἱός μου ὁ ἀγαπητός· αὐτοῦ ἀκούετε» (Λουκ. θ΄, 35), οφείλουν ναι να ακούμε τη διδασκαλία Του, να εφαρμόζουμε το θέλημά Του και να τηρούμε τις εντολές Του, ώστε η ζωή μας να μην είναι μία περιπέτεια επάνω στη γη αλλά ζωή παραδεισένια. 

Και δεν μένουμε μόνο στην έκφραση αυτή του Θεού και Πατρός, αλλά ακούμε και την προτροπή της Θεοτόκου «ὅ,τι ἂν λέγῃ ὑμῖν, ποιήσατε» (Ιω. β΄, 5), στον γάμο της Κανά, όπου ο Κύριος μετέτρεψε το νερό σε κρασί. Το θαύμα της μετατροπής του νερού σε οίνο ήταν συμβολικό και καθώς ο Ίδιος κατήργησε τις αιματηρές θυσίες, μετέτρεψε τον καρπό της αμπέλου σε οίνο και τον οίνο σε Αίμα, για να εκπλύνει τις αμαρτίες των ανθρώπων προσφέροντάς τους την Σωτηρία και την Αιώνιο Ζωή. 

Άλλωστε μιλώντας ο Χριστός στους μαθητές του λίγο πριν από το πάθος και λίγο πριν τους παραδώσει το Μυστήριο των Μυστηρίων, στον Μυστικό Δείπνο, τους είπε «ἐγώ εἰμι ἡ ἄμπελος, ὑμεῖς τὰ κλήματα» (Ιωαν. Ιε΄, 5) δηλαδή εσείς είστε προσκολλημένοι σε εμένα και όπως στην άμπελο τα κλήματα βγάζουν τον ευλογημένο καρπό, το σταφύλι, έτσι κι εσείς παραμένοντας κοντά σ᾿ Εμένα γίνεστε η μετάγγιση του δικού μου Αίματος στους ανθρώπους προσφέροντας τους την αιωνιότητα. Σήμερα παραβιάζουμε όλους τους νόμους της φύσης και τίποτα πια δεν έχει την γεύση των παλαιών χρόνων. 

Ενώ ο Χριστός, μεταμόρφωσε με την ακτινοβολία και την ομορφιά Του τον κόσμο, εμείς τον παραμορφώσαμε και τον καταστρέψαμε και συνεχίζουμε να τον καταστρέφουμε και να τον κακοποιούμε με όλες αυτές τις πυρκαγιές που κατακαίνε τα δάση μας! Είναι καιρός τώρα πια να αναλογιστούμε και να αποφασίσουμε αν θέλουμε να δώσουμε στα παιδιά μας ζωή και συνέχεια. Πρέπει να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε την γη, όπως την δημιούργησε ο Θεός για να υπάρξει συνέχεια αλλιώς, όχι μόνο η Πατρίδα μας, αλλά όλος ο κόσμος θα χαθεί. 

Τέλος, ευχήθηκε η Χάρις του Κυρίου μας να μας κάνει να μετανοήσουμε, ώστε να απολαμβάνουμε τα αγαθά που μας προσφέρει προσπαθώντας πάντοτε για το καλύτερο όχι μόνο για τον εαυτό μας αλλά για την αγάπη του πλησίον μας!  

Την ίδια ημέρα ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Κεγχρεών κ. Αγάπιος τέλεσε την Θ. Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος Κιάτου όπου και ομίλησε ερμηνεύοντας το Αποστολικό και Ευαγγελικό ανάγνωσμα της ημέρας επισημαίνοντας ότι, εάν ο καθένας από εμάς επιθυμεί να μείνει ενωμένος με τον Χριστό και να απολαμβάνει την Δόξα Του, δεν έχει παρά να δείξει την υπακοή του και την υποταγή του στον Ιησού Χριστού τηρώντας την εντολή του Θεού και Πατρός «αὐτοῦ ἀκούετε» (Λουκ. θ΄, 35). Όταν ο άνθρωπος υπακούει στις Εντολές του Χριστού διατηρεί το δικαίωμα να λέει αυτό που ο Απόστολος Πέτρος είπε «καλόν ἐστιν ἡμᾶς ὧδε εἶναι» (Λουκ. θ΄, 33). Τέλος, ευχήθηκε να αξιώνεται ο καθ᾿ ένας από εμάς να είναι καλός υποτακτικός και υπάκουος στην Πατρική εντολή, ώστε να αξιωθεί της Ουρανίου Βασιλείας με τις ευχές και τις Ευλογίες του σεπτού Ποιμενάρχου μας κ. Διονυσίου.  

Στο Περιγιάλι Κορινθίας και στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Μεταμορφώσεως Σωτήρος λειτούργησε και κήρυξε τον Θείο λόγο ο Ιεροκήρυκας Πανοσ. Αρχιμ. π. Άνθιμος Παπαλεξόπουλος, μεταφέροντας παράλληλα και τις ευχές του Σεβ. Μητροπολίτου μας κ. Διονυσίου.

Διαβάστε ακόμα